Waarom grijpt en bijt mijn kat mijn arm? 6 Veelvoorkomende redenen

Katten worden vaak onterecht gestereotypeerd als humeurige en onvoorspelbare dieren. Hoewel veel toegewijde kattenliefhebbers anders zouden beweren, vertonen onze kattenvrienden soms gedrag dat moeilijk te begrijpen is. Sommige katten lijken bijvoorbeeld graag te aaien, maar zullen zich snel omdraaien en in je arm bijten. Als dat scenario dicht bij huis komt, zijn hier zes veel voorkomende redenen waarom een kat je arm kan grijpen en bijten, samen met wat je eraan kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 waarschijnlijke redenen waarom uw kat u grijpt en bijt

1. Iets doet pijn

Je kat kan plotseling in je arm bijten omdat je een gevoelig of pijnlijk gebied op zijn lichaam hebt aangeraakt. De meeste katten houden er niet van om hun buik of de basis van hun staart te laten krabben en aaien, omdat ze van nature gevoeliger zijn voor aanraking.

Je kat kan ook een verborgen verwonding hebben die je per ongeluk hebt aangeraakt. Katten kunnen ook een mysterieuze aandoening ontwikkelen die feline hyperesthesiesyndroom (FHS) of twitchy cat disease wordt genoemd. Een van de belangrijkste symptomen van FHS is gevoeligheid voor aaien en aanraken.

kat met pijn tijdens het lopen
Afbeelding Credit: Sherrianne Talon, Shutterstock

Wat te doen


  • Aai je kat niet op de buik of staart. Als u een verwonding of FHS vermoedt, laat uw kat dan evalueren door een dierenarts. Andere symptomen van FHS zijn spiertrekkingen, hyperactiviteit, overmatig vocaliseren en likken of kauwen op het lichaam.
thematische pauze

2. Proberen te spelen

Een andere reden waarom je kat in je arm kan bijten, is dat hij zich speels voelt en je als speelgoed probeert te gebruiken. Als je ooit twee katten samen hebt zien spelen, zul je merken dat gedrag zoals bijten en konijnen schoppen allemaal deel uitmaken van het plezier. Je kat kan knijpen om je in een spel te trekken. Speelgedrag bij katten is meestal een manier om hun jacht- en stalkingsinstincten te gebruiken, maar het kan pijnlijk zijn wanneer je arm de prooi wordt.

kat bijtende eigenaar
Afbeelding Credit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock

Wat te doen


  • Leid het speelgedrag van je kat om naar een speeltje in plaats van naar je arm. Moedig je kat niet aan om met je hand of arm te blijven spelen en zorg ervoor dat iedereen in huis dat ook niet doet.
thematische pauze

3. Omgeleide agressie

Soms bijt je kat in je arm omdat hij zijn tanden niet in zijn echte doelwit kan zetten. Omgeleide agressie is de term voor het gedrag waarbij een kat ergens van streek door is, zoals een zwerfkat buiten. Omdat ze niet achter de bron van hun stress aan kunnen gaan, vallen ze het volgende dichtstbijzijnde ding aan, in dit geval je arm. Een hard geluid of een huisgenoot die ze niet leuk vinden, kan ook dit soort reacties bij je kat uitlokken.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock

Wat te doen


  • Als een buitenkat het probleem is, probeer dan te voorkomen dat je kat de zwerfkat ziet of houd hem uit de buurt van je huis. Huisgenootdrama kan ingewikkelder zijn om mee om te gaan, maar je kunt beginnen door ervoor te zorgen dat alle katten hun eigen kattenbak, bed, kommen en ruimtes hebben om territoriale botsingen te voorkomen. Geef elke kat voldoende aandacht, zodat ze niet de behoefte voelen om voor je te concurreren.
thematische pauze

4. Grooming

Katten kunnen likken en bijten aan de arm van hun eigenaar als onderdeel van verzorgingsgedrag. Katten gebruiken verzorging niet alleen om schoon te blijven, maar ook om te socialiseren en met elkaar te communiceren. Het betekent niet altijd dat je kat denkt dat je vies bent.

Hoewel u het gebaar misschien waardeert, probeer uw kat u niet te laten verzorgen om te voorkomen dat bacteriën of ziekten uit hun mond worden overgedragen. Kinderen, zwangere mensen, ouderen en iedereen met een zwak immuunsysteem moeten vooral voorzichtig zijn.

Close-up van kat die menselijke arm likt
Afbeelding Credit: sophiecat, Shutterstock

Wat te doen


  • Verwijder voorzichtig uw arm uit de verzorging van uw kat. Verleg hun aandacht desnoods met een speeltje. Zorg ervoor dat uw kat veel dagelijkse interactie met u krijgt, zodat hij niet de behoefte voelt om de aandacht te trekken.
thematische pauze

5. Moe van aandacht

Vaak bijt een kat plotseling in een arm of hand omdat ze moe zijn van aandacht en aaien. Hoewel dit misschien een overreactie lijkt, geven katten over het algemeen andere waarschuwingssignalen voordat ze zich naar hun tanden keren. Eigenaren herkennen ze niet altijd voor wat ze zijn en blijven hun kat aaien.

Het is het zat, de kat kan uiteindelijk bijten. Helaas, omdat dit bijten er bijna altijd voor zorgt dat mensen stoppen met aaien, wordt het gedrag van de kat onmiddellijk versterkt.

kattenbeten de hand van de vrouw
Afbeelding credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock

Wat te doen


  • Let op de vroege waarschuwingssignalen en laat je kat met rust voordat hij de behoefte voelt om te escaleren. Veel voorkomende indicatoren dat je kat zich ongelukkig voelt, zijn afgeplatte oren, gehurkte lichaamstaal en een trillende staart.
thematische pauze

6. Nooit geleerd bijten is verkeerd

Volwassen katten kunnen in de armen van hun eigenaren bijten omdat ze nooit hebben geleerd dat het gedrag verkeerd was toen ze jonger waren. Kittens leren over het algemeen bijtremming, of hoe hard te moeilijk is, terwijl ze socialiseren en spelen met hun moeder en nestgenoten. Babykatten die hun moeder te vroeg verlaten of die flesvoeding krijgen, missen deze essentiële les en kunnen opgroeien als bijters.

Als je een volwassen kat adopteert, is er geen manier om te weten hoe de vorige eigenaren met bijtgedrag zijn omgegaan. Ze kunnen de kat hebben aangemoedigd om met hun handen of armen te spelen. Hierdoor begrijpt de kat niet dat hij iets verkeerd doet.

een tabby kat bijtende hand van de eigenaar
Afbeelding Credit: Alie04, Shutterstock

Wat te doen


  • Scheid kittens niet van hun moeder voordat ze minstens 8 weken oud zijn. Laat een in flessen gekweekt kitten nooit bijten en speel met je hand of arm. Laat ze spelen en socialiseren met andere kittens van dezelfde leeftijd als dat mogelijk is. Als je een volwassen kat met slechte gewoonten adopteert, begin dan zo snel mogelijk om hem om te leiden naar een speeltje. Straf nooit een kat voor het bijten.

3 katten gezichtsverdeler

De 2 technieken om te voorkomen dat uw kat bijt

Het maakt niet uit waarom je kat in je arm bijt, er zijn twee hoofdtechnieken om te proberen ze te stoppen.

1. Omleiding

De eerste is er een die we al noemden: redirection. Deze trainingstechniek is nuttig voor verschillende problematische kattengedragingen, waaronder krabbende meubels. Het idee is dat je de kat afleidt van het bijten of krabben van iets dat ze niet zouden moeten doen door hem iets passenders aan te bieden.

Voor bijten betekent dat meestal dat je een speeltje binnen handbereik houdt. Zodra de kat begint te bijten of probeert te worstelen met je arm, laat hem dan het speeltje zien en moedig hem aan om daar in plaats daarvan mee te spelen. Een zacht, gevuld speeltje of iets dergelijks is meestal een goede optie.

kat spelen met eigenaar
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock
thematische pauze

2. Negeren

De tweede techniek om te proberen is het negeren van het bijten van je kat. Als hun doel de aandacht van een soort is, is niet reageren op de beet het laatste wat je kat van je wil zien. Verwijder jezelf rustig buiten het bereik van je kat.

Later, wanneer de kat kalm en ontspannen is, bied hem dan interactie in de vorm van spelen of aaien. Dit helpt je kat te leren dat er goede en verkeerde manieren zijn om aandacht te krijgen. Deze techniek is het meest effectief en het minst pijnlijk als u kunt leren om de tekenen te herkennen die uw kat op het punt staat te bijten voordat ze gebeuren en uzelf te verwijderen.

kat zit bij raam
Afbeelding Credit: alekuwka, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat regelmatig agressief gedrag vertoont dat verder gaat dan alleen het grijpen van uw arm en bijten, is het tijd om met uw dierenarts te praten. Ze kunnen helpen bij het uitsluiten van medische oorzaken, zoals pijn of ziekte, voor het gedrag van uw kat. Zodra dat is gebeurd, kunnen ze ook gedragsmodificatietechnieken voorstellen of medicijnen voorschrijven om te helpen. Ze kunnen je zelfs doorverwijzen naar een kattengedragsspecialist. Moedig je kat niet aan om te bijten; probeer om te gaan met hun problematische gedrag voordat het uit de hand loopt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anna Kraynova, Shutterstock