Waarom houden katten van rietjes? 6 interessante redenen

De meeste katteneigenaren kunnen bevestigen dat katten vreemde dingen doen. Of je kat nu in de gootsteen slaapt of een manier vindt om vast te komen te zitten in de jaloezieën, er is zelden een saai moment met hem in de buurt.

Een andere veel voorkomende kat-eigenaardigheid is het vermogen om geobsedeerd te raken door bepaalde objecten. Veel katteneigenaren hebben gemerkt dat hun katachtige vrienden geïntrigeerd zijn door plastic rietjes. Als u nieuwsgierig bent om te weten waarom uw kat zo’n vreemde interesse heeft ontwikkeld, dit artikel gaat in op zes interessante redenen waarom rietjes je kat kunnen verleiden. Ook zullen we kijken hoe u uw kat in de toekomst kunt beschermen tegen plastic.

3 katten gezichtsverdeler

Top 6 redenen waarom katten van rietjes houden

1. Rietjes zijn vermakelijk

Kattenrietjes
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Je kat kan zo geobsedeerd zijn door rietjes, simpelweg omdat ze vermakelijk zijn. Katten zijn notoir nieuwsgierig, en deze nieuwsgierigheid kan leiden tot de ontdekking van hoe vermakelijk rietjes kunnen zijn.

Als uw kat op zoek is naar manieren om zichzelf te vermaken, bestaat de kans dat hij zich onderprikkeld voelt in zijn omgeving. Enkele tekenen dat uw kat last kan hebben van verveling zijn overmatige verzorging, overeten of vechten met andere dieren. U kunt ook merken dat uw kat door het huis dweilt of depressief lijkt.

Als je je kat meer manieren kunt bieden om zichzelf te vermaken, kun je zijn verveling helpen verlichten.

thematische pauze

2. De textuur is interessant

Een andere reden waarom je kat misschien graag met rietjes wil spelen, is dat hij de textuur intrigerend vindt. Rietjes zijn glad maar kreukelig, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor katten om op te kauwen. De cilindrische vorm is leuk voor katten om rond te vleermuizen, en de holheid van het stro maakt het gemakkelijk voor uw kat om rond te dragen.

Rietjes kunnen ook leuke geluiden maken als je kat ze draagt of rondsleept. Omdat rietjes uw kat veel unieke zintuiglijke ervaringen kunnen bieden, kan uw kat er geobsedeerd door zijn.

thematische pauze

3. Rietjes herinneren je kat aan prooi

Kattenrietjes
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Als uw kat een rietje heeft zien waaien in de wind van een ventilator of een raam, kan de ongewone beweging van het stro als een prooi voor hem lijken. In dit geval zal uw kat graag op elk rietje springen dat hij ziet, vooral als ze zijn prooidrift blijven aanspreken. Om te voorkomen dat rietjes het instinct van uw kat activeren, kunt u rietjes op een veilige locatie bewaren.

thematische pauze

4. Plastic kan slepende geuren en smaken dragen

Als de rietjes in uw huis plastic zijn, is de kans groot dat het rietje de geur of smaak van een drankje waarin het heeft gezeten heeft geabsorbeerd. Dit kan moeilijk of onmogelijk zijn voor mensen om te voelen, maar het oppikken van de sporen van uw drankje op het rietje is gemakkelijk voor uw kat. Als je iets door het rietje drinkt dat je kat verleidelijk of nieuwsgierig vindt, kan hij daarom graag het rietje bekijken.

thematische pauze

5. Uw kat kan tandheelkundige problemen hebben

dierenarts controleert tanden van de maine coon kat
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Katten die lijden aan tandheelkundige problemen kan daardoor op voorwerpen kauwen. Als uw kat last heeft van gebitsproblemen, zijn hier de tekenen om op te letten:


 • Overmatige speekselvloed

 • Bloederig kwijlen

 • Vieze adem

 • Verkleurd tandsteen op tanden

 • Constant poten rond de mond of het gezicht

 • Vaak hoofdschuddend

 • Voedsel uit de mond laten vallen (overmatig rommelig eten)

 • Moeite met slikken

 • Verminderde eetlust

 • Gewichtsverlies

 • Verlies van tanden

Als u deze tekenen opmerkt, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dierenarts. Tandheelkundige problemen kunnen snel overgaan in ergere complicaties, dus hoe eerder u ze behandelt, hoe beter.

thematische pauze

6. Je kat heeft vreemde verlangens

Heb je gemerkt dat je kat op andere vreemde dingen kauwt? Probeert hij te kauwen op plastic zakken, haarbanden of andere dingen die hij niet zou moeten doen? Als je constant voorwerpen uit de bek van je kat haalt, bestaat de kans dat je kat te maken heeft met Pica.

Pica is de drang om non-food artikelen te eten. Het komt relatief vaak voor bij katten, vooral katten die te vroeg zijn gespeend. De meeste katten zullen beginnen met het zogen op wol; dan kunnen ze overgaan tot het eten van vreemde voorwerpen. Als u dit gedrag bij uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts om te proberen it. Het eten van non-food artikelen is gevaarlijk voor je kat.

cat + lijnverdeler

Waarom rietjes en andere plastic voorwerpen niet veilig zijn voor uw kat

Hoewel het grappig en vertederend kan zijn als katten spelen met dingen die ze niet zouden moeten doen (zoals rietjes), kan het gevaarlijk zijn als ze erop kauwen. Als uw kat een vreemd voorwerp inslikt, kan het de luchtweg belemmeren en zijn ademhaling afsnijden. Het kan ook de darmen blokkeren, wat snel een chirurgisch noodgeval kan worden.

abessijn kat tanden check door dierenarts
Afbeelding Credit: Nataly Mayak, Shutterstock

Hoe u uw kat kunt beschermen tegen plastic

Omdat plastic zo gevaarlijk kan zijn voor uw kat, is het essentieel om rietjes en andere plastic voorwerpen uit de buurt van de nieuwsgierige poten van uw kat te houden. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de rietjes buiten het bereik van uw kat te verwijderen.

Als het object van de obsessie van uw kat niet gemakkelijk kan worden verwijderd, probeer dan uw kat af te leiden met meer wenselijke en vermakelijke opties. Speelgoed, traktaties en interactieve doolhoven zijn geweldige manieren om uw kat mentaal gestimuleerd en uit de buurt van plastic voorwerpen te houden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De liefde die katten hebben voor rietjes is misschien moeilijk te begrijpen, maar het is niet moeilijk om te zien dat kauwen of eten gevaarlijk is. Als uw kat een rietje of ander plastic voorwerp inslikt, kan het vast komen te zitten in zijn systeem en leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. Voor de veiligheid en het welzijn van uw kat is het het beste om de rietjes bij hem weg te houden en in plaats daarvan vast te houden aan door katten goedgekeurd speelgoed.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: LittlePigPower, Shutterstock