Waarom tjilpt mijn kat bij vogels? 5 Veel voorkomende redenen

Je kat lijkt misschien een knuffelbal van bont, of zelfs een haarloos wonder dat graag tijd met je doorbrengt onder de dekens, maar wanneer diezelfde knuffelmicrobe een vogel buiten het raam ziet, verandert er iets. Onmiddellijk gaat je kat op jacht. Je zult ze in het raam zien zitten, turend naar de nietsvermoedende vogel, lichaam rillend terwijl ze tsjilpen.

Ja, we zeiden tjirp. Het is iets dat de meeste kattenouders hebben gezien, maar degenen die niet bekend zijn met katten, geloven misschien niet noodzakelijkerwijs. Katten worden geacht te miauwen, toch? Niet altijd. Het is eigenlijk heel gewoon dat je kat tjilpt als hij een vogel ziet. Je zou het zelfs moeten aanmoedigen. De grote vraag is, waarom tjilpt je kat? Laten we eens kijken naar 5 veel voorkomende redenen voor dit gedrag bij katten, zodat je je kattenvriend beter kunt begrijpen en de vocalisaties kunt bewonderen wanneer een vogel of andere kleine prooidieren in de buurt zijn.

kattenpootverdeler

De 5 redenen waarom katten tsjilpen bij vogels

1. De vogel nabootsen

Hoewel ze er misschien niet op lijken, zijn katten natuurlijk geboren jagers. Ja, zelfs je poesje. Het zit in hun genen. Om de jacht gemakkelijker te maken, wordt aangenomen dat het tjilpende geluid dat katten maken wanneer ze een vogel zien, een vorm van nabootsen is. Dit soort trucage wordt vaak in het wild gebruikt om de prooi te verleiden dichterbij te komen, denkend dat een van hen in de buurt is. Nu kan je huiskat natuurlijk niet bij de vogels komen die ze buiten zien. Dat betekent niet dat hun natuurlijke instincten toch niet zullen inslaan. Als grote katten in het wild hun prooi proberen te misleiden, waarom zou je pittige katachtige dan niet? Dit laten gebeuren is een geweldige manier om je kat te laten genieten en het gevoel te hebben dat hij op jacht is.

kattenjacht vogels
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

2. Het draait allemaal om opwinding

Welke kattenouder vindt het niet leuk om zijn kat enthousiast te zien over iets? Dit geldt vooral als de kleine carnivoor in uw huis liever rondhangt in plaats van actief te zijn. Het is mogelijk dat het getjilp van je kat wanneer hij een vogel buiten het raam ziet, helemaal over die opwinding gaat. Het zien van een bron van prooi, wensen dat ze er bij konden komen, misschien zelfs het plannen van de aanval in zijn geest, is allemaal genoeg om de spreekwoordelijke verrukking van je kat te laten watertanden of tandenknarsen. De opwinding die uw kat voelt over het potentieel van het stelen van prooien kan een onvrijwillige reactie veroorzaken die, zonder de prooi in zijn mond, resulteert in een tjilpend geluid.

kat en vogel
Afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay
thematische pauze

3. Een gefrustreerde Kitty

Ja, je binnenkat kan uit frustratie naar de vogels buiten het raam fluiten. Maar laat je daar geen zorgen over maken. Je bent misschien wel de meest dottende kat, mama of papa, die er is, maar geloof ons, in het wild zou geen enkele kat een overwinning behalen bij elke jacht. Het getjilp dat je van je kleine jager hoort, kan zijn dat ze hun frustratie uiten over het feit dat ze niet uit het raam kunnen springen om achter de prooi aan te gaan die ze hebben gespot. Als dit het geval is, is het volkomen normaal en zal het de psyche van je kat niet schaden. Ze zullen nog steeds het gevoel hebben dat ze de koning of koningin van het huis zijn nadat de vogel is opgestegen.

gember kat die naar het raam kijkt
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock
thematische pauze

4. De prooivolgorde is geactiveerd

Als huisdierouder van een huiskat, ben je je misschien niet bewust van de prooivolgorde die je kat en grote katten in het wild ervaren tijdens de jacht. De eerste stap in deze reeks is het vol verwachting bekijken van hun prooi. Tijdens dit proces komt vaak het tjilpende geluid om de hoek kijken. De volgende stappen in de prooivolgorde omvatten het achtervolgen of besluipen van de prooi, vervolgens de sprong en ten slotte de moordenaarsbeet. Hoewel je binnenkat misschien niet aan de hele reeks kan deelnemen, is het alleen maar logisch dat het spotten van een vogel buiten op zijn minst de bal in hen aan het rollen brengt.

Grijze kat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: chen, Unsplash
thematische pauze

5. De Killer Bite nabootsen

We hebben het net gehad over de prooivolgorde hierboven en hoe de drive van uw huiskat kan worden geïnitieerd, zonder de mogelijkheid om ermee door te gaan. Er wordt aangenomen dat het getjilp dat je kat maakt bij het spotten van prooidieren zoals vogels, niet altijd de eerste stap is van de prooisequentie. Sommige experts en ouders van gezelschapsdieren geloven dat huiskatten kunnen tsjilpen als een manier om de actie na te bootsen van het uitvoeren van de killerbeet die door katten wordt gebruikt wanneer ze met succes hun prooi neerhalen. Deze reden maakt het kijken naar je knuffelvriend zo snel zijn mond zo snel een beetje verontrustend. Maak je echter geen zorgen. Het is allemaal onvrijwillig, Rechts?

Exotische korthaar Kat zittend bij het raam
Afbeelding Credit: Wutlufaipy, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Is tjilpen iets waar je je zorgen over moet maken?

Hoewel je misschien niet van het idee houdt dat je kat in het raam zit te dagdromen over het doden van een vogel buiten, is het eigenlijk normaal gedrag voor hen. Het stelt uw kat in staat om zijn instincten te volgen en zich te gedragen zoals een kat in het wild zou doen. Je kunt de behoefte voelen om hun gedrag te stoppen, de jaloezieën te sluiten of zelfs hun aandacht te verleggen, maar je moet het niet doen.

Wanneer je ervoor zorgt dat je kat zich niet gedraagt als, nou ja, een kat, kan het hem angstig maken en stress bezorgen. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen uitlaatklep hebben voor opgekropte energie. Je merkt misschien dat ze agressief of gefrustreerd beginnen te worden over jou, andere mensen in huis en zelfs andere huisdieren. Het is het beste om je kat te laten tsjilpen en reageren wanneer hij een prooi ziet in plaats van te proberen hem te dwingen zich te gedragen op een manier die niet natuurlijk is. Voor een echt gelukkige binnenkat moet het fluiten naar vogels worden aangemoedigd wanneer je kat de kans krijgt.

Hoe u het natuurlijke tjilpinstinct van uw kat kunt aanmoedigen

Als je het leuk vindt om je kat buiten te zien reageren op vogels en andere kleine dieren, zijn er een paar dingen die je kunt aanmoedigen om hun prooi te laten rijden en de reeks thuis te starten.


  • Zorg voor een veilige plek om het buitenleven te bekijken

  • Speel meerdere keren per dag met je kat, vooral voor de maaltijd

  • Gebruik chaser- en toverstokspeelgoed om de jachtvaardigheden van uw kat te bevorderen

  • Gebruik boeiende voedselpuzzels om de geest van uw kat te stimuleren tijdens het voeden

Door deze tips in het dagelijks leven van uw kat te implementeren, kunnen ze zich meer voelen als de natuurlijke jager die ze zijn. Dit is een geweldige manier om hen te helpen energie te verbranden en de frustratie te vermijden die veel katten kunnen ervaren wanneer ze hun instincten niet mogen volgen.

grijze nevelkat die in het raam ligt
Afbeelding credit: mama_mia, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten die buiten naar vogels fluiten, zijn volkomen natuurlijk en moeten worden aangemoedigd. Dit is een van de gemakkelijkste manieren waarop je je binnenkat kunt laten communiceren zoals ze van nature zouden doen, zonder ze buiten te laten waar dingen gevaarlijk kunnen worden. In plaats van te proberen het plezier van je kat te stoppen, leun achterover en geniet je van de show. Vaker wel dan niet, kun je een kick krijgen van je kat die pronkt met de ware jager die zich binnenin verbergt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Andrzej Puchta, Shutterstock