Hoe slaapt mijn kat met zijn hoofd omhoog? Feiten & FAQ

Als kattenouders weten we al dat katten vreemde wezens zijn. Ze rennen in de vroege uurtjes van de ochtend door het huis en staan vaak op de grond naast hun voerbak. Onze katten slapen ook in de vreemdste posities. Een van die posities is met hun hoofd omhoog. Zou een kat zich niet ongemakkelijk moeten voelen om met zijn hoofd recht omhoog te slapen? Zou die positie de nek van de kat geen pijn moeten doen?

Er zijn een paar slaaphoudingen die katten innemen die we vreemd vinden. Hieronder bespreken we hoe katten slapen met hun hoofd omhoog en andere veel voorkomende kattenslaaphoudingen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kan mijn kat slapen met zijn hoofd omhoog?

Hoewel het lijkt alsof de kat zich ongemakkelijk voelt, is dat niet zo. Wat de kat doet, is alert zijn op eventuele verstoringen van het milieu, zodat ze meteen dekking kunnen zoeken. Dit gaat terug op hun roofzuchtige instincten.

De voorouders van je kat komen uit het wild en het behoudt veel van hun unieke eigenschappen. Een wilde kat weet nooit wanneer iets in zijn omgeving zal veranderen of wanneer een roofdier zou kunnen aanvallen, dus slapen met zijn hoofd rechtop is de manier van de kat om zichzelf te beschermen tijdens het slapen.

Is dit niet ongemakkelijk voor mijn kat?

Nee, deze positie geeft aan dat de kat ontspannen is, maar ook zijn spieren heeft verstijfd voor ondersteuning. Het is ook een volkomen normale positie voor uw kat om in te slapen, dus er is in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid.

een tabby kat slapend op een kussen
Afbeelding Credit: KatinkavomWolfenmond, Pixabay

Kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem?

Hoewel het normaal is dat je kat met de kop omhoog slaapt, zijn er een paar gevallen waarin er iets mis kan zijn. Sommige van die gevallen zijn als de kat ademhalingsproblemen, hartaandoeningen of longcongestie. Als u merkt dat uw kat alleen in deze positie slaapt of moeite heeft met ademhalen wanneer hij slaapt, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts voor een afspraak. Uw dierenarts kan eventuele problemen uitsluiten en u verzekeren dat uw kat op deze manier slaapt in de meeste gevallen normaal is.

kattenpootverdeler

In welke andere posities slapen katten?

Als kattenouder heb je waarschijnlijk gemerkt dat er veel posities zijn die je kat verkiest tijdens het slapen. We zullen het in onze volgende sectie hebben over een paar van die posities.

Gekruld in een bal

Katten houden ervan om warm te zijn, dus slapen gekruld in een bal helpt hen hun lichaamswarmte vast te houden.

thematische pauze

Superman Pose

De Superman-pose is wanneer de kat op zijn buik ligt, vervolgens zijn voorpoten voor hen strekt en zijn achterpoten achter hen strekt. Dit helpt ze warm of koel te houden, afhankelijk van waar ze liggen, omdat hun buiken op de grond liggen. Het beschermt ook hun buik, wat ook een kwetsbaar gebied is.

slaperige kat
Afbeelding Credit: rsteve254, Pixabay
thematische pauze

Op je hoofd

We hebben allemaal onze katten op ons hoofd laten kruipen om te slapen. Ze doen dit omdat katten zich meestal aanpassen aan het slaapschema van hun ouders en misschien bij u in de buurt willen zijn. Ook zijn katten comfortabele plekken om te slapen, dus slapen boven je hoofd betekent dat de kat je comfortabele, zachte kussen kan delen.

Hier zijn een paar andere posities en waarom uw kat erin kan slapen.


 • Poten over ogen: voor isolatie en warmte

 • Met andere katten: omdat ze gebonden zijn

 • Met een hond: gezelschap, hechting, warmte en comfort

 • Weggestopt/onder de dekens: vertrouwdheid, warmte en comfort

 • In de kattenbak: Dit is meestal om een medische reden, dus u moet een afspraak maken met de dierenarts

 • In een doos: Beveiliging, en omdat dozen leuk zijn!

 • Tussen je benen: warmte, veiligheid en een gemakkelijke ontsnappingsroute

kattenpootverdeler

Een veilige ruimte creëren voor uw kat om te slapen

Je kunt verwachten dat je katachtige vriend dagelijks 14 tot 16 uur slaapt, een paar uur geeft of neemt. Hoewel ze veel vreemde manieren van slapen hebben, is het belangrijk dat je kat een veilige ruimte heeft om in te slapen. Als u voor het eerst een katteneigenaar bent, geven we u hieronder enkele tips over het creëren van die veilige ruimte.

kat die in bed slaapt
Afbeelding Credit: Deyan Georgiev, Shutterstock

Kies het juiste bed

Hoewel je je kat overal en overal in huis zult zien slapen, is het het beste om een ruimte met een kattenmand te creëren waar de kat zich in kan terugtrekken wanneer hij de behoefte voelt. Je wilt dat het bed koel, comfortabel en van de grond is. Je wilt ook dat het bed warm is wanneer je kat het nodig heeft. Dit kun je bereiken door een warme fleecedeken aan de mix toe te voegen.

thematische brEak

Kies de juiste locatie

Het maakt niet uit hoe comfortabel het bed is, als het niet op de juiste locatie ligt, zal uw kat het negeren ten gunste van betere slaapplekken. Enkele plekken om te overwegen om de kattenmand te plaatsen, zijn de volgende:


 • Elke slaapkamer

 • Lounge banken

 • Erkers

 • Overal op de vloer waar ’s middags een zonnevlek is

Met andere woorden, je kunt de kattenmand overal comfortabel, zacht, warm en veilig plaatsen, en de kat zal waarschijnlijk in orde zijn.

slapende kat
Afbeelding Credit: Jim Black, Pixabay
thematische pauze

Kies de veiligste plek

U wilt dat elke locatie die u kiest voor het bed van uw kat veilig is. Dit betekent dat het bed op een rustige plaats moet worden geplaatst met zeer weinig voetverkeer. Je wilt ook water en voedsel in de buurt, zodat je kat niet ver hoeft te gaan om te eten en te drinken.

Dit zal hen er niet van weerhouden om in vreemde en komische posities te slapen, maar je weet tenminste dat de kat veilig, warm en gelukkig zal zijn terwijl hij het doet.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Katten zijn vreemde, harige, maar beminnelijke wezens. Ze doen rare dingen die de meeste eigenaren van gezelschapsdieren niet kunnen uitleggen. Slapen met hun hoofd omhoog is slechts een van de unieke manieren waarop je je kat zult zien slapen. Zoals eerder vermeld, is het van vitaal belang dat uw kat zich comfortabel, veilig, warm en gezellig voelt wanneer hij slaapt, dus het zou moeten helpen om een kattenmand te krijgen en deze op een veilige locatie te plaatsen. Zodra dat is gebeurd, kun je achterover leunen en lachen om alle grappige posities waarin je je harige vriend zult zien slapen, samen met al het andere dat je kat onderweg doet.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock