Waarom is mijn kat extra aanhankelijk als ik zwanger ben? 4 Veel voorkomende redenen

Het is niet ongebruikelijk dat katten zich een beetje vreemd gedragen rond zwangere vrouwen. Je merkt misschien dat je kat een beetje extra aanhankelijk is naarmate je zwangerschap vordert. Wat veroorzaakt dit? Kunnen katten voelen wanneer je zwanger bent?

Veel eigenaren melden dat hun dieren, inclusief katten, in staat zijn om te detecteren wanneer ze zwanger zijn. Het is waarschijnlijk dat hun scherpe reukvermogen en het vermogen om andere veranderingen tijdens de zwangerschap te detecteren hen aanwijzingen geeft. We konden geen wetenschappelijke studies vinden om deze theorieën te bevestigen, maar er zijn veel anekdotische rapporten. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende redenen waarom uw kat extra aanhankelijk kan zijn als u zwanger bent.

cat + lijnverdeler

De 4 redenen waarom katten aanhankelijk worden rond zwangere vrouwen

1. Ze merken de bult op

De meeste vrouwen beginnen te vertonen tussen 16-20 weken zwangerschap, wat het tweede trimester is. Op dit punt is het gebruikelijk dat katten een verandering in je uiterlijk opmerken. Je merkt misschien dat je kat naar je buik staart of eraan snuffelt. Ze kunnen er zelfs een poot op plaatsen om te bevestigen dat jij het nog steeds bent. Katten lijken te voelen dat er iets is veranderd, maar het is onwaarschijnlijk dat ze afleiden waarom dat zo is.

zwangere vrouw die met kat zit
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze ruiken hormonale veranderingen

Het scherpe reukvermogen van een kat is wat dit mogelijk zou kunnen maken. Je hormonale niveaus veranderen dramatisch tijdens de zwangerschap. Je begint meer progesteron, oestrogeen en humaan choriongonadotrofine (ook bekend als “hCG”) te produceren. Je persoonlijke geur kan worden beïnvloed door zwangerschap, maar het is niet bekend of de hormoonveranderingen waarneembaar zijn door geur. Deze veranderingen kunnen worden gedetecteerd door katten, die tot 200 miljoen geursensoren in hun neus hebben, terwijl mensen er slechts 5 miljoen hebben.

Zwangere jonge vrouw met huisdierkat
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

3. Je wordt warmer

Wanneer u zwanger wordt, neemt het bloedvolume van uw lichaam gemiddeld met 45% toe. Een andere verandering is dat het uw lichaamstemperatuur verhoogt, maar meestal slechts met 0,2 graden Fahrenheit. Een hogere lichaamstemperatuur en bloedvolume kunnen een manier zijn waarop katten zwangerschap detecteren.

Katten houden ervan om met warme mensen te knuffelen. Je kat kan naast je gaan liggen, tegen je zwangere buik wrijven of zijn poten op je buik leggen.

Aziatische zwangere vrouw houdt een kitten op haar buik
Afbeelding Credit: Khunpattaya, Shutterstock
thematische pauze

4. Andere merkbare veranderingen

Katten kunnen veranderingen in hormonen voelen en warmere lichamen voelen. Maar onze harige kattenvrienden kunnen ook veranderingen in je uiterlijk, gedrag, lichaamschemie of houding opmerken. Dit kan hen aanwijzingen geven voor de significante veranderingen die je lichaam doormaakt. Katachtigen zijn bedreven in het waarnemen van veranderingen in je lichaamstaal en kunnen subtiele verschillen in je bewegingen of gewoonten herkennen.

pergnant vrouw met kat met behulp van smartphone
Afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels

kattenpootverdeler

Hoe u uw kat kunt voorbereiden om de nieuwe baby te ontmoeten (3 handige tips)

Het introduceren van je kat aan je nieuwe baby hoeft niet dramatisch of verontrustend te zijn. Om je overgang soepeler te laten verlopen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

1. Breng vroegtijdig wijzigingen aan

Introduceer langzaam nieuwe meubels en babyartikelen in uw huis, omdat plotselinge, drastische veranderingen uw kat van streek kunnen maken. Het helpt ook om deuren te sluiten en barrières te creëren voor kamers waar je niet wilt dat je kat rondloopt of slaapt wanneer de baby arriveert. Dit zorgt ervoor dat het niet gefrustreerd raakt door de nieuwe broer of zus en buitengesloten wordt.

Reukvermogen, zoals eerder vermeld, is erg belangrijk voor katten, ze houden ervan om nieuwe objecten te ruiken en te onderzoeken en op hun beurt hun eigen geur op hen te wrijven voor territoriummarkering. Ze doen dit meestal door hun wangen op u of items in uw huis te wrijven. Het maken van geleidelijke veranderingen en het geven van uw kat de tijd om zich aan te passen is belangrijk om onnodige stress te voorkomen.

thematische pauze

2. Let op je kat

Nieuwe baby’s vereisen alle aandacht van nieuwe moeders, aandacht die ooit gericht was op je katachtige maatje. En net als mensen kunnen katten angstig of gefrustreerd raken als ze zich verwaarloosd voelen. Tekenen van stress bij katten kunnen variëren van subtiel tot voor de hand liggend. Veranderingen in normaal gedrag, meer verbergen, zich terugtrekken uit genegenheid of aandacht zoeken komen vaak voor. Helaas zijn sommige gedragingen lastiger, zoals sproeien in huis of stressgerelateerde cystitis. Neem contact op met uw dierenarts voor advies over hoe u uw kat kunt helpen.

zwangere vrouw die haar kat aait
Afbeelding credit: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock
thematische pauze

3. Probeer desensibilisatie

Desensibilisatie is een andere manier om uw kat te laten wennen aan baby’s. Een manier om dit te bereiken is om opnames van verschillende babygeluiden af te spelen (d.w.z. huilen, lachen, janken, enz.) om ze voor te bereiden op het echte leven wanneer de baby arriveert. Als je baby plotseling deze geluiden maakt wanneer hij thuiskomt, kan dit angst en stress veroorzaken.

Door uw kat kennis te laten maken met de geur van de baby, kunt u een band met hem opbouwen wanneer hij thuiskomt. Dit kan door de kat de eerste paar dagen thuis aan de dekens en outfits van de baby te laten snuffelen.

3 katten gezichtsverdeler

Dingen inpakken

Katten lijken zich ervan bewust te zijn wanneer je zwanger wordt en dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Ze kunnen veranderingen in je uiterlijk, geur, lichaamstemperatuur en dagelijkse gewoonten waarnemen. Dit kan ervoor zorgen dat ze extra aanhankelijk worden, iets dat je hele zwangerschap kan aanhouden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels