Waarom kneden katten honden?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

We weten dat onze katten graag kneden!

Maar wist je dat het kneden eigenlijk al begint voordat kittens hun ogen kunnen openen?

Kneden is de manier waarop kittens de melkproductie aanmoedigen, wat betekent dat ze, nog voor ze de wereld om zich heen kunnen zien, al beloond worden voor het kneden! Dat is wat serieuze positieve versterking!

Voor sommige katten is dat alles wat ze nodig hebben om te blijven kneden tot ver in de volwassenheid. Of dat nu op hun favoriete dekentje is… of hun favoriete hond!

Wacht eens even…waarom zou een kat een hond kneden?

De meest waarschijnlijke verklaring is dat katten zich gewoon op hun gemak en gelukkig voelen in de buurt van hun hondachtige vriend en dat ze hun tevredenheid uiten door te kneden. Bovendien kneden katten meestal het liefst op dingen die zacht en warm zijn, en honden voldoen zeker aan deze criteria!

Maar dat is niet de enige verklaring. Katten kunnen ook honden kneden om hun territorium af te bakenen, of poezen kunnen krols worden en alles kneden!

Laten we eens wat dieper ingaan op elke mogelijke verklaring voor katten die hun hondachtige kameraden kneden!

Reden 1: Je kat voelt zich op haar gemak bij je hond

De meeste experts zijn het erover eens dat, hoewel er vele redenen zijn voor katten om te kneden, een van de meest voorkomende is gewoon geluk overbelasting. Kneden brengt katten terug naar het comfort van hun nestgenootjes, een buikje vol melk, en de troostende spinnen van hun moeder. Als volwassenen vinden ze het nog steeds een goede manier om geluk en troost te uiten. Kattenexpert Lana Rich legt uit: “Het gebeurt vaak als hun favoriete persoon (jij!) hen aait, en ze beginnen de beweging zonder er zelfs maar over na te denken.”

Wat heeft dit met honden te maken?

Uw kat kan voelen dat dezelfde inhoud, vreugde en geluk wanneer ze tijd doorbrengen met uw hond. Het is waarschijnlijk dat uw huisdieren op zijn minst een soort van band hebben, of op zijn minst zich op hun gemak voelen bij elkaar.

Niet alleen uw kat moet zich comfortabel genoeg voelen om te beginnen met het kneden van uw hond, maar uw hond moet zich comfortabel voelen wordt gekneed ook! Ik weet dat mijn kleine kat mijn hond graag zou kneden, maar mijn pup zou daar zeker niet voor in zijn.

Reden 2: je hond is gewoon een kattenbed

Oké, als onze eerste reden een beetje te sentimenteel aanvoelde dan zal deze wel in je straatje passen.

Als kittens zouden katten hun moeder hebben gekneed voor melk, en als volwassenen lijken katachtigen een voorkeur te hebben voor het kneden van zachte, warme dingen. Dat kan hun favoriete fleecedeken zijn, jouw buik of zelfs een hond. Maar katten ook kneden als een manier om een gebied voor te bereiden op een dutje en zij zouden dit hun moeder hebben zien doen toen zij een nest voor hen klaarmaakte.

Uw kat zou de hond kunnen zien als een mobiel kattenbed dat voorverwarmd wordt geleverd. Het enige wat je nog moet doen is het klaarmaken met een beetje kneden. Hoewel ik niet zeg dat er hier geen liefde is tussen deze schattige kleine kat en zijn husky vriend, lijkt het wel alsof het primaire doel hier is om het perfecte kattenbed te creëren:

Reden 3: Territorium afbakenen

Katten zijn van nature territoriale wezens en in het wild controleerden ze grote stukken land. Om er zeker van te zijn dat andere katten de grenzen kenden, gebruikten ze verschillende geurmarkeringstechnieken, waaronder krabben, wang wrijven, en zelfs kneden in sommige gevallen!

Dat komt omdat katten niet alleen geurklieren in hun wangen hebben, maar ook in hun poten. Ook al is krabben een meer gebruikelijke manier om deze geurklieren te gebruiken, kneden is nog steeds een geweldige manier om hun territorium op te eisen, zelfs als dat territorium toevallig een hond is.

Voordat je met je ogen rolt bij het idee dat een kat een hond als territorium claimt, bedenk dan de laatste keer dat je katachtige vriend je als hun territorium!

Elke keer dat je geniet van een super schattige wangwrijving van je kat, word je geclaimd! Wanneer katten hun wangen over je wrijven, ook wel bunting genoemd, laten ze hun geur achter om andere katachtigen te laten weten dat ze er waren. Zoals de mensen van Catster zeggen: “Voor het geval iemand het zich afvroeg. Het is een deel van het claimen van hun territorium – en hun grondgebied strekt zich uit tot jou!”

Kortom, je kat markeert je hond als hun – of op zijn minst laat elke andere kat weten dat ze een bed van deze hond hebben gemaakt.

Reden 4: Je hond is gewoon een goed station om koekjes te maken

Zoals de mensen van AAHA zeggen: “Kneden is een instinctieve eigenschap bij katten, die vaak kneden op een zacht oppervlak, zoals een deken, andere katten, of uw schoot. Veel katten zullen tevreden spinnen, wegdrijven in slaap, of gewoon wegdoezelen en genieten van de beweging.”

Met andere woorden, sommige katten laten hun instinct de overhand nemen en kneden op alles wat ze kunnen vinden dat zacht en warm is. Veel katten houden absoluut van fleece dekens en zullen er op kneden, bijna ongeacht wat er verder aan de hand is. Ik heb dit uitgebreid behandeld in mijn artikel over hoe je een kat kunt laten kneden (en waarom sommigen dat niet doen) als je meer wilt weten.

Andere katten kunnen ditzelfde kneedinstinct ervaren telkens wanneer ze in de buurt van hun hondachtige vriend komen. In vele opzichten, heeft het niets te maken met de hond. In plaats daarvan, gaat het allemaal over het vinden van iets zacht en warm. Een fleecedeken zou net zo goed werken, maar de hond zou wel eens dichterbij kunnen zijn!

Reden 5: Je poes is loops

Tenslotte kan een poes kniezen vlak voordat ze krols wordt krolsheid. Dit betekent in wezen dat ze zich klaarmaakt om een partner te vinden. Er gebeuren vreemde dingen met krolse poezen als ze op zoek gaan naar een kater binnen een straal van enkele kilometers.

Ze worden niet alleen aanhankelijker en luidruchtiger, soms irritant, maar katten zullen ook meer kneden dan gewoonlijk. Krolse poezen zullen zowat alles kneden en de normale criteria van zacht en warm zijn niet zo belangrijk. Ze zal met plezier alles kneden wat ze voor zich heeft, ook uw hond.

Niet alleen dat, maar omdat ze op zoek is naar een kater om mee te paren en dat is (hopelijk) geen optie voor haar, kan ze in plaats daarvan aanhankelijk worden naar jou of je hond toe. Dat leidt tot een aantal zeer verwarde honden- en natuurlijk ook kneuzen.

De beste oplossing hier is om je kat zo snel mogelijk te laten steriliseren. Gesteriliseerde katten zijn gezonder en leven langer dan ongesteriliseerde katten gemiddeld.

Door uw kat te steriliseren vermindert ook het aantal katten in de wereld, wat een geweldige zaak is gezien de overbevolking van katten. Om het nog makkelijker te maken, zijn er duizenden goedkope sterilisatie/castratie klanten beschikbaar dankzij PetSmart Charities.

Uw kat is waarschijnlijk geen masseuse

Hoewel het misschien leuk is om over na te denken, is het onwaarschijnlijk dat uw kat bewust uw hond masseert. Kneden heeft gewoon te veel andere functies! Hoewel kneden zou kunnen betekenen dat uw hond en kat een band hebben, is het een beetje ver gezocht om te denken dat onze katten tegen zichzelf zeggen “Hé, je weet dat ik Fluffy zo aardig vind dat ik hem vandaag een rugmassage ga geven!”

In plaats daarvan is het veel waarschijnlijker dat het een van de meer instinct-gedreven redenen hierboven is.

Moet ik me zorgen maken over mijn kat die mijn hond kneep?

Kneden is volkomen normaal gedrag voor katten en niet iets om je zorgen over te maken. Het gaat er meer om of je hond het wel of niet leuk vindt om gekneed te worden!

Zoals elke kattenouder weet, kan kneden soms pijn doen als onze gelukkige kitties per ongeluk in onze huid klauwen. Natuurlijk probeert uw kat niet om uw pup pijn te doen, maar soms kan het gebeuren.

De meeste honden zullen niet overreageren en naar de kat knagen na de eerste pijnlijke kneep, maar als het na verloop van tijd doorgaat, en de kat krijgt de boodschap niet, dan kan het uiteindelijk leiden tot ernstige problemen.

Toch is dit zeer onwaarschijnlijk en in de meerderheid van de gevallen veroorzaakt het kneden van een hond geen probleem. De meeste honden zullen gewoon opstaan en weglopen als ze niet gekneed willen worden.

Het bijhouden van de nagels van je kat kan de kans verkleinen dat ze je hond pijn doen, maar het is ook een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je kat.

Hoe katten te stoppen met het kneden van honden

Als uw hond al geïrriteerd is door de behoefte van uw kat om te kneden, of u bent gewoon niet zeker hoe uw pup zal reageren, wilt u de situatie misschien helemaal vermijden. Je hebt een paar opties om te voorkomen dat katten honden kneden, en we zullen een snelle blik werpen op een paar van hen, maar als je op zoek bent naar een meer diepgaand antwoord, bekijk dan dit artikel dat behandelt hoe je je kat kunt laten stoppen met kneden.

Straf je kat nooit voor kneden

Knielen is een instinctief gedrag, en je kat zal niet begrijpen waarom hij gestraft wordt voor iets dat van nature in hem opkomt. Straf kan leiden tot angst of agressie bij uw kat en het zal ook uw band beschadigen.

Richt je op het heroriënteren van het gedrag

Kneden zal niet zomaar stoppen. Uw kat heeft te veel redenen om het te doen en het is een fundamenteel instinct. In plaats daarvan, heb je een betere kans om het gedrag om te buigen naar een meer geschikt gebied. Je weet wel, ergens waar de hond niet is.

Zoals ik al heb gezegd, kunnen de meeste katten het niet weerstaan om in een koekjesmaaksessie op een fleecedeken te komen en deze budgetvriendelijke deken op Amazon is meestal wat ik aanbeveel. Leg de deken in de buurt van de normale hangplek van de hond en prijs je kat voor het gebruik ervan. In de meeste gevallen zullen katten de voorkeur geven aan het kneden van de fleece in plaats van de hond.

Afsluitende gedachten

Ik denk dat de meeste kattenouders het ermee eens zullen zijn dat katten die honden kneden schattig zijn. Nog beter, veel honden lijken blij genoeg om een gratis massage te krijgen, zelfs als ze een beetje verward zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom katten honden zouden kneden en ook al is het onwaarschijnlijk dat je kat besloot dat de hond een ontspannende massage nodig heeft, toch is er waarschijnlijk een soort band.

Kneedt uw kat uw hond? Wat vindt je pup ervan?