Voelen katten empathie?

Gelukkige kat is blij met hand strelen

We denken dat katten menselijke emoties wel begrijpen, maar hun mogelijkheden zijn enigszins beperkt. Katten pikken de basis gezichtsuitdrukkingen op die we tonen en de toon van onze stemmen. Ze kunnen bijvoorbeeld voelen dat we ons verdrietig voelen, maar ze zullen de reden achter het verdriet niet kunnen begrijpen.

Snel overzicht

01

Katten zijn in staat om sterke banden met hun eigenaren te vormen. Ze zijn erg oplettend en houden ervan om in harmonie te zijn met onze emoties.

02

Katten veranderen hun gedrag volgens onze reacties. Het zijn zeer intelligente wezens en hebben een basiskennis van menselijke emoties.

03

Sommige recente studies geven aan dat katten in staat zijn om empathie en mededogen met ons te tonen. Anderen denken dat het meer patroonherkenning en aangeleerd gedrag is.

Katten communiceren ook op verschillende manieren met ons. Hoewel we misschien geen Google Translate-tool hebben voor hun miauwen en spinnen, hebben we een redelijk goed idee van wat ze ons meestal proberen te vertellen.

Kattengedrag en lichaamstaal zijn twee van de meest voorkomende manieren waarop ze andere katten en ons mensen laten weten hoe ze zich voelen en dat ze (tot op zekere hoogte) ook begrijpen wat we voelen.

Katten zijn over het algemeen onafhankelijker dan honden, dus observaties en studies komen minder vaak voor. We weten nu dat katten, net als honden, sterke banden vormen met hun huisdierouders. Er wordt gedacht dat katten zichzelf hebben getraind om menselijke emoties te interpreteren door naar verschillende gezichtsuitdrukkingen te kijken.

Dit is technisch niet hetzelfde als empathie. Het kan zijn dat onze katten bepaalde emoties associëren met positieve of negatieve dingen. De waarheid is dat er veel is dat we niet volledig begrijpen over mens-dier en specifiek mens-kat interacties.

Het is heel gemakkelijk om katten te antropomorfiseren bij het bespreken van dit onderwerp. Antropomorfisme is wanneer we dieren menselijke emoties en gedragskenmerken geven waartoe ze niet noodzakelijkerwijs in staat zijn. Het wordt vaak door ons mensen gedaan als een manier om contact te maken met onze huisdieren en is meestal onschadelijk, ook al is het feitelijk onjuist.

Lees ook: Hebben katten emoties?

Wat zegt de wetenschap?

man die een klein kitten streelt

Een aantal wetenschappelijke studies hebben het vermogen van katten om menselijke emoties te begrijpen onderzocht.

Laten we eens kijken naar wat het onderzoek ons vertelt over het vermogen van katten om menselijke emoties te interpreteren. Een recente studeren uitgevoerd door onderzoekers in Italië presenteerde een ventilator bedekt met linten aan katten en hun eigenaren. (Dit was bedoeld als iets dat de katten nog nooit eerder hadden gezien en dat nieuw en onbekend voor hen was.)

De onderzoekers merkten op dat wanneer katteneigenaren negatief handelden tegenover de ventilator, de katten er meestal voor terugdeinsden, in navolging van hun eigenaar. Wanneer de eigenaren een meer neutrale reactie hadden, keken de katten meestal van de eigenaar naar de ventilator en reageerden ze niet. De onderzoekers merkten op dat de katten hun gedrag leken te veranderen volgens het gedrag van hun eigenaren.

Weer een nieuwe studeren door onderzoekers van de Nottingham Trent University ondervroegen 3.000 katteneigenaren en merkten op dat specifieke persoonlijkheidskenmerken die bij eigenaren werden gevonden, ook bij hun katten werden opgemerkt. Dit liet doorschemeren dat katten misschien de persoonlijkheden van hun eigenaren spiegelen.

Ander anekdotisch bewijs heeft een verandering gezien in de relaties van eigenaren met hun katten tijdens en na de Covid-19-pandemie. Veel van de wereld bracht uiteindelijk veel meer tijd thuis door, dus dit zou extra hechtingstijd mogelijk hebben gemaakt.

Dit is terug te zien in meldingen van sterkere relaties met katten. Er zijn ook meldingen geweest van katten die speciale rollen aannemen in het leven van kinderen met autisme, waarbij de kat het kind beschermt en zich tegenover hen op dezelfde manier gedraagt als tegenover een van hun eigen kittens. Dit zou erop wijzen dat ze in staat zijn om empathie te tonen.

Lees ook: Kunnen katten emotionele steundieren zijn?

Kunnen katten begrijpen hoe we ons voelen?

schattige kat wordt verwend

We spreken niet dezelfde taal, maar katten hebben geleerd hoe ze met mensen moeten communiceren.

Katten hebben een paar trucs in petto als het gaat om het verbinden met mensen. Katten tonen een grote verscheidenheid aan emoties op hun eigen unieke manier. Ze reageren ook verschillend op verschillende familieleden, afhankelijk van hun relatie met hen.

1. Staart en knippert langzaam

  vrouw die rust met huisdier in sofa

Katten staren in je ogen en knipperen langzaam om hun liefde te communiceren.

Katten reageren en reageren op mensen die hun staren en staren recht in hun ogen. Veel katten doen iets dat een ‘langzame knippering’ wordt genoemd. Dit is waar ze onze blik vasthouden en dan hun ogen sluiten en ze langzaam weer openen. Dit wordt beschouwd als het kattenequivalent van een glimlach of een kus, en betekent dat je kat van je houdt en je vertrouwt.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

2. Geuren

tabby kat mooie schattige kat

Katten wrijven op menselijke familieleden om ze te markeren als onderdeel van hun sociale groep.

Katten gebruiken onze geur vaak om ons als geliefde te herkennen. Ze wrijven ook hun eigen geur over ons en andere dieren en voorwerpen in huis. Dit is een manier waarop ze ons “markeren” door speciale chemische boodschappers, feromonen genaamd, op ons te wrijven. Ze gebruiken dit om ons te identificeren als iemand die veilig is.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

3. Geluiden

Schattig oranje tabby-kitten raakt zachtjes de neus van de jonge vrouw aan

Katten miauwen alleen naar mensen – deze methode wordt niet gebruikt bij het communiceren met andere katten.

Katten herkennen absoluut het geluid van hun belangrijke menselijke stem. Katten kunnen de emotionele toestand van hun mens bepalen op basis van de geluiden die de mens maakt en de toon van hun stem. Katten veranderen ook de geluiden en toon van hun eigen stem. Het miauwen van een kat kan veel verschillende dingen betekenen, afhankelijk van hoe het wordt afgeleverd.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Hoe interpreteren katten menselijke emoties?

  Kat rust op een oranje deken

Katten kunnen herkennen wanneer iets anders is op basis van je gezichtsuitdrukkingen en de toon en het volume van je stem.

Als je extreme emoties vertoont voor je kat, bijvoorbeeld boos schreeuwen, huilen of lachen, merk je misschien dat je kat vaak stopt en naar je staart. Ze proberen hoogstwaarschijnlijk uit te zoeken wat er aan de hand is.

Katten begrijpen misschien niet direct dat huilen betekent dat je verdrietig bent of schreeuwen betekent dat je boos bent, maar ze zullen andere aanwijzingen krijgen van je lichaamstaal en dienovereenkomstig handelen. Versterking en patroonherkenning spelen hierbij een grote rol. Je kat zal komen om te leren wat voor soort gedrag volgt nadat bepaalde emoties zijn vertoond.

Als je bijvoorbeeld verdrietig bent en huilt, kun je aandacht en knuffels van je kat vragen, dus als ze je zien huilen, kunnen ze op je schoot klimmen omdat ze weten dat ze zullen worden geaaid. Dit lijkt misschien alsof ze ons troosten in ons uur van nood, maar in werkelijkheid is het een geval van positieve bekrachtiging en conditionering van bepaald gedrag. Katten zien hun huis als hun eigen territorium en veilige plek.

Als een kat voelt dat er een probleem is op die veilige plek (bijvoorbeeld hun primaire verzorger huilt of schreeuwt), zullen ze zich zorgen maken dat dit gedrag een gevaar kan vormen voor de gelukkige balans van hun omgeving. Als je kat spint en zichzelf over je wrijft, verdwijnen meestal je overstuurde gevoelens of woede, waardoor de harmonie op zijn veilige plek wordt hersteld en hij zich op zijn beurt meer ontspannen voelt. Het is een geval van ons welzijn dat indirect hun welzijn beïnvloedt.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Hoe beïnvloeden onze emoties onze katten?

kat die naar haar gelukkige baasje staart

Katten hebben de neiging om zich ontspannen te voelen als je ontspannen bent, en gestrest als je gestrest bent.

Katten kunnen een enorme positieve invloed hebben op onze emoties en onze emoties kunnen ook een grote invloed op hen hebben. Katten zijn vaak angstig als we boos of gestrest zijn, omdat ze kunnen voelen dat er iets anders is en ze graag en verwachten zich veilig te voelen in hun thuisomgeving.

Wanneer we in woede rond stampen of stressen, voelt het anders voor hen en vinden ze het niet leuk, dus streven ze ernaar om terug te keren naar hun gebruikelijke rustige veilige omgeving die ze kennen en waarin ze gedijen. Dit kan betekenen dat ze naar ons toe komen om te proberen wat genegenheid te krijgen of proberen een band met ons op te bouwen.

Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze ons proberen te kalmeren of ons te kalmeren, maar het kan op deze manier overkomen. Er is ook een grote variatie tussen individuele katten, die deels afhankelijk is van hun genetica en deels van hun opvoeding en sociale interacties: nature versus nurture. Sommige mensen beweren dat mannelijke katten aanhankelijker zijn dan vrouwtjes, maar nogmaals, dit hangt af van de individuele kat en hun sociale vaardigheden.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Katten en empathie: laatste gedachten

kat likkende vrouw

Katten lijken te reageren op onze emoties, maar dit kan aangeleerd gedrag zijn in plaats van empathie.

Katten hebben de reputatie afstandelijk en onafhankelijk te zijn, maar de realiteit is dat ze in staat zijn om sterke banden te vormen met hun primaire verzorger (dat ben jij!). Er wordt algemeen aangenomen dat het bezitten van katten enorme voordelen heeft voor onze geestelijke gezondheid en welzijn.

Sommige wetenschappelijke studies geven aan dat katten in staat kunnen zijn tot empathie, omdat ze tekenen van mededogen met mensen vertonen. Veel van wat we zien is echter aangeleerd gedrag gebaseerd op positieve bekrachtiging en conditionering. Als u een plotselinge verandering in het gedrag van uw kat ziet en u zich zorgen maakt, kunt u het beste uw dierenarts bezoeken voor een controle.

Lees ook: De 25 beste tips voor nieuwe katteneigenaren

Veelgestelde vragen

Geven katten om je gevoelens?

Katten vormen sterke gehechtheid aan hun primaire verzorgers, op een vergelijkbare manier als honden en baby’s. Je bent veel meer dan alleen een voedselbron voor je kat.

Sommige studies bij katten hebben aangetoond dat ze gevoelig zijn voor menselijke emotionele signalen en dat ze het verschil kunnen zien tussen sommige menselijke emotionele signalen. Hun reacties zijn misschien maar heel subtiel, maar ze reageren wel op een manier die als zorgzaam kan worden opgevat.

Voelen katten zich verdrietig als je huilt?

Als je denkt dat je kat er verdrietig uitziet, zijn er veel redenen waarom ze van streek kunnen zijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze verdrietig zijn omdat jij verdrietig bent. Ze bezitten niet de emotionele intelligentie om deze verbinding te maken. Katten kunnen hun gedrag ten opzichte van jou veranderen als je tekenen van overstuur vertoont. Ze voelen zich echter niet direct verdrietig omdat je verdrietig bent.

Welke emoties voelen katten?

Katten voelen alle basisemoties die mensen voelen. Ze kunnen bang, gefrustreerd, blij, verdrietig, angstig en opgelucht zijn, om er maar een paar te noemen. Je relatie met je kat zal groeien wanneer je leert hoe je deze verschillende emoties kunt herkennen.

Bronnen weergeven

Merola, I. (2015). “Sociale verwijzingen en kat-mens communicatie.” Dierlijke cognitie. 18, 639–648.