Is het waar dat alle katten zwemvliezen hebben? Het interessante antwoord!

Het is niet zo duidelijk als de webbing op de voeten van een eend of een kikker, maar katten hebben inderdaad webbing tussen hun tenen. Het kan moeilijk zijn om in het algemeen te zien, dankzij al hun vacht. Als je kat het niet erg vindt, kun je een zacht gevoel hebben tussen hun schattige teenbonen om te controleren of we de waarheid vertellen.

Als dat niet lukt, als uw kat geen teeninspecties toestaat, kunt u wachten tot uw kat zich uitstrekt. Ze hebben de neiging om hun tenen uit te strekken en je kunt er goed uitzien. Is dit webbing een genetische fout, of dient het een doel? Het kan immers zijn dat je jarenlang met je kat hebt samengewoond en het nooit hebt opgemerkt. Blijf lezen om erachter te komen.

3 kattenverdeler

De 3 belangrijkste redenen waarom kattenvoeten zwemvliezen zijn

Katten delen 95% van hun DNA met een tijger van 1.000 pond, dus het is logisch dat ze iets gemeen hebben. De Sumatraanse tijger heeft bijvoorbeeld bijna volledig zwemvliezen. De webbing is technisch gezien interdigitale huid, een huidflap tussen de tenen. Deze zogenaamde “webbing” is verschillende lengtes bij individuele katten en verschillende rassen, die zich slechts een klein beetje uitstrekken of vrijwel compleet zijn. Maar waarom heeft je kat, die het grootste deel van zijn tijd snoozend op de bank doorbrengt, voeten met zwemvliezen nodig?

1. Prooi besluipen

Katten zijn bedreven in de kunst van het besluipen, vangen en doden van prooien, en een deel van dat succes is te danken aan hun poten, die tractie bieden en fungeren als schokdempers voor pezen, botten en ligamenten. Hun klauwen zijn dodelijke wapens die ze gebruiken om prooien vast te houden, maar hun zwemvliezen spelen ook een essentiële rol, vooral in het wild.

De webbing tussen hun tenen stelt hen in staat om hun tenen uit elkaar te spreiden, waardoor het oppervlak toeneemt. Dit kan resulteren in het spreiden van hun gewicht om minder lawaai te maken met voetval en zich aan te passen aan verschillende terreinen. Hierdoor kunnen ze sluipender jagers zijn.

kattenjacht in gras
Afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock
thematische pauze

2. Efficiënte zwemmers

Katten moeten in verschillende omgevingen kunnen jagen en ontsnappen om te overleven. Alleen omdat je ervaring is met een waterhatende kat, betekent niet dat hij niet kan zwemmen als dat nodig is. De webbing helpt de voortstuwing door het water te verbeteren en is prominenter aanwezig bij waterminnende katachtigen zoals vissende katten.

Dit is vooral handig voor grote katten in het wild die hun voedsel moeten vangen in gebieden met water.

huiskat zwemmen
Afbeelding credit: Marie-Claude Lemay, Shutterstock
thematische pauze

3. Balans en wendbaarheid

Katten zijn sierlijk en stil; het is indrukwekkend om ze van grote hoogte te zien springen en weinig tot geen geluid te maken als ze landen. Hun gedeeltelijk zwemvliezen betekenen dat als ze op de drassige, modderige grond zouden landen, ze minder snel zouden inzinken. Het kan helpen bij het klimmen in bomen, omdat de katten hun voeten breder kunnen openen om een goede grip op hun klauwen te krijgen en om te gaan met verschillende texturen onder de voet. Hun zwemvliezen helpen bij hun behendigheid, wat je misschien meer merkt als je een buitenkat hebt die graag verkent.

kat en eekhoorn klimboom
Afbeelding Credit: NadyGinzburg, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Je kat deelt meer met zijn grote kattenneefjes dan je je misschien realiseerde. Zwemvliezen zijn nu misschien niet zo handig omdat je kat niet door water of modderig terrein hoeft te jagen, maar als er ooit behoefte aan is, weet je dat je kat is uitgerust met het gereedschap. Zwemmen is waarschijnlijk een vaardigheid die het niet hoeft te gebruiken, maar het zet je aan het denken over welke andere geheimen en verborgen vaardigheden onze katten voor ons houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kevin Bidwell, Pexels