Waarom houden katten van melk? (2 door dierenarts goedgekeurde redenen)

Een kat die aan een kom melk kabbelt, is iets waar we allemaal aan denken als het gaat om katachtigen. Deze perceptie komt van boerderijkatten uit vervlogen tijden die kabbelen op de vette topping van onbewerkte koemelk en populaire cartoons die de voorliefde van een huiskat voor een schotel melk uitbeelden.

Ondanks het stereotype mogen katten echter geen melk en andere zuivelproducten consumeren, omdat deze hen erge buikpijn kunnen bezorgen. Dat gezegd hebbende, veel katten houden van melk wanneer ze de kans krijgen om het te drinken.

Er zijn twee redenen waarom katten zo van melk houden, ondanks dat het niet goed voor ze is. Gelukkig zijn er melkalternatieven die je ze in plaats daarvan kunt geven.

3 katten gezichtsverdeler

De 2 redenen waarom katten van melk houden

1. Het zijn zoogdieren

Katten zijn zoogdieren en net als wij en vele andere dieren beginnen ze hun leven met vertrouwen op de melk van hun moeder. Melk geeft ze het calcium, vet, eiwit en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien. Helaas duurt deze afhankelijkheid van melk niet zodra uw kitten vast voedsel begint te eten.

Zoogdieren worden geboren met een enzym dat de lactose in melk afbreekt tot gemakkelijker verteerbare eenvoudige suikers. Helaas, terwijl ze groeien, stoppen zoogdieren langzaam met het produceren van dit enzym en verliezen ze geleidelijk hun vermogen om melk te verteren. Dit is de reden waarom katten – en veel mensen – lactose-intolerant zijn.

Zodra ze uit hun behoefte aan moedermelk groeien, kunnen melkdrinkende katten last hebben van gastro-intestinale problemen vanwege hun onvermogen om lactose goed te verteren. Dit kan leiden tot problemen zoals erge buikpijn, diarree en braken.

thematische pauze

2. Melk heeft een hoog vet- en eiwitgehalte

De grootste reden dat katten zo dol zijn op melk is het vet- en eiwitgehalte. Melk en andere zuivelproducten, zoals yoghurt, kaas en ijs zitten vol met natuurlijke vetten. Katten, met hun gevoelige neus, kunnen het vetgehalte in melk ruiken en zullen zich ertoe aangetrokken voelen, zelfs als ze nog nooit een soort zuivelproduct hebben gegeten.

Hoewel het vetgehalte in het verleden veel hoger was, toen koemelk afkomstig was van kleine familiebedrijven en niet werd verwerkt, heeft de magere melk van vandaag nog steeds veel vet en eiwitten om katten te interesseren.

Twee katten die melk uit de kom drinken
Afbeelding credit: Dmitri Ma, Shutterstock

Is melk slecht voor katten?

Katten drinken zelden water wanneer ze zouden moeten, dus het kan verleidelijk zijn om het dieet van uw kat interessanter te maken door ze melk te geven. Katten hebben echter geen baat bij zuivelproducten en het regelmatig geven van uw kattenmelk kan meer problemen dan voordelen veroorzaken1.

Het grootste probleem is dat katten lactose-intolerant zijn. Hoewel ze de melk van hun moeder kunnen verteren als ze kittens zijn, verliezen ze naarmate ze ouder worden het lactase-enzym dat helpt de lactose in melk te breken in licht verteerbare suikers. Dit overkomt ons ook, daarom zijn sommige mensen ook ernstig lactose-intolerant.

Helaas voor katten, ondanks hoeveel ze misschien dol zijn op het drinken van melk, zullen ze waarschijnlijk eindigen met een slechte buikpijn, diarree of braken omdat hun lichaam het niet kan verteren.

Te veel melk kan ook leiden tot obesitas, vooral als u uw kat te veel geeft bovenop een al uitgebalanceerd dieet. Het hoofddieet van uw kat moet alle voedingsstoffen bevatten die hij nodig heeft, inclusief vetten. Het overdrijven van de traktaties, zoals een bijzonder vet melkproduct, zal te veel vet toevoegen aan hun dagelijkse inname en ertoe leiden dat uw kat overgewicht krijgt.

Zijn alle katten lactose-intolerant?

Helaas zijn alle katten inderdaad lactose-intolerant en als ze te veel melk hebben, zullen ze last hebben van spijsverteringsstoornissen. Sommige katten zijn echter minder intolerant dan anderen en ze kunnen mogelijk kleine hoeveelheden melk verteren zonder nadelige gevolgen. In deze gevallen zal een klein scheutje melk in een schotel als een eenmalige traktatie hen waarschijnlijk geen pijn doen.

Als u probeert uw kat melk te geven, geef hem dan slechts een kleine hoeveelheid en controleer zijn reactie daarna. Op voorwaarde dat ze geen last hebben van buikpijn of andere spijsverteringsproblemen, zal het geven van nog een lepel melk als traktatie later in de week hen geen pijn doen.

Trap echter niet in de val om er een gewone traktatie van te maken, zelfs als ze geen slechte reactie hebben. Te veel melk kan hen nog steeds spijsverteringsproblemen bezorgen. Het is het beste om een veiliger en gezonder alternatief te vinden.

kat en glas melk
Afbeelding Credit: Thiskoon, Shutterstock

Alternatieven voor Milk for Cats

Ongeacht hoeveel katten van melk houden, hun intolerantie voor lactose maakt de traktatie ongezond voor hen. Hoewel sommige katten het misschien prima vinden met een lepel van melk in zeldzame gevallen, soms is het het beste om gevaarlijk voedsel helemaal te vermijden, gewoon om veilig te zijn. Hier zijn een paar alternatieven om uw kat mee te behandelen.

Cat Water Fontein

Een nieuwe waterschaal lijkt misschien niet zo’n traktatie, maar een waterfontein kan katten aanmoedigen om meer water te drinken. Katten voelen zich van nature aangetrokken tot stromend water omdat hun instincten hen vertellen dat het veiliger is dan stille zwembaden, daarom houden velen van hen niet van drinken uit een waterbak. Ze zijn ook beter in het zien van beweging, en het stromende water in een fontein zal voor hen veel gemakkelijker te zien zijn dan stilstaand water in een kom.

Kattenwaterfonteinen hebben ook het voordeel dat ze het water filteren en de hele dag door in beweging houden, zodat het langer vers blijft. Als u uw kat kunt aanmoedigen om meer water te drinken, is het vinden van een nieuw drankje voor hem, zoals melk, onnodig.

Lactosevrije melkproducten

U kunt lactosevrije melkproducten kopen die zijn ontworpen voor katten. Dit voorkomt het potentiële probleem van spijsverteringsproblemen door ervoor te zorgen dat de melk gemakkelijk te verteren is. Geen van deze producten zou echter het belangrijkste onderdeel van het dieet van uw kat moeten worden. Of de melk nu vrij is van lactose of niet, je moet het alleen aan je kat geven als een traktatie en alleen als ze geen negatieve reacties hebben.

kattenpootverdeler

Conclusie

Ondanks dat ze lactose-intolerant zijn, zijn veel katten dol op het lappen aan een kom melk. Hoewel een lepel melk sommige katten niet schaadt, kunnen anderen last hebben van ernstige buikpijn, braken en diarree. Een kat kan echter nog steeds terugkomen voor meer vanwege het hoge vet- en eiwitgehalte dat ze in melkproducten kunnen ruiken.

Omdat melk niet de veiligste traktatie is voor katten, probeer ze aan te moedigen meer water te drinken door een kattenwaterfontein te kopen. Je kunt in plaats daarvan ook een lactosevrij melkproduct proberen, zolang je het niet laat interfereren met het toch al uitgebalanceerde dieet van je kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Millibar, Flickr