Waarom katten je hun speelgoed brengen? 8 veelvoorkomende redenen

Wanneer je denkt aan een huisdier dat je speelgoed brengt om mee te spelen, stel je je waarschijnlijk de kwispelende staart en doleful ogen van je hond voor. Maar veel mensen realiseren zich niet dat katten hun baasjes vaak ook hun speelgoed brengen.

Niet alleen zullen katten soms hun favoriete speelgoed door het huis dragen en met ze knuffelen voor een dutje, maar ze zullen ze ook in je schoot laten vallen of ze in je schoenen laten staan. Ze doen dit om genegenheid te tonen, speeltijd te vragen en zelfs hun jachtvaardigheden te laten zien.

Dit zijn echter niet de enige redenen waarom uw kat u zijn speelgoed brengt, dus hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende verklaringen.

kattenpootverdeler

De 8 redenen waarom katten je hun speelgoed brengen?

1. Genegenheid uiten

man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

Met een reputatie van afstandelijkheid om hoog te houden, kunnen katten niet altijd duidelijk maken hoeveel ze hun menselijke familieleden aanbidden. In plaats daarvan zullen ze subtiele manieren vinden om hun genegenheid te tonen. Hoewel ze precies weten wat ze bedoelen te zeggen, is hun betekenis niet altijd de meest begrijpelijke voor ons.

Door hun favoriete speeltje op je schoot te laten vallen, blijkt hun vertrouwen in je, hun geloof dat je ze veilig zult houden en hun dankbaarheid dat je zoveel om je geeft. In wezen is het een geschenk dat ze je geven om te laten zien hoeveel ze van je houden.

thematische pauze

2. Gebroken zijn

kattenspeelgoed
Afbeelding Credit: Christian Bodhi, Pixabay

Alle speeltjes breken uiteindelijk, en er komt een moment dat de naden van de knuffelmuis van je kat de spanning gewoon niet meer aankunnen of de kattenkruidgeur is uitgewerkt. Katten kunnen bijzonder zijn over hun bezittingen en als er plotseling iets verandert aan hun favoriete speelgoed, zullen ze zich vaak tot u wenden voor hulp.

Het kan moeilijk zijn om te zien waarom uw kat u zijn speeltje heeft gebracht, maar door op te letten, zult u waarschijnlijk het probleem vinden. Je kat heeft het misschien naar je toe gebracht omdat de vulling eruit valt of de batterij waardoor hij oplicht niet meer werkt. Misschien is het helemaal aan vervanging toe.

thematische pauze

3. Jachttrofeeën

kat die speelt in de sandbox_Shutterstock_Marie Charouzova
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

Jagen is hard werken, zelfs voor natuurlijke jagers zoals je kat. Het is veel zitten en wachten op het geschikte moment om toe te slaan. Zelfs als je kat alleen jaagt op de oude jinglebal die ze al jaren hebben, kost het tijd, moeite en vastberadenheid om het object te onderwerpen. Als ze het eenmaal hebben gevangen, is het niet meer dan normaal dat ze hun vaardigheden willen bewijzen.

Menselijke jagers zullen taxidermized hertenkoppen aan de muur hangen om hun jachtvaardigheden te laten zien. Je kat die je zijn ingetogen speeltje presenteert, is een vergelijkbare show van hun bekwaamheid als jager.

thematische pauze

4. Playtime

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Katten spelen met jou en andere katten als een manier om hun jachtvaardigheden te ontwikkelen. Ze zullen hun speelgoed stalken en hun poep oefenen. Hoewel ze zich vaak kunnen vermaken met het juiste entertainment, is het soms veel leuker om met een vriend te spelen. Als ze geen medekat hebben om mee te spelen, valt de plicht als speelpartner op jou. Ze zullen hun verzoek doen door je een van hun speelgoed te geven.

Spelen met je kat komt jullie beiden ten goede. Het moedigt je huiskat aan om te bewegen en helpt de band tussen jullie te versterken. De capriolen van je kat terwijl je speelt zijn ook grappig en een geweldige manier om tot rust te komen.

Spaar een paar minuten van boodschappen of klusjes om een snel spel met je kat te spelen. Ze zullen gelukkig zijn en je zult in staat zijn om terug te keren naar je taken met een frisse, ontspannen mindset.

thematische pauze

5. Voedsel verstrekken

kat speelt met speelgoed
Afbeelding Credit: Ekaterina Kolomeets, Shutterstock

Je doet zoveel voor je kat, en ze weten het. Het lijkt misschien alsof ze je alleen leuk vinden omdat je ze voedt, maar de band tussen een kat en zijn mens gaat vaak dieper. Je hun speelgoed geven is een manier voor hen om de gunst terug te geven en hun dankbaarheid voor je zorg te uiten.

Hoewel hun speelgoed niet eetbaar is – en je kat weet het – is het gebaar om je hun “prooi” aan te bieden een symbolische manier om je een maaltijd te presenteren.

thematische pauze

6. Op zoek naar lof

Kat die naar je miauwt
Afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay

We hebben allemaal wel eens getwijfeld aan een vaardigheid die we hebben. Of het nu werkgerelateerd is of voor een hobby, soms hebben we gewoon iemand nodig om te zeggen: “Goed werk” of “Geweldig!” om te weten dat we op de goede weg naar succes zijn. Lof kan wonderen doen om ons zelfvertrouwen te vergroten en ons te inspireren om door te gaan.

Op dezelfde manier kan uw kat u zijn vangst presenteren om mee te pronken. Wanneer ze een speeltje aan je voeten of in je schoen laten vallen, zeggen ze in wezen: “Kijk wat ik heb gedaan!” Zelfs als je het op dat moment druk hebt, moet je onthouden om een paar momenten te sparen om hen te prijzen voor hun harde werk. Beloon ze misschien met hun favoriete traktatie – op voorwaarde dat ze niet proberen te veel van je af te sluipen.

thematische pauze

7. Kennis delen

Een speelse kat met speelgoed
Afbeelding Credit: MonikaDesigns, Pixabay

In het wild zullen moederkatten hun jongen leren jagen door ze zwakke of gewonde prooien aan te bieden om de laatste slag te slaan. Uw kitten leert hoe hij kan onderscheiden hoe zijn prooi eruit ziet en ruikt en hoe hij deze kan doden. Na verloop van tijd gaan ze zelf hun prooi besluipen, totdat ze de hulp van hun moeder helemaal niet nodig hebben.

De jinglebal van je kat is misschien geen levende muis, maar het is nog steeds een geschikt onderwerp om je jachtvaardigheden te oefenen. Je hun bal brengen kan de manier van je kat zijn om je te leren jagen.

thematische pauze

8. Vertrouwen

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Katten, vooral als ze aan huis gebonden zijn, vertrouwen op mensen voor hun voedsel, onderdak en sociale behoeften. Het kan een tijdje duren om een band vol vertrouwen op te bouwen en u kunt helpen door een routine te ontwikkelen waarop uw kat kan vertrouwen.

Door u zijn favoriete speeltje te geven, vertrouwt uw kat zijn veiligheid aan u toe. Wanneer ze hun kattenkruidmuis in je schoen of was laten zitten of op je schoot laten vallen, proberen ze geen last te hebben. In plaats daarvan laten ze je zorgen voor hun favoriete bezit tot de volgende keer dat ze willen spelen.

Als je andere huisdieren of kinderen in huis hebt, kan dit de manier van je kat zijn om zijn favoriete speeltje voor zichzelf te houden.

garen ball divider

Is het normaal dat katten je speelgoed brengen?

Hoewel ophalen vaak wordt beschouwd als een persoonlijkheidskenmerk van honden, vooral voor rassen zoals de Labrador, is het niet abnormaal voor katten om het gedrag ook te vertonen. Ze zullen misschien eerder hun neus opsteken als je ze vraagt om iets voor je te pakken, maar ze zullen je hun speelgoed geven wanneer de drang hen in zijn greep krijgt.

Voor kattenliefhebbers die niet bekend zijn met het gedrag, kan het vreemd lijken. Het is echter volkomen normaal. Niet alle katten zullen je hun speelgoed brengen, maar als ze dat doen, overlaad ze dan met lof en neem een pauze van het werk voor een snel spel. Je versterkt je band en moedigt de jachtvaardigheden van je kat aan om zich goed te ontwikkelen.

Waarom geven moederkatten je hun kittens?

Als u katten fokt, kunt u ervaren dat de moeder u haar kittens brengt als uw band sterk genoeg is. Dit is vergelijkbaar met hun gewoonte om je speelgoed te brengen, en gezien het feit dat de instincten van een moederkat zijn om haar jongen te beschermen, is het ook een eer. Door u haar kittens te brengen, vertelt uw kat u dat ze erop vertrouwt dat u voor haar en haar weerloze nest zorgt.

Hoe buitenkatten te stoppen die je hun prooi brengen

kat die een dode muis draagt
Afbeelding Credit: Markos-Loizou, Shutterstock

Helaas zien katten geen verschil tussen het brengen van hun speelgoed versus de muis die ze tijdens hun buitenavontuur hebben gevangen. Er is geen echte manier om te voorkomen dat uw buitenkat zijn prooi mee naar huis neemt. Het is gewoon iets dat katten doen. Ze jagen en geven je dan hun prooi om genegenheid te tonen.

Hoewel we misschien zouden willen dat ze op een andere manier dankbaarheid zouden tonen, willen onze katten soms ook gewoon voor ons zorgen. Of misschien laten ze gewoon hun jachtvaardigheid zien. Hoe dan ook, het kan een uitdaging zijn om te voorkomen dat uw kat u onaangename geschenken brengt.

Ten eerste, schreeuw niet als je kat iets ongewensts mee naar huis neemt. Je zult er alleen in slagen om je kat bang te maken en hem niets te leren. Je kunt ook het vertrouwen beschadigen dat je kat in je heeft.

De eenvoudigste methode is om te voorkomen dat uw kat helemaal naar buiten gaat. Het kan een paar weken duren voordat je kat niet meer vraagt om naar buiten te gaan, maar huiskatten zijn over het algemeen langer levend en zullen je hun prooi niet brengen – tenzij je de opgezette kattenkruidmuis telt waar ze graag mee spelen.

Door uw kat binnen te houden, voorkomt u dat ze zich bemoeien met de lokale fauna en vermindert u de kans dat ze verdwalen. Je houdt ze ook uit de buurt van bedreigingen zoals auto’s en andere roofdieren.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten weten hoe ze je aandacht moeten trekken. Het brengen van hun speelgoed kan algemeen worden beschouwd als een hondachtig gedrag, maar katten laten net zo goed een bal in je schoot vallen. Ze zullen dit doen om hun dankbaarheid aan jou te tonen voor het zorgen voor hen of om aandacht te vragen in de vorm van een snel spel.

Ze leren je misschien zelfs hoe je moet jagen, dus vergeet niet om ze te belonen en hun les ter harte te nemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Darkmoon_Art, Pixabay