Ademen katten sneller als ze spinnen? Is het normaal?

Het spinnen van een kat is voor veel mensen een geruststellend geluid en is onmiddellijk herkenbaar als een geluid van tevredenheid. Wanneer katten spinnen, is het meestal een lang en langzaam geluid; echter katten kunnen soms sneller ademen als ze spinnen, wat normaal gesproken helemaal geen gelukkig spinnen is..

cat + lijnverdeler

Spinnen en snel ademen bij katten

Katten kunnen ook spinnen als ze pijn hebben, en het spinnen van een kat met pijn is meestal snel en kort, passend bij de snellere adem van de kat.

Tachypneu is de technische term voor snellere ademhaling dan normaal en is een manier waarop katten pijn kunnen uiten. Als je kat snel spint en ademt, kan het zijn dat hij angstig is of pijn heeft.

De lichaamstaal van een kat kan je ook helpen identificeren welk type spinnen ze vertonen. Bijvoorbeeld, een kat die op zijn rug ligt en spint, met zijn ogen half gesloten en zijn staart ontspannen, betekent meestal dat hij erg tevreden is.

Katten die pijn hebben, kunnen snel spinnen en kunnen vooroverbuigen of zich verstoppen. Afgeplatte oren en verwijde pupillen zijn ook tekenen van pijn bij katten, maar neem altijd contact op met uw dierenarts bij twijfel.

Sommige mensen denken dat katten spinnen als ze pijn hebben om te proberen zichzelf te troosten, zoals een kind zou doen met hun deken, op een zelfverzachtende manier.

Andere redenen waarom mensen denken dat katten spinnen als ze pijn hebben, zijn onder meer:


  • Voor fysieke pijnverlichting

  • Om hun ademhaling onder controle te houden, omdat tachypneu vaak voorkomt bij pijnlijke aandoeningen

  • Om genezing te versnellen

Verbazingwekkend genoeg spinnen katten op een zeer specifieke frequentie. Ze spinnen op 25Hz tot 100Hz, wat geassocieerd is met verhoogde bot- en weefselgroei om genezing te bevorderen.

Bengaalse kat die door de hand van de mens wordt geaaid en spint
Afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Spint of ademt mijn kat zwaar?

Als je je zorgen maakt over het feit dat je kat zwaar ademt, kun je eerst naar zijn lichaamstaal kijken. Als je kat gelukkig en ontspannen is, luister dan goed naar hem – als je een langzaam, continu gerommel hoort, spint je kat.

Het rommelende spinnen van een kat is lucht die door zijn strottenhoofd (het strottenhoofd) reist om een geluid te produceren, daarom gaat het spinnen door wanneer de kat zowel in als uit ademt. Meestal zal zware ademhaling niet rommelen, maar het kan anders klinken dan normaal. Tekenen dat uw kat zwaar ademt of moeite heeft met ademhalen zijn onder meer:

Tekenen dat uw kat moeite heeft met ademhalen zijn onder meer:


  • Ademhaling uit hun buik (bekend als buikademhaling)

  • Ademen met hun mond open

  • Blauw tandvlees (bekend als cyanose)

  • Krakende geluiden of piepende ademhaling

Als uw kat een van deze symptomen heeft, moet u ze onmiddellijk naar een dierenarts brengen, omdat een kat die niet kan ademen zich in een zeer ernstige en gevaarlijke toestand bevindt.

jonge kat die zwaar ademt
Afbeelding credit: Zhuravlev, Andrey, Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat te snel ademt?

Om te controleren of uw kat normaal ademt, of als u zich zorgen maakt over de ademhaling van uw kat, kunt u een timer op uw telefoon instellen of een horloge gebruiken om 30 seconden af te tellen. Tel vervolgens hoeveel ademhalingen uw kat in 30 seconden neemt (of een minuut als ze zo lang stil blijven). Dit moet alleen worden gedaan als ze niet spinnen en in rust zijn, niet spelen.

Als uw kat meer dan 30 ademhalingen in één minuut neemt (15 ademhalingen in 30 seconden) wanneer hij in rust is, ervaart hij tachypneu en ademt hij te snel. Als uw kat te snel ademt, maar geen tekenen ervaart van moeite om te ademen, neem dan dezelfde metingen in de komende 30 minuten.

Als uw kat nog steeds te snel ademt of tekenen ervaart dat hij moeite heeft om te ademen, zoals een blauwe tong of tandvlees of ademhalen met zijn mond open, bel dan uw dierenarts omdat dit een noodgeval is.

Katten kunnen soms te snel ademen als ze gestrest zijn of onlangs hebben geoefend, maar als uw kat in rust te snel ademt, hebben ze moeite met ademhalen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten spinnen vaak als ze in- en uitademen. Lucht wordt ingeademd en door het strottenhoofd genomen, trillend tegen de stembanden en een diep spinnend geluid makend. Katten spinnen normaal gesproken als ze tevreden of opgewonden zijn, en het is meestal een laag en langzaam geluid. Als uw kat echter snel ademt en het spinnen snel gaat, kan dit betekenen dat uw kat pijn heeft en veterinaire aandacht moet hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Dmitry Kalinovsky, ShuttErstock