Cat Spinal Injury – Tekenen en diagnose (Antwoord van de dierenarts)

Als het hoofd van uw kat onhandig naar achteren is gekanteld, hun ledematen stijf of zwak zijn of ze lijken verlamd, hebben ze waarschijnlijk een gezondheidstoestand ter hoogte van de wervelkolom.

Ruggenmergletsel bij katten wordt ruggenmergtrauma genoemd en kan worden veroorzaakt door wervelfracturen of tumoren of het gevolg zijn van een ziekte of aanzienlijk letsel (auto-ongeluk, schotwond, enz.). Naarmate het ruggenmerg verslechtert, kan uw kat pijn, verlamming en/of respiratoire insufficiëntie ervaren.

Katten met achterpoten of alle benen verlamd hebben hulp nodig bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. Maar maak je geen zorgen; zelfs als uw kat verlamd is, kan hij met uw hulp een gelukkig en gezond leven leiden.

Afhankelijk van het type aandoening, tijdelijk of permanent, kan uw kat persoonlijke verzorging nodig hebben tijdens het herstel of levenslange zorg als de verlamming onomkeerbaar is.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is dwarslaesie?

Het ruggenmerg is een onderdeel van het centrale zenuwstelsel, gelokaliseerd in het wervelkanaal. Het is voornamelijk verantwoordelijk voor de overdracht van zenuwsignalen van de hersenen naar de rest van het lichaam, die essentieel zijn voor de goede uitvoering van lichaamsbewegingen en andere gerelateerde functies.

Dwarslaesie is schade aan een deel van het ruggenmerg of de zenuwen die ermee in contact komen.1 Afhankelijk van de veroorzaker kunnen naast het ruggenmerg ook nabijgelegen weefsels en botten beschadigd raken.

Het kan leiden tot tijdelijke of blijvende schade. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan uw kat zijn mobiliteit of functie in verschillende delen van het lichaam verliezen. In sommige gevallen is de schade ernstig en blijven katten permanent verlamd.

In andere gevallen kunnen behandelingen zoals chirurgie, medicatie en fysiotherapie helpen bij het herstel.

kat die een verwonding van de wervelkolom heeft opgelopen
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van dwarslaesie bij katten?

Klinische tekenen van ruggenmergletsel bij katten kunnen plotseling optreden of zich langzaam ontwikkelen gedurende een lange periode, afhankelijk van de oorzaak. Maar ze beginnen meestal plotseling en worden na verloop van tijd erger.

Ruggenmergletsels bij katten kunnen compleet of onvolledig zijn. Wanneer het letsel is voltooid, betekent dit dat het ruggenmerg niet langer in staat is om zenuwsignalen van en naar de hersenen over te brengen. Wanneer het letsel onvolledig is, betekent dit dat het ruggenmerg nog steeds zenuwsignalen kan ontvangen en verzenden.

De klinische symptomen van ruggenmergletsels bij katten omvatten:

 • Tetraplegie (de kat kan niet alle vier de poten bewegen)
 • Dwarslaesie (de kat kan de achterpoten niet bewegen)
 • Lopen met de voorpoten terwijl je de achterpoten sleept
 • Onvermogen om te plassen of niet in staat om urineren en ontlasting onder controle te houden
 • Kreupelheid
 • Verlies van evenwicht (vaker, onvastheid op de achterpoten)
 • Moeite met lopen
 • Moeite met opstaan en/of zitten
 • Stijve of zwakke benen
 • Langzame wandeling
 • Terughoudendheid om te bewegen of te spelen
 • Pijn
 • Vocalisatie (overmatig miauwen)
 • Verlies van spiermassa
 • Lethargie
 • Slappe staart

De prognose is meestal slecht wanneer de getroffen kat geen pijn voelt in de ledematen onder de wervelkolombeschadiging.

Wat zijn de oorzaken van dwarslaesie bij katten?

Er is geen enkele oorzaak voor spinale letsels bij katten.2 Er zijn meerdere en omvatten:

 • Trauma aan de wervels, tussenwervels kraakbeen of ligamenten, maar ook aan het ruggenmerg
 • Trauma’s kunnen bestaan uit breuk, dislocatie, verbrijzeling of compressie van een of meer wervels. De meest voorkomende oorzaken van deze trauma’s zijn auto-ongelukken, hoge valpartijen en schot- of bijtwonden in de buurt van of op het ruggenmerg. Wanneer er trauma aan het ruggenmerg is, is de schade onmiddellijk.
 • Niet-traumatische verwondingen, zoals artritis, kanker, infecties, ontsteking, kraakbeendegeneratie of geboorteafwijkingen (bijv. staartloze Manx-katten kunnen spina bifida ontwikkelen vóór de geboorte)
 • Schade aan de spinale zenuwen

Uw kat heeft een volledig neurologisch onderzoek nodig om de locatie en oorzaak van het letsel te bepalen, ongeacht of de klinische symptomen van uw huisdier plotseling of in de loop van de tijd zijn opgetreden.

Zieke kat die een verwonding van de wervelkolom heeft opgelopen
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met een dwarslaesie?

Katten kunnen de rest van hun leven volledig herstellen of nadelige effecten ervaren, afhankelijk van hoe snel het letsel werd gediagnosticeerd en behandeld, evenals de ernst ervan. For bijvoorbeeld, als uw kat zijn staart heeft verwond en schade aan het ruggenmerg heeft veroorzaakt, kan uw huisdier de functies van zijn achterpoten verliezen en urine- en fecale incontinentie ontwikkelen omdat de staart veel zenuwwortels bevat.

De prognose wordt gegeven door de dierenarts, afhankelijk van de ernst van het letsel. Gevallen van klein trauma hebben een gunstige prognose, dus er zijn grote kansen op herstel. Wanneer katteneigenaren de door de dierenarts voorgeschreven indicaties en behandeling nauwgezet volgen, hebben hun huisdieren een betere kans om te herstellen en een normaal leven te leiden.

De prognose is meestal ongunstig/slecht wanneer katten hun zintuigen verliezen onder het verwondingsgebied. Verlamde katten moeten rusten op zacht beddengoed om letsel te voorkomen en de vorming van pijnlijke doorligwonden te voorkomen. Ze moeten eenmaal per 3-4 uur worden gecontroleerd en verplaatst. Als ze in hun bed hebben geplast en gepoept, maak ze dan schoon met warm water en zeep of babydoekjes en verander het beddengoed.

Voor katten met verlamming of katten die een spinale operatie hebben ondergaan, zal fysiotherapie helpen hun spieren flexibel en hun gewrichten gezond te houden. In gevallen waarin de verlamming permanent is en niet kan worden behandeld, kan de dierenarts een rolstoel voor uw kat aanbevelen. Katten met rolstoelen passen zich snel aan en leiden een mooi leven.

Als uw kat stopt met plassen en poepen vanwege de dwarslaesie, moet hij meerdere keren per dag worden geholpen om te elimineren. Als ze last hebben van urine-incontinentie, kan het plaatsen van de kattenbak ernaast ongewenste ongelukken helpen voorkomen. In ernstige gevallen, wanneer het letsel niet kan worden behandeld en/of de kwaliteit van leven van uw kat zeer slecht is, kan de dierenarts humane euthanasie aanbevelen.

kreupele kat in een rolstoel
Afbeelding Credit: Ngo Thye Aun, Shutterstock

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe lang duurt het voordat een kat herstelt van een dwarslaesie?

Soms is het herstel snel en andere keren duurt het weken of zelfs maanden. Het hangt af van de ernst van het letsel en hoe snel het werd gediagnosticeerd en de behandeling begon. Over het algemeen herstellen katten met milde neurologische symptomen binnen 4-6 weken als ze in een kooi worden gehouden om hun bewegingen te beperken. In gevallen met ernstige neurologische symptomen is chirurgische ingreep noodzakelijk. Katten die hun vermogen om prikkels te voelen verliezen, hebben een slechte prognose en daarom lagere kansen op herstel.

Moet je een verlamde kat neerleggen?

Veel katteneigenaren denken dat als hun huisdier (gedeeltelijk of volledig) verlamd is, het een doodvonnis is. Maar dat is niet waar. Zowel u als uw kat hebben gewoon tijd nodig om te wennen aan de nieuwe leefomstandigheden. Wanneer de verlamming permanent is, kan de dierenarts een rolstoel voor uw kat aanbevelen.

Het is in ernstige gevallen waarin de behandeling niet effectief is en de kwaliteit van leven van uw kat extreem slecht is, dat de dierenarts euthanasie kan aanbevelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Ruggenmergletsels bij katten komen om vele redenen voor, de meest voorkomende zijn trauma (auto-ongelukken, vallen van een hoogte of bijtwonden). Klinische symptomen omvatten meestal het onvermogen om hun benen te bewegen, urine-incontinentie, het onvermogen om op te staan of te zitten, of stijve of zwakke benen. Ruggenmergletsels zijn geen doodvonnis. Alleen in ernstige gevallen, wanneer er geen behandeling is en de kwaliteit van leven van uw kat slecht is, kan de dierenarts euthanasie aanbevelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: ERIK Miheyeu, Shutterstock