Hoe maak je een wiebelende kattenboom

hoe repareer je een wiebelende kattenboom

Je hebt net een gloednieuwe kattenboom en je kat vindt hem geweldig!

Maar er is een probleem.

Je kat houdt er ook van om VOLLEDIG door de kamer te rennen en door de lucht op de kattenboom te springen. Dat betekent dat dat kleine wiebeltje een groot probleem begint te worden en het laatste wat u wilt is dat uw krabpaal naar beneden stort.

Eerlijk gezegd, zijn krabpalen vrij slecht ontworpen. Het zijn hoge torens met smalle basissen en een lichte constructie, dus het is geen wonder dat er zoveel wiebelen!

Dus hoe repareer je een wiebelende kattenboom? Je beste opties zijn om te proberen de basis van de kattenboom te verbreden of om iets zwaars aan de onderkant toe te voegen. Beide zullen de algehele stabiliteit van de kattenboom vergroten zonder dat er al te veel technische kennis voor nodig is.

Laten we een beetje dieper duiken in alles wat je moet weten over het repareren van een wiebelende kattenboom. We hebben uw opties uiteengezet van eenvoudig tot een beetje complexer.

Eerste dingen eerst

Voordat we op de zaken vooruit lopen of dingen gaan kopen om te proberen onze wiebelende kattenboom te repareren, laten we beginnen met de basis.

Staat uw krabpaal op een vlakke ondergrond?

Hoe voor de hand liggend het ook mag lijken, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een ongelijke vloer niet de oorzaak is van uw wiebelende kattenboom. Terwijl de meeste bomen een beetje wiebelen wanneer een kat er op volle snelheid op landt, zou uw krabpaal niet mogen wiebelen wanneer u hem lichtjes aanraakt. Als dat de reden is dat u het ziet, kan het zijn dat u een ongelijke vloer heeft.

Maar soms kan het verrassend moeilijk zijn om te zeggen of je vloer ongelijk is. Als je een waterpas bij de hand hebt, zal dat je meteen vertellen.

Of je kunt een veel minder technische benadering kiezen en een bal op je vloer leggen. Als het altijd in dezelfde richting rolt (en snelheid neemt) is er een kans dat uw vloer ongelijk is. Ik weet dat dit niet de meest technische oplossing is, maar het zal je helpen het uit te zoeken!

Als je erachter komt dat een ongelijke vloer een probleem is, kan de eenvoudigste oplossing zijn om je kattenboom naar een andere kamer of een ander deel van het huis te verplaatsen.

Zorg ervoor dat je alle schroeven aandraait

Kattenbomen komen in een grote verscheidenheid van stijlen van de zelfgemaakte drijfhout kat toren naar de uit de plank volledig gebouwd activiteit boom. Maar ongeacht hoe het is gebouwd, er zijn waarschijnlijk verschillende schroeven die helpen om alles op zijn plaats te houden. Deze schroeven kunnen na verloop van tijd loskomen, dus het is de moeite waard om een paar minuten de tijd te nemen om te controleren of de bevestigingsmiddelen vastzitten.

Probeer je kattenboom in een hoek te zetten

Een van de gemakkelijkste manieren om het wiebelen van een kattenboom te verhelpen, is de toren tegen een muur of in een hoek te plaatsen. Omdat mijn kat graag door de lucht springt en zich vastklampt aan de zijkant van de toren, besefte ik al snel dat de hoek de veiligste plaats was voor mijn boom van 2 meter hoog.

Dat zal echter niet voor iedereen werken! Misschien heb je niet de juiste indeling in je huis of gebruikt je kat de krabpaal niet als hij tegen de muur gedrukt staat. In sommige gevallen hebben kattenbomen speciale speeltjes of opzetstukken die geblokkeerd kunnen worden als de kattentoren tegen de muur wordt geplaatst.

Als dat uw situatie is, blijf dan lezen, we hebben meer oplossingen!

Verhoog het gewicht van de basis

Naast het verplaatsen van de kattenboom naar een hoek, is de volgende gemakkelijkste oplossing om het gewicht van de basis te verhogen. Wat je gebruikt zal gedeeltelijk afhangen van de vorm van je kattenboom, maar vaak kun je spullen uit de buurt van het huis gebruiken.

Hier zijn enkele ideeën:

  • Tijdschriften of boeken
  • Trays van ingeblikt kattenvoer
  • Melkkannen gevuld met water of zand
  • Zakken voer voor huisdieren (pas op dat geen katjes besluiten een overval te plegen)
  • Dumbells of kettlebells
  • Rugzak gevuld met iets zwaars

Maar als je iets zwaarders wilt gebruiken, is de meest kosteneffectieve optie waarschijnlijk een zandzak. U kunt een enkele zandzak op Amazon kopen, maar zorg ervoor dat uw kat niet beslist dat het een betere krabpaal is dan uw eigenlijke kattenboom! Eenmaal gevuld weegt de zandzak ongeveer 35-40 pond, wat genoeg is voor de meeste katten en activiteitenbomen.

Verbreed de basis van de kattenboom

Een van de grootste problemen met krabpalen is dat ze een erg smalle basis hebben. Dit is prima als katten er alleen maar op willen luieren, maar zelfs de meest luie katten krijgen af en toe last van de zoomies! Het toevoegen van een bredere basis aan je krabpaal kan echt helpen om de boom te stabiliseren en wiebelen te verminderen.

Maar hoe doe je dat in godsnaam?

Als je een beetje een klusser bent, dan kun je je kattenboom bevestigen aan een stuk multiplex dat ongeveer 2 keer zo groot is als de bestaande basis. Maar als dat klinkt als een gemakkelijk project voor dan zou je waarschijnlijk niet dit lezen!

Dus we zullen oplossingen die boren of schroeven vereisen overslaan ten gunste van of iets eenvoudigers.

Gebruik Houtlijm

Als de onderkant van uw krabpaal van hout is (zoals de meeste), dan kunt u houtlijm gebruiken om een nieuwe multiplex basis te bevestigen.

Ik weet wat je waarschijnlijk denkt…lijm? Serieus?

Houtlijm is eigenlijk heel sterk en de basis van de meeste kattenbomen geeft meer dan genoeg oppervlak om een sterke verbinding te maken. Ik raad Gorilla Glue aan als je deze route doet en je kunt er een paar kopen bij Amazon door hier te klikken.

Maar als je nog steeds niet overtuigd bent dat houtlijm de truc zal doen, bekijk dan deze video:

Meestal is een verdubbeling van de grootte van de basis voldoende, dus meet snel de afmetingen op en ga naar je plaatselijke bouwmarkt!

Gebruik spanbanden met ratel

In plaats van de basis van je kattenboom in een stuk triplex te boren, kun je de twee vastmaken met ratelbanden. Klik hier om een video te zien van hoe ratelbanden werken als je er nog niet mee vertrouwd bent.

Zelfs met deze oplossing kan de kattenboom nog een beetje wiebelen (afhankelijk van hoe strak je de ratels kunt krijgen), maar als je het goed doet zal de kattenboom niet omvallen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u dit 4-pack ratelbanden op Amazon bekijken, die de truc zullen doen.

Wat niet te doen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat mensen een wiebelende tafel of stoel repareren door een stuk hout of iets anders onder de wiebelende kant te schuiven. Hoewel dat werkt voor tafels en stoelen, is het niet iets wat ik kan aanraden voor een wiebelige kattenboom.

Als je kat besluit om op volle snelheid op je kattenboom af te rennen, kan dat kleine stukje hout gemakkelijk verschuiven en het meer waarschijnlijker dat uw kattenboom omvalt. Ik raad je sterk aan om te kiezen voor een van de andere oplossingen die ik heb geschetst, zoals het verbreden van de basis of het verhogen van het gewicht van de boom!

Afsluitende gedachten

Terwijl mijn kat er totaal niet van schrikt als de kattenboom naar één kant wiebelt, was ik behoorlijk doodsbenauwd! Gelukkig kon ik een mooi zonnig plekje in de hoek van de kamer vinden om de katten wiebeltoren te stabiliseren.

Maar die oplossing zal niet voor iedereen werken.

In die gevallen zul je moeten kijken naar het verbreden van de basis van je kattenboom met wat doe-het-zelf werk of simpelweg het gewicht van de boom verhogen met een paar hergebruikte huishoudelijke artikelen.

Laat me weten wat je denkt en of je in staat bent geweest om je kat boom wiebels te repareren!