Waarom zitten katten graag op toetsenborden? 5 Mogelijke redenen

We zijn allemaal wel eens ons kantoor binnengelopen, of aan het werk geweest, alleen om onze katachtige vriend op ons bureau te laten springen en zich thuis te voelen op ons toetsenbord. Ze geven ook niet snel op en zullen je bevechten om in hun gekozen slaapplek te blijven. Hoewel dit gedrag schattig, vertederend en gemakkelijk over het hoofd te zien is, kan het frustrerend worden als je probeert te werken.

Dus, waarom zit de kat graag op je toetsenbord? Hoe kun je dit gedrag stoppen? We zullen deze vragen en meer hieronder beantwoorden.

garen ball divider

De 5 mogelijke redenen waarom katten graag op toetsenborden zitten

1. Gezelligheid en warmte

Katten houden ervan om warm en gezellig te zijn, en dat is wat een toetsenbord voor hen is. Hoewel we niet denken dat opkrullen op een toetsenbord zo comfortabel zou zijn, doen onze katten dat zeker. Toetsenborden zijn warm, dus katten houden ervan om bovenop te kruipen en een dutje te doen.

vrouw met kat die computer gebruikt
Image Credit: ORION PRODUCTIE, Shutterstock
thematische pauze

2. Kijk naar Mij!

In veel gevallen neemt uw laptop, en bij uitbreiding uw toetsenbord, al uw aandacht op terwijl u zich concentreert op wat er moet gebeuren. Je kat vindt het misschien niet leuk dat het toetsenbord je aandacht heeft en werkt om je af te leiden van je werk.

Je kat kan jaloers zijn op je laptopscherm en denken: “Kijk naar mij, mens! Ik ben een stuk interessanter dan een computerscherm en toetsenbord.”

Hoewel het schattig is als de kat zich realiseert dat het je aandacht kan trekken door op je toetsenbord te liggen, is het een gewoonte die ze gedoemd zijn te herhalen, en je krijgt misschien nooit werk gedaan als de kat in de kamer is.

thematische pauze

3. Perfecte Cat Nap Spot

Iedereen weet dat katten graag op de schoot van hun huisdierouders kruipen en een dutje doen. Het is niet alleen warm, maar het is ook veilig en gezellig. Als je een laptop gebruikt, zit hij urenlang op je schoot, wat betekent dat hij naar jou ruikt.

Naar de mening van je kat is dit de perfecte plek om op te kruipen en een dutje te doen. Het ruikt naar jou, het is comfortabel en het is warm; wat is er niet om van te houden? Je kat kan ook proberen het toetsenbord naar hem te laten ruiken om het toetsenbord te laten zien dat je van hen bent, niet het toetsenbord.

oranje kattenvoer op laptop toetsenbord
Image Credit: Александар-Цветановић, Pexels
thematische pauze

4. Jachtinstincten

Wanneer u aan het werk bent, bent u gefocust op het toetsenbord en het scherm voor u. Je bent stil, serieus en concentreert je hard. Dit is hetzelfde wat uw kat doet wanneer hij zich voorbereidt op de jacht. Je kat kan je bewegingen stalken als een vorm van entertainment en besluiten om op het toetsenbord te springen.

thematische pauze

5. Uw kat is een copycat

Katten zijn zeer nieuwsgierige wezens en ze leren van het kijken naar wat je doet. Het is mogelijk dat uw kat u kopieert wanneer hij op uw toetsenbord zit. Ze zien je kijken naar de bewegende objecten op het scherm en denken dat het een spel is.

vrouw in rode trui kijken laptop naast witte kat
Afbeelding Credit: Karolina Grabowska,

Kattenkogelverdeler 1Tips om uw kat van uw toetsenbord te houden

Delen met je kat is leuk, maar als het gaat om je toetsenbord, moet de kat leren dat het verboden terrein is. Hier zijn een paar tips om u te helpen uw kat van uw toetsenbord te houden.

Creëer een gezellige loungeruimte

Omdat uw kat zich aangetrokken voelt tot de hitte en de gezelligheid van uw laptoptoetsenbord, probeer dan een gezellige ruimte te creëren waar de kat in plaats daarvan kan liggen. Als je kat een favoriete krabpaal of een boomhangmat heeft waar hij graag in rondhangt, probeer dan die dingen te verplaatsen naar de kamer waarin je werkt.

Als de plek comfortabeler is dan uw toetsenbord en warmer, kan de kat ervoor kiezen om erin te liggen terwijl hij nog steeds dicht bij u kan zijn.

Afleiding gebruiken

Soms is het zo simpel als je kat afleiden met speelgoed of traktaties. Je kunt ook proberen met je kat te spelen voordat je aan het werk gaat. Als een kat een actieve speelsessie heeft gehad en moe is, is hij geneigd om naast je te kruipen en te slapen in plaats van te proberen op je toetsenbord te klimmen om je af te leiden van je werk.

Brits korthaar kitten spelen met puzzelspeelgoed
Image Credit: lowpower225, Shutterstock

Negeer de kat

Probeer je kat te negeren terwijl hij op je toetsenbord zit. Praat niet met de kat, aai hem niet en pak hem niet op om hem van het toetsenbord te verwijderen. Wanneer je kat zich realiseert dat je het negeert en je aandacht niet kan trekken door toetsenbordhoppen, zal hij een andere plek vinden om op te kruipen.

Gebruik een beloning

Het enige dat je nooit moet doeno is straf je kat voor het zitten op je toetsenbord. Het is het beste om positieve versterkingsmethoden te gebruiken, zoals de kat een traktatie geven als hij in plaats daarvan niet op het toetsenbord zit.

Moedig je katachtige aan om op de plek te zitten die je met het bed hebt voorbereid en beloon hem vervolgens voor goed gedrag wanneer hij het bed kiest in plaats van het toetsenbord.

Britse korthaar kat die naar zijn traktatie grijpt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

garen ball divider

Conclusie

Katten zitten om verschillende redenen graag op onze toetsenborden. De warmte, de gezelligheid en het feit dat het toetsenbord en de computer die eraan vastzit meer aandacht lijken te krijgen dan onze harige vrienden, leidt ertoe dat ze proberen het toetsenbord voor zichzelf over te nemen.

Hoewel dit grappig, schattig en uitgelachen wordt door kattenouders overal, kan het een gewoonte worden die je moeilijk kunt doorbreken. Probeer de bovenstaande tips te gebruiken om uw kat van uw toetsenbord te houden voor de beste resultaten.

thematische pauze

Uitgelicht beeldkrediet: miljard foto’s, Shutterstock