Waarom houden katten van elastiekjes? (4 door vet goedgekeurde redenen)

Katten zijn eigenaardige wezens en elke katteneigenaar weet dat katten zichzelf zullen vermaken met iets eenvoudigs, zoals een oordopje, melkring, flesdop, lege doos, een prijs van papier of zelfs elastiekjes. Zelfs als u uw kat veel kattenspeelgoed koopt, zal uw kat nog steeds interesse hebben in bizarre dingen in huis. Maar waarom houden katten van elastiekjes? Wat is het aan hen dat katten intrigeert en de interesse wekt om met hen te spelen?

Als je een katteneigenaar bent en je hebt je afgevraagd wat het antwoord op deze vraag is, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom katten van elastiekjes houden en de interessante redenen achter het gedrag.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 door dierenartsen goedgekeurde redenen waarom katten van elastiekjes houden

1. Jachtinstinct

Katten zijn natuurlijke jagers en hebben een natuurlijke prooidrift, en de elasticiteit en verende peesachtige textuur van elastiekjes trekken inherent katten aan. Omdat elastiekjes een peesachtig gevoel hebben, geeft dit katten het gevoel dat ze de pees van hun prooi trekken, en het beste van alles is dat elastiekjes niet terugvechten.

Hoe vreemd dit ook klinkt, elastiekjes zorgen ervoor dat katten hun natuurlijke jachtvaardigheden uitoefenen en hun prooidrift stimuleren, waardoor ze zich volbracht en tevreden kunnen voelen. Katten hebben mentale stimulatie nodig en elastiekjes kunnen dit voor uw kat bieden.

thematische pauze

2. Ze houden van de geur

Elastiekjes hebben een chemische geur die katten aantrekt. Wist je dat katten 45 tot 80 miljoen (en mogelijk tot 200 miljoen) hebben?1 geurreceptoren? Dat is indrukwekkend, vooral in vergelijking met mensen, die ongeveer 5 miljoen hebben.

Elastiekjes hebben een chemische geur, die hormonen kan nabootsen die verleidelijk zijn voor katten. Natuurlijke elastiekjes bevatten geurstoffen2 dat omvat limoneen, dat wordt aangetroffen in citrusvruchten met een citroenachtige geur.

Elastiekjes bevatten ook een verbinding genaamd triethylamine3 dat produceert een visachtige geur, die extreem verleidelijk is voor katten. Mensen ruiken deze geuren misschien niet in elastiekjes, maar vergeet niet dat katten miljoenen meer geurreceptoren in hun neus hebben in vergelijking met mensen.

elastiekjes
Afbeelding Credit: Steve Buissinne, Pixabay
thematische pauze

3. Uw kat heeft misschien Pica

Voor het geval je niet bekend bent met de term, Pica betekent de wens om niet-eetbaar materiaal te eten, en elastiekjes vallen zeker in deze categorie. Andere objecten die in deze categorie vallen, zijn leer, plastic, hout, papier en karton, wat de aantrekkingskracht van een kat op lege dozen zou kunnen verklaren. Waarom sommige katten Pica hebben, is niet volledig begrepen, maar het kan zijn van te vroeg gespeend worden, dwangstoornissen of genetica.

thematische pauze

4. Stress gerelateerd

Een andere mogelijke reden waarom je kat graag met elastiekjes speelt, is vanwege stress. Een gestreste kat kan op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren, en likken, kauwen en zuigen aan elastiekjes kan een stressverlichter zijn.

Katten die te maken hebben met verveling, angst of zelfs een ziekte kunnen vreemd gedrag vertonen, zoals kletsen, dingen omver gooien, je negeren, buiten de kattenbak poepen en van de muren stuiteren. Het is belangrijk om uw kat naar uw dierenarts te brengen als u vermoedt dat uw kat gestrest is en vreemd gedrag vertoont.

twee elastiekjes
Afbeelding Credit Hans, Pixabay

Hoe elastiekjes fataal kunnen zijn

Helaas zijn elastiekjes geen veilig object voor uw kat om mee te spelen en kunnen ze zelfs fataal zijn. Elastiekjes kunnen een obstructie in het spijsverteringskanaal van uw kat veroorzaken die zal resulteren in een operatie om het te verwijderen, en het kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt gevangen. Er is een kans dat uw kat het elastiekje passeert, maar het peesachtige materiaal kan gemakkelijk in het spijsverteringskanaal worden opgehangen.

Wat moet ik doen als mijn kat een elastiekje heeft ingeslikt?

First things first: probeer niet in paniek te raken! Elastiekjes zijn niet giftig voor uw kat, en alleen omdat uw kat een elastiekje heeft ingeslikt, betekent niet dat het zeker problemen zal veroorzaken. Maar het zou kunnen, en je moet het niet negeren.

Het tijdsbestek van wanneer uw kat het elastiekje kan passeren varieert, maar voorwerpen die niet tijdens het spijsverteringsproces worden afgebroken, kunnen lang in het spijsverteringskanaal van uw kat blijven. Het is van vitaal belang om de tekenen te kennen dat uw kat problemen heeft na het inslikken van een elastiekje, waaronder:

  • Veranderingen in hun ontlasting
  • Braken
  • Niet eten
  • Geen interesse in spel
  • Overmatig slapen
  • Veranderingen in drinkhabzijn
  • Een zere buik hebben

Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts als u een van deze symptomen opmerkt. Hoe eerder uw kat wordt onderzocht, hoe beter het resultaat. Als uw kat een elastiekje inslikt, kunnen andere complicaties optreden, zoals verstikking, een verwarde darm, vast komen te zitten rond de tong en het beschadigen van delicaat weefsel in de voedselpijp of in de mond.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Voor het beste resultaat en om een potentieel gevaarlijke situatie te voorkomen, is het het beste om elastiekjes ontoegankelijk en buiten bereik van uw kat te houden. Katten kunnen op vrijwel elk object springen, dus het is verstandig om te voorkomen dat je elastiekjes overal achterlaat waar je kat bij kan.

Bewaar elastiekjes in een lade of een andere veilige omgeving en zorg ervoor dat uw kat voldoende veilig speelgoed heeft om mee te spelen. Neem altijd contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat een elastiekje of een ander onveilig voorwerp heeft ingeslikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evondue, Pixabay