Wat is een kattenmassagetherapeut? Hoe word ik er een?

Dierenmassagetherapie omvat hands-on technieken om dierlijke anatomie en fysiologiekennis toe te passen om het fysieke welzijn van huisdieren, zoals uw kat, te verbeteren. Dierenmassagetherapeuten hebben de neiging zich te specialiseren in een specifieke soort, omdat de fysiologie en anatomie van een paard verschillen van die van een kat.

Kattenmassagetherapie is ontworpen om verwondingen te genezen, de spierfunctie van uw huisdier te verbeteren, ontspanning te bevorderen, de bloedsomloop van uw huisdier te vergroten en zelfs het bewegingsbereik voor de algehele mobiliteit van uw huisdier te verbeteren. Als u meer wilt weten over kattenmassagetherapie of een dierenmassagetherapeut wilt worden, lees dan verder!

kattenpootverdeler

Wat is kattenmassagetherapie?

Kattenmassagetherapie maakt gebruik van fysieke aanraking en de manipulatie van spieren en het omliggende weefsel om de algehele gezondheid van het lichaam van uw harige vriend ten goede te komen. Massagetherapie kan worden gebruikt naast andere behandelingen of als onderdeel van fysiotherapie.

Het manipuleren van spierweefsels tijdens een massage kan uw kat in staat stellen om endorfines vrij te maken als een natuurlijke pijnstiller, gifstoffen vrij te maken, de zuurstofstroom te verbeteren, de beweging en algehele flexibiliteit te verbeteren en de bloedsomloop van uw kat te vergroten.

Bovendien kan regelmatige massagetherapie de opbouw van littekenweefsel verminderen. Massages stellen een getrainde professional ook in staat om eventuele veranderingen in het lichaam van uw kat in eerdere stadia op te merken. De ontwikkeling van een tumor, laesie of andere afwijking is beter detecteerbaar met regelmatige massages.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Soorten kattenmassagetherapie omvatten:


  • Passieve gewrichtsbeweging met bewegende en strekkende gewrichten voor meer flexibiliteit en bewegingsbereik

  • Aanraak- en drukpunttechnieken om de bloedsomloop te verhogen en spieren te kalmeren

  • Kneedtechnieken om spieren te manipuleren en diep weefsel te stimuleren

Massagetherapie is geen vervanging voor veterinaire zorg, maar is een bijzonder nuttig hulpmiddel bij revalidatietherapie voor huisdieren.

Hoe kattenmassage werkt

Net als wij kunnen onze katten artritis, gewrichtsproblemen, gescheurde en te lange spieren, verwondingen en operaties ervaren. Massagetherapie kan de flexibiliteit van uw kat vergroten en zijn algehele fysieke en mentale stressniveau verminderen.

Verhoogde flexibiliteit van massagetherapie kan verdere blessures voorkomen en elke spierspanning ontspannen. Katten die herhaaldelijk dezelfde actie uitvoeren, zoals springen naar hoge plaatsen in je huis, gebruiken en misbruiken hun spieren vaak.

Spieren beïnvloeden elkaar als dominostenen; ze werken samen met elkaar, en wanneer er een faalt, belasten de anderen zich en hebben ze ook een verhoogd risico om te falen. Een spier in het achterpootje van uw kat die een trauma of spanning heeft opgelopen, zal de spieren van uw kat beïnvloeden via zijn rug, buik, voorpoten en nek.

Een spierverrekking zal de manier veranderen waarop uw kat loopt, staat, speelt en zelfs eet. Spierirritaties kunnen het gedrag van uw kat veranderen. Masseren kan helpen bij het genezen van spiertrauma en het versterken van de spieren in kwestie, terwijl de spanning wordt losgelaten.

Huiskat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock

Massagetherapie procedure bij katten

Een gecertificeerde massagetherapeut zal eerst een lichamelijk onderzoek bij uw kat uitvoeren. Hierdoor kunnen ze een beoordeling geven en de beweging, gang en reacties van uw kat observeren. Een evaluatie als deze stelt de massagetherapeut in staat om te bepalen wat de stress en pijn van uw kat veroorzaakt en de meest effectieve behandeling voor die individuele stressoren.

Als uw kat lijdt aan een aandoening die niet gebaat is bij massagetherapie, zal de behandelaar u de aanbevolen manier van handelen geven. In sommige gevallen is massagetherapie niet geschikt of gunstig voor uw kat en kan de therapeut weigeren.

Gemiddeld duurt een massagetherapiesessie ergens tussen de 30 minuten en 1 uur. Afhankelijk van de individuele behoeften van uw kat, kunnen sessies meerdere keren per week zijn of met een verminderde frequentie naarmate ze verder komen in hun behandeling. Tijdens een massagesessie zal de dierenarts eventuele tekenen van nood controleren en de technieken dienovereenkomstig aanpassen.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Verschillende massagetechnieken zijn onder andere:


  • Passieve aanraking: Gebruikt geen druk of daadwerkelijke beweging en is ontworpen om uw kat te kalmeren. Dit zorgt voor warmte, geruststelling en een kalmerend gevoel door de hand ongeveer een minuut op één plek te plaatsen.

  • Effleurage: Deze cirkelvormige beweging verbetert de bloedsomloop en verwarmt het lichaamsweefsel. Het wordt meestal gebruikt aan het begin en het einde van een massaleeftijd over het hele lichaam.

  • Kneden: Als de meest voorkomende associatie met een massage, biedt kneden verschillende niveaus van stimulatie voor het lichaam. Afhankelijk van of het reliëf nodig is op oppervlakteniveau of buiten het oppervlakkige weefsel, zal de druk die tijdens deze techniek wordt gebruikt variëren. Oppervlakkig kneden kenmerkt zich gewoonlijk door huidrollen en knijpen om het oppervlak te stimuleren, terwijl diep kneden diepere spierweefsels stimuleert. Kneden helpt bij het vrijgeven van gifstoffen en stressoren die in het lichaam zijn opgeslagen en verbetert de bloedsomloop.

  • Passieve gewrichtsbeweging en stretching: Dit omvat vaak het manipuleren van gewrichten in specifieke posities om pijnverlichting te bieden, flexibiliteit aan te moedigen en de algehele mobiliteit te verbeteren.

  • Tellington Touch Methode: Een specifieke massagemethode met cirkelvormige bewegingen, glijden en tillen die samen met andere fysiotherapiemethoden wordt gebruikt. Dit is ontworpen om verschillende fysieke en gedragsproblemen aan te pakken.

Hoe word je een kattenmassagetherapeut

Als een carrière in het helpen van dieren door middel van aanraking en fysiotherapie u interesseert, bekijk dan een deel van deze informatie hieronder. Het pad om kattenmassagetherapeut te worden, zal van persoon tot persoon verschillen en specifieke vereisten zijn afhankelijk van waar u woont en eventuele eerdere ervaring of opleiding.

Een graad in de biologie wordt ten zeerste aanbevolen als u van plan bent een therapeut voor katachtigen te worden. Succes op dit gebied draait om een gedegen kennis van de dierfysiologie en anatomie. Spiergroepen en hun functies zijn vooral belangrijk.

Dierenarts op zoek naar zwelling in kattenpoten
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Op zijn minst moet iedereen die een kattenmassagetherapeut wil worden, een tweejarige associate degree in dierenmassagetherapie hebben van een geaccrediteerde instelling. Een graad in massagetherapie plus ondersteunende cursussen of een volgende graad in dierwetenschappen zal uw kansen verdubbelen.

De typische cursussen voor een potentiële massagetherapeut omvatten dierlijke anatomie, fysiologie, medische terminologie, hands-on klinische gegevens, massagebeoordelingen en een op examens gebaseerde certificering van de National Board of Certification for Animal Acupressure & Massage.

Hoewel het mogelijk is om aan deze vereisten te voldoen via stage en vrijwilligerswerk, voltooien de meeste professionele kattenmassagetherapeuten ten minste één certificaattrainingsprogramma. In sommige staten is dit certificaatbewijs van training vereist. We raden u aan contact op te nemen met de lokale veterinaire raden en gezondheidsafdelingen van uw staat voor uw staatsspecifieke vereisten.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kattenmassagetherapeut worden is alleen geschikt voor sommige mensen, net zoals een massage alleen geschikt is voor sommige katten. Massagetherapie kan bepaalde aandoeningen verergeren en een gecertificeerde dierenarts zal met u openstaan over de beste manier van handelen voor uw kat. Kattenmassagetherapie is nuttig als een vorm van revalidatiebehandeling zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Massagetherapie van een getrainde dierenarts kan stress en pijn voor uw kat verlichten. Het zal hen ook helpen bij het opnieuw opbouwen van hun flexibiliteit en mobiliteit, vooral na een operatie of blessure. Massagetherapie kan de hersteltijd van operaties en de algehele hersteltijd van een traumatische verwonding of gebeurtenis verminderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Engin Akyurt, Pexels