Waarom miauwt mijn kat in de kattenbak? 6 Veelvoorkomende redenen

Voor sommige katten is naar de wc gaan een luidruchtige aangelegenheid, waardoor katteneigenaren zich afvragen waar alle ophef over gaat. Katten miauwen naar hun mensen om allerlei redenen, maar heb je je ooit afgevraagd waarom sommige katten miauwen in de kattenbak? Is het een reden tot ongerustheid? Is het normaal?

Als uw kat miauwt in de kattenbak, kan dit een medisch probleem of zelfs een gedragsprobleem zijn. Aan de andere kant kan het normaal zijn, omdat uw kat u misschien gewoon op de hoogte stelt van zijn taken (no pun intended).

Niettemin, als het miauwen een nieuw gedrag is, moet je erachter komen waarom je kat staat te miauwen in de kattenbak. Kom met ons mee om de vijf meest voorkomende redenen te onderzoeken, zodat u over de nodige informatie beschikt om toegang te krijgen tot het gedrag.

kattenpootverdeler

De 6 redenen waarom katten miauwen in hun kattenbak

1. De kattenbak is vies

kattenpoep uit klonterende kattenbakvulling scheppen
Afbeelding Credit: Boibin, Shutterstock

Wij mensen houden er niet van om op vuile plaatsen te gaan, en katten zijn niet anders. Je kat kan miauwen omdat hij je vertelt over zijn ongenoegen over je kattenbaketiquette. In sommige gevallen zal een kat in deze situatie buiten de kattenbak gaan en als uw kat zichzelf op deze manier ontlast, is het tijd om de kattenbak schoon te maken. Als je de kattenbak hebt schoongemaakt, maar je kat miauwt nog steeds, laten we dan blijven graven.

thematische pauze

2. Uw kat houdt niet van de kattenbak

twee kattenbakken op houten vloer
Afbeelding Credit: RacheeLynn, Shutterstock

Katten zijn kieskeurige wezens en er zijn verschillende redenen waarom uw kat vanwege dit probleem kan miauwen. Maar waarom zou je kat de kattenbak niet leuk vinden? Laten we het opsplitsen.

 • Je hebt het nesttype veranderd

Als je onlangs het type zwerfvuil hebt veranderd dat je normaal gebruikt, kan dit heel goed de reden zijn. Katten houden meestal niet van verandering en uw kat kan u vertellen dat u terug moet gaan naar het nest dat u eerder gebruikte. Misschien houdt je kat niet van de grootte of geur van het nieuwe nest. Als je onlangs het type nest hebt veranderd, probeer dan terug te gaan naar het oude.

 • Uw kat houdt niet van de grootte van de kattenbak

Als de kattenbak te klein is, kan uw kat miauwen terwijl hij zichzelf ontlast. Naarmate je kat groeit, zal hij de kattenbak ontgroeien, dus houd hier rekening mee, vooral als je een kitten hebt. Sommige katten houden misschien niet van een capuchon en als je een capuchon op de kattenbak hebt, kan je kat protesteren door te miauwen.

 • De hoeveelheid zwerfvuil is niet geschikt

Normaal gesproken is 1-2 inch voldoende voor een kattenbak. Als het nest te diep is, zal uw kat u dit laten weten door te miauwen.

Voor een huishouden met meerdere katten heb je meerdere kattenbakken nodig. De vuistregel is dat elke kat zijn eigen kattenbak moet hebben, plus een extra. Als je bijvoorbeeld drie katten in huis hebt, heb je vier kattenbakken nodig om de zindelijkheid rustig en niet-stressvol te houden.

 • Uw kat houdt niet van de locatie van de kattenbak

Soms, vooral als u de kattenbak verplaatst, zal uw kat ontevreden zijn over de nieuwe locatie. Probeer te voorkomen dat de kattenbak wordt geplaatst waar tocht is of ergens koel. Vermijd luide of luidruchtige gebieden en als je een hond hebt, vermijd dan om hem op de plek te plaatsen waar je hond rondsnuffelt. Vermijd ook gebieden met veel verkeer in huis.

thematische pauze

3. Je kat wil een beloning

maine coon kat die bovenop de kattenbak staat
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Katten hebben meestal het instinct om de kattenbak te gebruiken zonder dat je een beloning hoeft te geven om het gedrag aan te moedigen, maar hey, we beoordelen niet of je in deze gewoonte bent gevallen.

Net als honden kun je je kat trainen met positieve bekrachtiging door beloningen aan te bieden, zoals traktaties. Als je bent gestopt met het beloningssysteem, kan je kat je vertellen dat dat niet eerlijk is en dat hij een traktatie wil!

thematische pauze

4. Uw kat is gestrest

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

Stress kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Elke kleine verandering in de dagelijkse routine van uw kat kan stress veroorzaken. Enkele typische redenen waarom uw kat gestrest kan zijn, zijn:

 • Nieuwe mensen/baby in huis
 • Verhuisd naar een nieuw huis
 • Renovaties aan de woning
 • Verandering in het dieet van uw kat
 • Aangevallen/gepest worden door een ander huisdier in huis
 • Een kat buiten het raam zien
 • Verlies van een dierbare/verzorger
thematische pauze

5. Je hebt een praatgrage kat

close-up van het miauwen van de kat
Afbeelding Credit: ClaraMD, Pixabay

Sommige katten zijn gewoon mondiger dan anderen, en sommige discrimineren niet om spraakzaam te zijn tijdens het gebruik van het toilet. Je kat vertelt je misschien dat hij naar de badkamer gaat alsof je het moet weten.

Maar wuif het niet af als een praatgrage kat. Je kunt zoeken naar tekenen dat er iets anders mis is door te observeren wanneer je kat miauwt tijdens het gebruik van de kattenbak. Vindt het miauwen bijvoorbeeld plaats voor, tijdens of erna? Om dit scenario beter te begrijpen, laten we eens kijken naar nummer zes op onze lijst.

thematische pauze

6. Uw kat heeft een medisch probleem

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Ten slotte kan een medisch probleem de reden zijn dat uw kat miauwt tijdens het gebruik van de kattenbak. Verschillende medische problemen kunnen de oorzaak zijn, en als dat zo is, moet u uw kat naar uw dierenarts brengen voor een controle. Hier zijn enkele mogelijke medische problemen:

Een darmblokkade is een medisch noodgeval. Net als honden kunnen katten iets eten dat zich in hun darmkanaal kan nestelen. Symptomen zijn braken, diarree, verbergen, lethargie, agressie, overbelasting om te poepen (vandaar het miauwen) en kleiner dan normaal krukgrootte.

Cystitis is een ontsteking van de blaas en wordt vaak geplaatst onder de naam Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD).

Cystitis is een algemene term geassocieerd met ontsteking van de blaas en urethra, maar bepaalt over het algemeen niet de exacte oorzaak van de ontsteking. Moeite met urineren, vaker plassen, hematurie (bloed in de urine), stinkende urine, troebele urine en overmatig likken en verzorgen zijn allemaal symptomen en tekenen dat uw kat een blaasprobleem kan hebben.

Urineweginfecties (UTI’s) worden veroorzaakt door bacteri├źn die door de urethra en in de blaas reizen. Uw kat kan proberen vaak te plassen met weinig urine die er doorheen gaat, en uw kat kan het uitschreeuwen terwijl hij dit doet. Bloed in de urine of uw kat die buiten de kattenbak gaat, zijn veel voorkomende tekenen.

Diarree bij katten kan een teken zijn van veel verschillende oorzaken. Moeite doen om te gaan is een teken, samen met duidelijke dunne ontlasting. Uw kat kan iets giftigs hebben ingenomen, zoals een giftige plant, of uw kat kan een virus, bacterie of zelfs wormen hebben.

Een verandering in het dieet van uw kat of een voedselallergie kan ook diarree veroorzaken. Een reis naar de dierenarts is noodzakelijk als diarree twee dagen of langer aanhoudt.

 • Constipatie / aangetaste anale zakken

Constipatie kan voortkomen uit aangetaste anale zakjes. Je kat zal zich inspannen om te gaan en kan het uitschreeuwen. De vloeistof in de anale zakjes komt meestal vrij wanneer uw kat een stoelgang heeft, maar als uw kat diarree heeft, zal de vloeistof niet vrijkomen. Het resultaat kan leiden tot aangetaste anale zakken, wat een pijnlijke aandoening is. Zoek naar zwelling van de anus en overmatig likken. Als u vermoedt dat uw kat anale zakjes heeft aangetast, kan uw dierenarts ze afvoeren.

Artritis is een pijnlijke aandoening die de gewrichten aantast en komt vaak voor bij oudere katten. Artritis kan uw kat zeker pijn doen tijdens het gebruik van de kattenbak. In feite kan uw kat zindelijk worden buiten de kattenbak omdat het te pijnlijk is om in de kattenbak rond te manoeuvreren.

Uw dierenarts kan artritis behandelen, zodat uw kat een betere kwaliteit van leven kan hebben. Meestal is een veelbetekenend teken van artritis bij katten als ze verminderde mobiliteit en behendigheid hebben.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten kunnen miauwen tijdens het gebruik van de kattenbak om vele redenen. Wat belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat er niets medisch aan de hand is dat het gedrag veroorzaakt.

Zoek naar tekenen dat je kat zich niet goed voelt en poets het niet weg als geen probleem. Het is verstandig om uw dierenarts altijd uw kat te laten controleren op medische problemen, en als het gedrag blijkt te zijn, bent u beter uitgerust om te weten hoe u het probleem kunt oplossen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock