Kan je twee verschillende kattenbakvullingen mengen?

kitten zitten een mix van klonterend en niet klonterend strooisel

Er kunnen verrassend veel scenario’s zijn waarin u twee soorten kattenbakvulling wilt combineren.

Misschien probeert u de voordelen van klonteren zonder de prijs te krijgen door twee soorten te combineren of u probeert gewoon het restje van het oude merk niet verloren te laten gaan. Het combineren van twee soorten kattenbakvulling is eigenlijk een best practice als het gaat om de overgang van uw kat naar een nieuw merk.

Maar heeft dit allemaal wel zin en kun je eigenlijk wel twee verschillende soorten kattenbakvulling mixen?

Je kunt twee verschillende soorten kattenbakvulling mixen, inclusief klonterende en niet-klonterende, maar het is niet iets wat je op lange termijn moet doen. Katten geven de voorkeur aan routine zonder veel verrassingen, vooral als het gaat om toiletpauzes, en je zou niet willen dat je kattenbakvulling altijd net een beetje anders is.

Laten we eens nader bekijken wanneer het zin heeft om kattenbakvulling te mengen en wanneer niet. Maar laten we eerst eens kijken naar het perspectief van uw katachtige vriend.

Wat wil uw kat van zijn kattenbakvulling?

Het is gemakkelijk om er ten onrechte van uit te gaan dat kattenbakvulling niet zo belangrijk is.

Het is er tenslotte alleen maar voor onze katten om op te poepen en te plassen, dus hoe belangrijk kan het echt zijn?

Voor uw kat, is het uiterst belangrijk! Katten zijn routine-gedreven wezens en er is een lange lijst van gedragingen, variërend van vuil in huis tot overmatig vocaliseren, die allemaal kunnen worden herleid tot veranderingen in het huishouden.

Grote veranderingen zoals een nieuwe echtgenoot, huis of baby zijn duidelijk. Maar voor onze katten kunnen kleinere veranderingen ook een grote impact hebben, zoals veranderingen in het nest.

Katten hebben een consistente routine nodig en als elke keer dat ze in hun kattenbak gaan het net een beetje anders is, zullen ze niet gelukkig zijn. Dat wil niet zeggen dat elke kat slecht gedrag gaat vertonen, maar na verloop van tijd kan deze inconsistentie wel tot problemen leiden.

Meestal zullen deze problemen te maken hebben met het plassen buiten de doos, omdat katten op zoek gaan naar een meer consistente badkamer. Dat kan de dichtstbijzijnde plastic zak zijn of zelfs de dichtstbijzijnde wasmand.

Problemen met kattenbakvulling behoren tot de meest frustrerende gedragingen van katten om mee om te gaan, dus is het over het algemeen beter om op veilig te spelen en een kattenbakvulling te gebruiken die uw kat lekker vindt!

Het is moeilijk om de perfecte mix te vinden

Vergeet niet dat uw kat consistentie wil van hun kattenbakvulling en hun kattenbak. Als je kattenbakvulling gaat mengen, heb je een manier nodig om consequent hetzelfde mengsel te krijgen.

Als elke “partij” anders is dan kan uw kat eindigen met kattenbak problemen als uw katachtige vrienden besluiten om een meer consistente badkamer. Uw kat zal op meer letten dan alleen de textuur van de kattenbakvulling, en uw kat zijn krachtige reukzin zal ook van invloed zijn op de vraag of de nieuwe mix hun goedkeuring krijgt… of niet.

Dus als u doe Als u strooisel probeert te mengen, raad ik u aan een grote bak te gebruiken en een hele zak met een andere zak te mengen, zodat u elke keer dezelfde verhouding krijgt. Toch kan dat veel werk zijn en in de meeste gevallen heeft het gewoon geen zin om kattenbakvulling te mengen.

Maar laten we eens kijken naar een paar van de specifieke combinaties die er zijn.

Het is absoluut mogelijk om klonterend en niet-klonterend strooisel te mengen, maar de resultaten zijn misschien niet wat u verwacht. Hoewel het geweldig zou zijn als je een kattenbakvulling zou kunnen maken die het beste van beide werelden heeft, krijg je in werkelijkheid meestal een kattenbakvulling die nergens bijzonder goed in is.

Dat komt omdat klonterend en niet-klonterend strooisel beide zeer verschillende werkingsmechanismen hebben.

Wanneer de meeste mensen aan klonterend strooisel denken, stellen ze zich de traditionele kleisoorten voor die bentoniet gebruiken. Wanneer het blootgesteld wordt aan vocht, zet de bentonietklei uit en verhardt tot een klomp die je gemakkelijk kan opscheppen.

Er zijn ook andere soorten kattenbakvulling zonder klei die nog steeds klonteren en u kunt zelfs kattenbakvulling met houtkorrels vinden die klonteren, maar het idee is nog steeds hetzelfde. Vocht wordt geabsorbeerd, het materiaal wordt stevig en je schept.

Maar wanneer bentonietklei of andere klonterende deeltjes te ver van elkaar verwijderd zijn, kunnen ze geen klont vormen. In plaats daarvan eindig je met verschillende kleine bolletjes of helemaal niets.

Hoe dan ook, het scheppen wordt moeilijker in plaats van gemakkelijker wanneer je klonterende en niet-klonterende deeltjes mengt.

Omdat zowel kristal- als klonterende nesten vocht absorberen, maakt het combineren van deze twee nesten elk iets minder effectief. Om te kunnen werken, moet de klonterende kattenbakvulling zo veel mogelijk vocht absorberen en met kristalsilica dat een deel van het vocht opvangt, kan de klonterende kattenbakvulling echt zijn werk niet doen.

Het hele punt van kristalstrooisel is dat het urine absorbeert, de geur neutraliseert, en dan langzaam het vocht verdampt, zodat het weer kan gaan absorberen. Dit leidt ertoe dat kattenoppassers de kattenbakvulling minder vaak hoeven te verschonen en dat de geur van de kattenbak verbetert.

Maar als je half kristal en half klonten hebt, moet je de kattenbakvulling net zo vaak weggooien omdat de klonterende kattenbakvulling gewoon niet op dezelfde manier werkt en meestal vaker vervangen moet worden.

Niet alleen dat, maar de klonterende kattenbakvulling zal ook niet in staat zijn om zijn werk te doen en je zult achterblijven met verschillende kleine klonten in het beste geval.

Dit is zelfs nog problematischer als je een soort speciale kristallen kattenbakvulling gebruikt, zoals Pretty Litter, die ontworpen is om een bepaalde kleur te krijgen als je kat een plasprobleem heeft. Omdat dit een premium kattenbakvulling is, zullen sommige mensen geneigd zijn om het te mengen met een goedkopere klonterende kattenbakvulling om de kosten te drukken.

Maar als het eenmaal gemengd is, zullen de kleurveranderingen inconsistent zijn en veel minder duidelijk in vergelijking met het gebruik van het als enige strooisel. Dat haalt het doel van het gebruik volledig onderuit!

Kan Je Twee Soorten Klonterend Strooisel Mengen?

Ja, je kunt twee verschillende soorten klonterend strooisel mengen, maar voor de beste resultaten moet je ervoor zorgen dat de twee merken een vergelijkbare deeltjesgrootte hebben. Het gebruik van twee verschillende soorten met zeer verschillende deeltjesgrootte kan ervoor zorgen dat ze beide minder effectief zijn.

Dat zal leiden tot een slechte ervaring met kattenbakvulling, niet alleen wanneer het tijd is om te scheppen, maar uw kat zal waarschijnlijk ook niet erg blij zijn.

Er is een enorm scala aan klonterende deeltjes met alles van superfijne, bijna zand-achtige kattenbakvulling tot houtpellet-nesten die klonteren. Bovendien kan het klonteringsmechanisme variëren tussen merken, waarbij kleibakvulling gebaseerd is op bentonietklei en andere merken op verschillende deeltjesstructuren en samenstellingen om te klonteren.

Het mengen van gelijksoortige met gelijksoortige strooisels kan werken, maar als je te veel variatie toevoegt, zul je waarschijnlijk eindigen met een mix van strooisels die helemaal niet klontert!

Hoe zit het met het mengen van twee soorten niet-klonterende kattenbakvulling?

Van alle mogelijke combinaties zal het mengen van twee soorten niet-klonterend strooisel in de meeste gevallen het beste werken. Er is geen klonteringsmechanisme om je zorgen over te maken en verschillen in deeltjesgrootte zullen niet zo’n grote invloed hebben in vergelijking met andere combinaties.

Toch zou ik niet aanraden om te gek te doen met je combinaties. Niet omdat je niet kunt maar omdat de voordelen van het mengen van iets als houtpellets met niet-klonterende klei strooisel zijn vrij weinig en ver tussen.

Wanneer is het mengen van strooisel zinvol?

We hebben het er al vaak over gehad waarom het zelden een goed idee is om twee soorten strooisel te mengen, maar hoe zit het met de momenten waarop het wel zinvol?

Laten we eens kijken naar een paar van de meest voorkomende opties.

Bij de overgang naar een nieuw merk kattenbakvulling

Dit is de meest praktische reden om kattenbakvulling te mengen en hoewel we al veel hebben gesproken over hoe katten niet van veranderingen houden, is een geleidelijke aanpassing aan de kattenbak meestal beter dan een complete verandering van de ene dag op de andere.

Daarom stellen de meeste deskundigen voor om de nieuwe kattenbakvulling langzaam toe te voegen aan de kattenbak terwijl de hoeveelheid van het nieuwe merk gestaag wordt verhoogd. Als u dit over een periode van vier tot zes dagen doet, kunt u de impact die de verandering van kattenbakvulling op uw kat zal hebben, aanzienlijk verminderen.

In het ideale geval heeft u al meerdere kattenbakken verspreid door het huis, zodat u niet alle kattenbakken tegelijk hoeft over te stappen, maar zelfs als u besluit om de verandering in alle bakken tegelijk door te voeren, werkt het langzaam aanpassen van de mix meestal zonder problemen.

Afval proberen te voorkomen

Misschien heb je nog een restje afval van je laatste merk en wil je niet dat het verloren gaat.

Is het dan oké om strooisel te mengen?

Nou, het hangt ervan af hoeveel van het oude spul je hebt en hoe verschillend het is. Maar als het een kleine hoeveelheid strooisel is, is het onwaarschijnlijk dat het een probleem is.

Als je deze weg inslaat, stel ik voor om het oude spul op de bodem van de doos te doen. Op die manier draagt het nog steeds bij aan de diepte van de bak, wat de meeste katten op prijs zullen stellen, maar zal het geen prominente plaats innemen aan de top van de stapel.

Je kunt ook overwegen om de kattenbakvulling te doneren. De meeste asielen zullen de kattenbakvulling zelf gebruiken of ervoor zorgen dat het bij mensen in nood terechtkomt, dus het is meestal een prima optie.

Geld besparen

Misschien houdt u van de voordelen van zoiets als graskorrelstrooisel, maar bent u geen fan van de prijs.

Het toevoegen van een soortgelijk strooisel zoals een houtkorrelstrooisel zou een goede manier kunnen zijn om de kosten laag te houden en toch de voordelen van de graspellets te behouden.

Met andere woorden, je zou een ander soort strooisel kunnen toevoegen als een soort vulmiddel.

Dit kan werken, zolang je in staat bent om een consistente mix. Denk eraan, bij katten draait alles om routine en als het strooisel elke dag een beetje anders is, kunt u in de problemen komen.

Wanneer je de voordelen van beide wilt

Net als hierboven, misschien houdt u van een merk klei strooisel, maar de geur is gewoon te sterk voor je. Je kunt een soortgelijk type kattenbakvulling gebruiken, of zelfs één van hetzelfde merk, die geurvrij is. Op die manier, balanceer je de geur om de perfecte balans te vinden.

Maar tenzij je ook geld wilt besparen met zo’n opstelling, is het waarschijnlijk een beter idee om gewoon kattenbakvulling te vinden met een geur die je al lekker vindt!

Slotgedachten

Hoewel het mengen van twee verschillende soorten nesten een paar toepassingen heeft, heeft het meestal geen zin.

Niet alleen omdat het een gedoe kan zijn om regelmatig te doen, maar belangrijker is dat uw kat gewoon geen fan zal zijn van het voortdurend veranderen van kattenbakvulling. Als je kattenbakvulling mengt, doe het dan voor een korte tijd of zorg ervoor dat je een consistente mix krijgt als je het over een langere periode doet.

Maar in de meeste gevallen is het gewoon niet de moeite waard en met zo veel kattenbakvulling opties die er zijn, ben je beter af met het vinden van een kant-en-klare optie die werkt voor u en uw katachtige vriend!