9 soorten kattenspeelgoed en hoe ze te gebruiken (met afbeeldingen)

Katten houden ervan om te spelen (hoewel ze kieskeurig kunnen zijn over waar ze mee zullen spelen), en met een goede reden! Spelen is een integraal onderdeel van het stimuleren van huisdieren. Bovendien helpt spelen onze katachtige vrienden om deel te nemen aan hun natuurlijke instincten en houdt ze actief en gezonder. Er zijn echter zoveel kattenspeeltjes die je voor je katten kunt kiezen, dus hoe weet je welke het meest geschikt zijn?

Je moet een verscheidenheid aan speelgoed voor je huisdier hebben, omdat elk type speelgoed een ander instinct aanboort. Maar het belangrijkste is dat je het speelgoed kiest dat het beste speelt met het temperament en de persoonlijkheid van je kat. Je kat kan bijvoorbeeld meer genieten van klimmen dan van springen, dus iets dat past bij die drang om te klimmen zou het beste zijn.

Hieronder vind je negen soorten kattenspeelgoed en hoe elke soort past bij de instincten van je kat. Als je dit weet, kun je het meest geschikte speelgoed voor je kat vinden!

3 katten gezichtsverdeler

De 9 soorten kattenspeelgoed

1. Ballen

huiskat die apporteert
Afbeelding Credit: sophiecat, Shutterstock

Sommige kitties houden ervan om ballen te achtervolgen en ze rond te slaan. Het achtervolgen van ballen is leuk voor je kat omdat de beweging van de bal vergelijkbaar is met die van een klein dier, wat betekent dat het achtervolgen ervan inspeelt op de prooidrift van je huisdier. Bovendien bevatten ballen voor katten vaak jingly bells, kattenkruid, veren en andere verleidelijke items. Dus als je bereid bent om rond te hangen en een bal rond te gooien met je kat (en hem op te halen als je kat niet apporteert), dan zijn ballen een uitstekende keuze.

thematische pauze

2. Kattenkruid Speelgoed

kat spelen met kattenkruid speelgoed
Afbeelding credit: Ellie Burnett, Shutterstock

Kattenkruidspeelgoed speelt niet echt in op een katteninstinct, maar het is zeker leuk voor je kat (en jou!). Alle katten verdienen het om kattenkruid minstens één keer te proberen, zodat ze een beetje buzz kunnen krijgen en kunnen gaan zoomen of ontspannen voor een snel kattenslaapje. Niet alle katachtigen houden echter van kattenkruid – sommige hebben niet het benodigde gen om die kattenkruidzoem te krijgen, terwijl kittens er pas tussen 6 maanden en 1 jaar op reageren. Als uw kat echter iemand is die geen reactie op kattenkruid heeft, zijn er verschillende alternatieven die u kunt proberen om ze een vergelijkbare ervaring te geven.

thematische pauze

3. Klimmen

Schattig huisdier slijpen klauwen op krabpaal thuis
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Katachtigen houden ervan om dingen te beklimmen, omdat het hen in staat stelt hun koninkrijken te bekijken, uit te kijken voor roofdieren en elke prooi op de grond te observeren die er mogelijk over gaat. En hoewel je kat geen roofdieren hoeft te vermijden of een prooi in huis hoeft te zoeken, verlicht klimmen nog steeds dit instinct van hen. Dus, als je kat een klimmer is, geef hem dan iets om op te klimmen, of het nu een krabpaal is of een leuke junglegym!

thematische pauze

4. Schuilplaatsen

kat die thuis speelt
Im age Credit: Afrika Studio, Shutterstock

Natuurlijk zijn er katten die liever dichter bij de grond blijven en zich verstoppen in kubusvormige gaten of dozen. Katachtigen genieten van plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen, omdat verstoppen hen een veiliger gevoel kan geven en hen een plek geeft om achterover te leunen en de wereld ongezien te bekijken. Schuilplaatsen kunnen ook verrijking en gelegenheid voor activiteit bieden, afhankelijk van het type waarmee je gaat. Daarom is investeren in schuilplaatsen voor je kat een goed idee, of het nu een kartonnen doos, een kattentunnel of een kattenflat is.

thematische pauze

5. Jachtspeelgoed

kitten speelt muis speelgoed
Afbeelding Credit: MaraZe, Shutterstock

Zoals we eerder al zeiden, hebben katachtigen sterke prooidriften. Deze prooidrift leidt ertoe dat ze alles besluipen en jagen dat hun aandacht trekt, of het nu een insect is dat door de kamer vliegt of een muis in huis. Je kunt de jachtinstincten van je kat gemakkelijk verwennen met speelgoed waar ze op kunnen jagen. Of dat nu een speelgoedmuis is die je voor een kat gooit of een speeltje dat helemaal alleen door je huis beweegt, je favoriete harige vriend zal dol zijn op de mogelijkheid om “prooi” te vangen (onze binnenkatten krijgen immers niet de kans om dit echt heel vaak te doen!).

thematische pauze

6. Laser Pointer

Laser Pointer Cat Speelgoed

Laserpointers zijn een klassieker, en daar is een uitstekende reden voor! Met dit speeltje verwen je de jachtinstincten van je kat opnieuw terwijl je hem helpt een goede training te krijgen. Zelfs de luiste katachtigen worden gek van de laserpointer, dus je kunt echt niet fout gaan als je een van deze in de buurt hebt. Bovendien zijn laserpointers ongelooflijk eenvoudig te gebruiken, zodat iedereen in het gezin, zelfs kleine kinderen, op deze manier met uw kat kan omgaan. Bonus? Laser pointers zijn ook super goedkoop!

thematische pauze

7. Puzzel Speelgoed

TRIXIE Brain Mover Activiteit Strategie Spel Kat Speelgoed

Puzzelspeelgoed is een fantastische manier om je kat betrokken en gestimuleerd te houden, zodat hij zich niet verveelt. En katten hebben de neiging om van ze te houden, omdat een goede meerderheid van puzzelspeelgoed verborgen traktaties of voedselstukjes bevat, en katten kunnen behoorlijk voedselgemotiveerd zijn! Er zijn echter puzzelspeeltjes waarbij je speelgoed probeert te bereiken in plaats van voedsel als je kat naar zijn gewicht kijkt. Bovendien zal het hebben van een paar puzzelspeeltjes in de buurt je kat ook helpen zich minder eenzaam te voelen als je weg bent, omdat dit soort speelgoed hem eeuwenlang bezig kan houden.

thematische pauze

8. Krabben berichten

Schotse vouw kleine kat die op krabpalen speelt
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat onze katachtige vrienden groot zijn in het krabben aan dingen, en hoewel het misschien gewoon destructief lijkt, er zijn eigenlijk verschillende redenen waarom katten krabben. Krabben stelt de kat in staat om zijn klauwen te slijpen, geeft hem een goede rek en helpt hem het territorium te markeren dat hij als het hunne beschouwt. Je wilt echter niet dat je huisdier aan je meubels begint, dus investeer in plaats daarvan in een handvol krabpalen! Idealiter zou je er een in meerdere kamers in je huis moeten hebben (vooral als je meerdere katten hebt). Dit geeft je kat veel ruimte om die natuurlijke krabinstincten aan te spreken.

thematische pauze

9. Wands

kat spelen met eigenaar
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock

Niet alleen stellen toverstokspeeltjes uw kat in staat om deel te nemen aan de natuurlijke instincten om te jagen en te springen, maar omdat dit speelgoed uw deelname vereist, het helpt de band tussen jullie tweeën te versterken. En er zijn zoveel soorten toverstokspeelgoed waaruit je kunt kiezen – die met veren, die met muizen die aan het uiteinde hangen, die met kleurrijke linten en zelfs sommige die geluiden maken! Er komt geen einde aan de goede tijden met toverstokken bij de hand.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er is een wereld van kattenspeelgoed om te verkennen, maar als het gaat om het kiezen van de meest geschikte voor je kat, overweeg dan welke instincten je huisdier het meest bezighoudt. Houdt je poesje ervan om te springen? Of zit hij liever bovenop je boekenkast en staart hij neer op zijn koninkrijk? Uitzoeken hoe je kat graag speelt en communiceert met de wereld om hem heen, zal je helpen om in een mum van tijd het beste speelgoed voor hem te vinden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: winni-design, Shutterstock