Zijn krekels giftig voor katten? Dit is wat u moet weten!

Elke katteneigenaar weet dat het niet ongebruikelijk is dat zijn kat in alles komt wat hij kan vinden. Katten zijn nieuwsgierige, ondeugende wezens die alles proberen te eten, van stofkonijnen tot insecten. Soms komen katten zelfs in dingen terecht die hen schaden.

U kunt zich zorgen maken als uw kat onlangs een cicade heeft gegeten. Gelukkig hoeft er geen reden te zijn om je zorgen te maken, omdat krekels zijn niet giftig voor katten.

Het wordt echter niet aanbevolen om uw kat regelmatig krekels te laten eten. Te veel krekels kunnen leiden tot gastro-intestinale problemen, dus het is het beste om te voorkomen dat uw kat ze eet. Dit artikel behandelt de problemen die krekels kunnen veroorzaken en biedt tips om te voorkomen dat uw kat er te vaak op kauwt.

cat + lijnverdeler

Wat is een cicade?

Krekels zijn vliegende insecten die het meest bekend staan om de harde geluiden die ze maken tijdens het zomerseizoen. Er zijn meer dan 3.000 soorten krekels en ze zijn verspreid over de hele wereld (behalve Antarctica).

Er zijn jaarlijkse krekels en periodieke krekels. Jaarlijkse krekels zijn jaarlijks te vinden van juni tot augustus. Deze krekels zijn vaak zwart, groen of bruin en zijn iets minder dan 2 centimeter lang. De periodieke krekels zijn alleen te vinden in regio’s van Noord-Amerika. Ze zijn zwart en zijn vaak iets kleiner dan de jaarlijkse krekels.

Krekels steken of bijten niet, maar ze hebben een taai exoskelet dat hen beschermt.

cicade op een boom
Afbeelding Credit: Laura Gilchrist, Unsplash

De Zombie Fungus

Hoe beangstigend het ook klinkt, het is geen gevaar voor je kat of voor jezelf. Er is een infectie die 13 en 17 jaar periodieke krekels plaagt, genaamd Massospora cicadina |, ook wel bekend als de zombieschimmel.

Krekels zijn de gastheren van deze schimmel en de levenscyclus is ervan afhankelijk. De schimmel infecteert de cicade wanneer deze ondergronds is. Zodra de krekels tevoorschijn komen, vult de schimmel de buik van het insect met sporen, waardoor uiteindelijk de onderste segmenten van het lichaam worden afgebroken. Verbazingwekkend genoeg doodt dit de cicade niet en blijft het insect rondvliegen en andere krekels infecteren.

Krekels kunnen maagproblemen veroorzaken

Een paar krekels hier en daar mogen uw kat geen schade berokkenen. Sommige gastro-intestinale problemen kunnen echter optreden als uw kat vaak krekels eet. Alles wat geen consistent onderdeel is van het dieet van uw kat kan maagklachten en overstuur veroorzaken.

Het wordt niet aanbevolen dat u krekels een onderdeel maakt van het normale dieet van uw huisdier. Het kan mogelijk zijn dat krekels een allergische reactie bij uw kat veroorzaken. Dit omvat symptomen zoals zwelling, netelroos en jeuk voor een kleine reactie. Uw kat kan braken, diarree en koorts ervaren bij ernstigere reacties. Als uw kat een van deze problemen vertoont, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Hoewel gastro-intestinale problemen het gevolg kunnen zijn van het eten van krekels, is het niet waarschijnlijk dat uw kat er slechts één heeft gegeten.

kat die een cicade op straat eet
Afbeelding Credit: Pripri30, Shutterstock

De scherpte van de krekels kan uw kat pijn doen

Naast het gastro-intestinale ongemak dat krekels kunnen veroorzaken, is er nog een andere zorg over het eten van krekels. De harde, scherpe delen van het exoskelet van de cicade kunnen schade aan het spijsverteringskanaal van uw kat veroorzaken.

Dit kan leiden tot gastro-intestinale complicaties. Dus hoewel krekels niet giftig zijn, kunnen ze andere gezondheidsproblemen veroorzaken die ze onverenigbaar maken met uw kat.

Vermijding

Het is moeilijk om insecten volledig te vermijden vanwege hun grootte en vermogen om te vliegen en te kruipen. Als er een cicade-opkomst gaande is in de buurt van uw huis, houd dan uw kat binnen en houd deuren en ramen gesloten.

gember kat die naar het raam kijkt
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Over het algemeen is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat een strikt dieet zonder cicade aanhoudt, om het goed in de gaten te houden. Hoewel krekels niet giftig zijn voor katten en over het algemeen geen bijwerkingen veroorzaken, is er nog steeds een kans dat er enkele complicaties kunnen optreden. Als u vreemde tekenen bij uw kat opmerkt waarvan u vermoedt dat ze verband houden met het eten van krekels, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Deb Down, Unsplash