Wat is huidschilfers van katten? Wat u moet weten als u er allergisch voor bent!

Als u een kattenallergie heeft, kan huidschilfers van katten de boosdoener zijn achter uw symptomen. Huidschilfers zijn gemaakt van schilfers van dode huidcellen die zijn afgeworpen. Deze dode huidcellen worden vervolgens vervangen door gezonde, levende huidcellen, die uiteindelijk zullen afsterven en afschilferen, waardoor een gestage ophoping van huidschilfers ontstaat.

Helaas produceren alle katten huidschilfers, dus je kunt er niet omheen als je kattenallergieën hebt. Er zijn echter veel manieren om uw kattenallergieën te beheersen en vreedzaam met een kat te leven.

cat + lijnverdeler

Wat is Cat Dander?

Huidschilfers zijn de dode huidcellen die onze katten afwerpen, maar waarom is het een allergeen? De waarheid is dat huidschilfers zelf geen allergeen zijn. In plaats daarvan is het een drager voor twee verschillende allergenen. Deze allergenen worden Fel d 1 en Fel d 4 genoemd.

Fel d 1 en Fel d 4 zijn eiwitten. Fel d 1 wordt gemaakt door de huid en talgklieren van uw kat, waar het gemakkelijk in contact komt met stervende huidcellen. Aan de andere kant wordt Fel d 4 geproduceerd in speeksel. Wanneer uw kat verzorgt, combineert zijn speeksel met de huidschilfers, wat betekent dat het Fel d 4-eiwit via de huidschilfers kan worden overgedragen.

Zodra de allergenen in de huidschilfers zijn opgenomen, worden ze naast de vacht afgestoten. Deze verharing kan allergenen in het milieu sturen. Daarom reageer je niet op de huidschilfers of het haar als je een kattenallergie hebt. Je reageert op de eiwitten die vastzitten in de huidschilfers.

Huisdierallergieën kunnen erg lijken op seizoensgebonden allergieën. Symptomen zijn een jeukende keel, tranende ogen, verstopte neus, zwelling en niezen. In meer ernstige gevallen kunnen sommige mensen piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden ervaren. U kunt ook veranderingen in uw huid zien, zoals jeuk, eczeem of netelroos.

hand vasthoudende huisdier bont klomp met wazige kat
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Hoe om te gaan met kattenallergieën

Als u niet zeker weet of u kattenallergieën heeft, raadpleeg dan uw arts. Een allergeentest kan een geweldige manier zijn om de bron van uw allergieën te bepalen. Er zijn veel potentiële allergenen in onze dagelijkse omgeving, dus het is mogelijk dat uw kat toch niet verantwoordelijk is voor uw reacties. Zodra u de oorzaak van het probleem hebt ontdekt, kunt u stappen ondernemen om het te elimineren of te beheren.

Als u hebt vastgesteld dat uw allergie kattengerelateerd is, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw reacties te minimaliseren.

Het aanschaffen van een luchtreiniger kan wonderen doen voor uw allergieën. Luchtreinigers filteren de allergenen van de lucht, waardoor u gemakkelijker kunt ademen. Dit kan echter een duurdere optie zijn, afhankelijk van het model dat u koopt.

Het regelmatig borstelen van de vacht van uw kat kan helpen om de hoeveelheid huidschilfers die zich ophoopt in hun vacht of uw huis te verminderen. Evenzo kan af en toe uw kat baden of zelfs gewoon hun haarvacht afvegen met water en een doek alle huidschilfers of speeksel in hun vacht verwijderen.

Misschien wel het belangrijkste is dat je je huis regelmatig schoonmaakt. Het reinigen van krappe plaatsen zoals planken of hoeken van de kamer kan de opbouw van huidschilfers verminderen, waardoor de allergenen in uw omgeving worden verminderd. Tapijten en tapijten kunnen huidschilfers en bont vasthouden, maar hardhouten vloeren zijn gemakkelijker schoon te maken en houden minder huidschilfers vast. Als u uw huis regelmatig schoonmaakt, kunt u de hoeveelheid huidschilfers en haren die uw huis verwoesten minimaliseren.

luchtreiniger thuis
Afbeelding Credit: Parinya Smithijaroenpon, Shutterstock

Waar wordt huidschilfers van katten meestal gevonden?

Als u zich afvraagt waar kattenallergenen op de loer liggen in uw huis, is het antwoord overal.

Kattenallergenen zijn microscopisch klein. Ze zijn minuscuul. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze snel in de lucht terechtkomen en verre afstanden afleggen. Dat betekent dat de allergenen nog steeds naar zogenaamd veilige plaatsen kunnen reizen, zelfs als u probeert te voorkomen dat uw kat bepaalde kamers binnenkomt.

Hoewel huidschilfers van katten overal te vinden zijn, is het meestal op de favoriete plaatsen van uw kat. Als hij graag op de bank zit, zullen de kussens waarschijnlijk vol zitten met allergenen. Het is ook waarschijnlijker dat het zich bevindt in gebieden die niet veel worden schoongemaakt of op plaatsen of objecten die bont vangen, zoals tapijten. Als bepaalde gebieden in uw huis meer vatbaar zijn voor het verzamelen van kattenallergenen, zorg er dan voor dat u ze aanpakt tijdens het schoonmaken.

3 katten gezichtsverdeler

Voordelen &Nadelen van Cat Huidschilfers

Voordelen van Cat Huidschilfers

Voor mensen is het beste waar we op kunnen hopen met huidschilfers van katten om er immuun voor te zijn. In werkelijkheid is de enige goede kant van huidschilfers van katten voor ons dat er een potentieel is voor neutraliteit. Voor onze katten is echter huidschilfers nodig. Onze katten moeten hun oude huidcellen afwerpen om ze te vervangen door nieuwere, gezondere huidcellen. Als ze hun huidschilfers niet zouden afwerpen, zouden hun huid en vacht ongezond worden. Dus misschien is het belangrijkste voordeel dat het afstoten van huidschilfers ervoor zorgt dat onze katten zich op hun best voelen.

Nadelen van Cat Huidschilfers

Natuurlijk is het meest voor de hand liggende nadeel van huidschilfers de allergieën die ermee gepaard gaan. De symptomen kunnen onaangenaam zijn om mee om te gaan en aanzienlijk ongemak veroorzaken.

Het begin van de symptomen kan variëren tussen individuen, afhankelijk van hun gevoeligheid. Sommige mensen kunnen geleidelijk een reactie voelen opbouwen in de loop van de tijd, terwijl anderen onaangename symptomen kunnen ervaren binnen slechts enkele minuten na het betreden van dezelfde kamer als een kat.

Afgezien van kattenallergieën, kan huidschilfers ook veel reiniging vereisen. Wanneer uw kat zijn huidschilfers en vacht afwerpt, laat hij deze in huis. Als er niet voor wordt gezorgd, kan de accumulatie een onreine en ongewenste leefruimte creëren.

vrouw die op bed ligt terwijl ze haar neus snuit
Afbeelding Credit: Andrea Piacquadio, Pexels

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Zijn er hypoallergene katten?

Met al dit gepraat over allergieën, is het zeker verleidelijk om op zoek te gaan naar een kat die je dit soort problemen niet zal veroorzaken. Maar bestaat er zoiets als een echt hypoallergene kat?

Helaas is het antwoord nee. Hoewel haarloze katten een uitstel kunnen bieden van de intensiteit van de symptomen vanwege hun gebrek aan vacht, dragen ze nog steeds allergenen die allergische reacties bij mensen kunnen veroorzaken. Zoals gezegd worden de eiwitten Fel d 1 en Fel d 4 voornamelijk door de huid en het speeksel gedragen, niet door de vacht.

De vacht fungeert als een voertuig om de allergenen te vervoeren, maar het is niet de oorzaak van de allergenen. De huidschilfers kunnen nog steeds reizen zonder dat er haar wordt afgeworpen, wat betekent dat allergenen zich in uw huis kunnen ophopen met of zonder dat er kattenbont bij betrokken is.

Zijn er verschillen in huidschilfersproductie tussen kattenrassen?

De productie van huidschilfers verandert niet significant tussen kattenrassen, hoewel de productie van allergenen dat wel kan. Sommigen beweren dat het geslacht, de vachtkleur en de geografische locatie van een kat ook van invloed kunnen zijn op het aantal allergenen dat het produceert. Er zijn ook suggesties dat gesteriliseerde en gecastreerde katten minder huidschilfers kunnen creëren dan intacte katten. De conclusies van dit onderzoek zijn echter over de hele linie gemengd.

huisdier haarborstel huisdier bont
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Zijn er medische manieren om allergische reacties te minimaliseren?

Als het poetsen, baden en schoonmaken niet voor u hebben gewerkt, wilt u misschien een meer medische oplossing. Gelukkig zijn er enkele opties voor u.

U kunt vrij verkrijgbare antihistaminica kopen, die milde symptomen helpen verlichten. Als de antihistaminica het niet doen, praat dan met uw arts om erachter te komen of meer gespecialiseerde allergiemedicijnen geschikt voor u kunnen zijn.

Allergie-opnamen kunnen ook helpen; ze stellen je lichaam in staat om tolerantie voor de allergenen te ontwikkelen. Deze optie kost echter veel tijd. U heeft ongeveer een jaar wekelijkse injecties nodig, gevolgd door 3 tot 5 jaar maandelijkse injecties. Maar daarna zou je geen symptomen moeten hebben en geen medicatie nodig hebben.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Huidschilfers van katten kunnen een vervelend onderdeel zijn van het bezitten van een kat, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het verminderen van allergische reacties kan zo eenvoudig zijn als het vasthouden aan een regelmatig verzorgings- en schoonmaakschema en de tijd nemen om gebieden met een hoge allergeenaccumulatie te targeten. We houden van onze katten en het laatste wat we willen doen is van hen gescheiden worden. Praat met uw arts over uw volgende stappen als u verlichting zoekt van uw kattenallergieën.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock