Waarom zitten katten graag op papier? (10 interessante redenen)

Als je een kattenouder bent, moet je je huisdier vaak op een krant of iets van papier hebben zien zitten. Soms rollen ze op deze dingen, versnipperen ze of eten ze op. Terwijl sommige katten papieren zakken als comfortabele bedden beschouwen, kunnen anderen dit gedrag vertonen uit nieuwsgierigheid of verveling.

Katten zitten ook op papier als ze de aandacht van hun baasje nodig hebben of als het ruikt naar hun favoriete mensen. Als verantwoordelijke eigenaar van een huisdier moet u het gedrag van uw kat niet over het hoofd zien en de reden ervoor achterhalen. Een dierenarts bezoeken is de beste manier om dit te doen.

Er zijn veel redenen waarom katten graag op papier zitten. Laten we eens kijken naar de 10 meest voorkomende doeleinden achter dit unieke gedrag.

3 katten gezichtsverdeler

De 10 redenen waarom katten graag op papier zitten

1. Papier zorgt voor isolatie

Misschien heb je je kat meer zien genieten van zonnebaden dan jij. Heb je je ooit afgevraagd waarom dit is? Dat komt omdat katten het vaak koud hebben vanwege hun thermoneutrale zones, die zelfs hoger zijn dan mensen. Deze zone is het temperatuurbereik van uw kat, waar hij geen extra energie hoeft te gebruiken om warm te blijven in koude omstandigheden en af te koelen in warme omgevingen.

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een kat daalt tussen 86 ° F en 101 ° F. Ondertussen is dit bereik 97 ° F tot 99 ° F voor mensen. Het is nu logisch waarom je kat meer warmte nodig heeft dan jij.

Hoe correleren warmte en papier? We weten allemaal dat papier afkomstig is van bomen, dus het heeft uitzonderlijke isolerende eigenschappen. Daarom geven papieren producten, vooral kranten, warmte aan je kat. Ze regelen ook de temperatuur van uw huisdier en houden de warmte op peil.

Daarom zal uw kat op papier zitten of slapen in plaats van op de grond. Veel eigenaren van gezelschapsdieren trekken dit echter in twijfel omdat ze merken dat hun katten het perfect geïsoleerde tapijt verlaten en op papier slapen. Een papierproduct kan immers geen betere isolatie bieden dan een pluizig tapijt, toch?

thematische pauze

2. Uw kat heeft aandacht nodig

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal rare dingen gedaan om iemands aandacht te trekken. Als het gaat om katten, proberen ze verschillende trucs om de aandacht van hun eigenaar te trekken, waaronder zitten en slapen op papier en het zelfs versnipperen.

Katten zijn intelligente wezens die veel leren door de juiste training en conditionering. Als je katachtige vriend ziet dat je het oppakt elke keer dat het ligt of op papier zit, zal het proberen dit gedrag te herhalen om je aandacht te trekken.

thematische pauze

3. Ze zijn gewoon nieuwsgierig

Katten zijn een van de meest nieuwsgierige huisdieren die er zijn. Je zult ze altijd vinden spelen met huishoudelijke artikelen, verschillende dingen bijten, gordijnen beklimmen of gewoon hier en daar rennen. Katten zoeken meestal naar onschadelijke dingen, en papier is daar een van.

Als er een stuk papier in uw kamer ligt, zal uw kat er dicht bij gaan om te zien wat het object is. Wanneer het zeker is dat het onschadelijk is, zal het erop zitten en zien hoe het voelt. Zo simpel is het!

Kat op papier
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay
thematische pauze

4. Om zijn territorium te markeren

Een andere reden waarom katten graag op papier zitten, is dat het territoriale dieren zijn. Dit betekent dat katten hun territorium zullen markeren, ongeacht waar ze wonen en niet willen dat iemand het betreedt. Dus zodra uw kat een stuk papier op de grond vindt liggen, zal het enige tijd zitten of liggen uit nieuwsgierigheid of vanwege zijn geur.

Wanneer uw kat op een stuk papier zit, laat hij zijn unieke geur overal achter. Omdat katten geurklieren in hun kin, poten en voorhoofd hebben, identificeren ze snel hun geur op het papier. Ze markeren hun territorium op deze manier, zelfs als het over zoiets onnozels gaat.

thematische pauze

5. Papier produceert een fascinerende ruis

Sommige katten houden van het kreukelige geluid van papier wanneer ze het aanraken, zitten of versnipperen. Als uw kat dezelfde interesses heeft, zult u vaak zien dat hij vele uren bezig is met het poten van een stuk papier.

Bij veel katten activeert het knapperige of kreukelige geluid van papier hun jachtinstinct. Dit geluid is vergelijkbaar met het verpletteren van bladeren of het scheren van prooien in buitenruimtes. Spelen met papier kan je kat dus mentaal en fysiek gestimuleerd houden.

Je moet je kat echter in de gaten houden als hij met papier speelt. Als uw huisdier enorme stukken papier inslikt, kan het een spijsverteringsblokkade hebben. Niet alleen dat, maar de drukinkt is ook giftig voor katten.

thematische pauze

6. Uw huisdier houdt van de textuur

Omdat katten nieuwsgierige dieren zijn, voelen ze graag verschillende texturen op hun poten en buik. Daarom zitten en liggen veel katten wekenlang op verschillende papiersoorten.

Als je merkt dat je kat hetzelfde gedrag vertoont, weet dan dat hij dol is op het gevoel van de textuur van het papier. Dus, laat ze een leuke tijd hebben!

thematische pauze

7. Katten vinden warmte en veiligheid in smalle ruimtes

Katten hebben een lange weg afgelegd en zijn in de loop der jaren geëvolueerd. Ze geven nu de voorkeur aan kleine, smalle ruimtes omdat ze ze warm houden. Hoe beperkter een gebied is, hoe warmer het zal zijn. Dat is een van de redenen waarom je je kat in een kleine papieren of kartonnen doos ziet zitten. Ze hebben gewoon warmte nodig!

Sommige katten voelen zich ook veilig in afgesloten ruimtes. Velen associëren papier ook met warmte, daarom kruipen ze in dozen. Dus, de volgende keer dat je je harige vriend ziet zitten of liggen op een stuk papier of in een kartonnen doos, onthoud dan dat hij gewoon op zoek is naar veiligheid en warmte.

Afbeelding van schattige wit-licht oranje kat die een dutje doet op oude krant
Afbeelding Credit: MailHamdi, Shutterstock
thematische pauze

8. Het papier heeft een vergelijkbare geur als jij

Katten hebben ongeveer 200 miljoen geurreceptoren, waardoor ze vrij gevoelig zijn voor verschillende geuren. Deze dieren zijn ook experts in het koppelen van geuren van verschillende dingen aan hun eigenaren. Ze doen hetzelfde met een stuk papier.

Wanneer je een stuk papier aanraakt, laat je je geur erop zitten. Je kat identificeert je geur alleen al aan de dingen die je aanraakt. Dus wanneer ze het papier tegenkomen, detecteren ze onmiddellijk je geur en blijven ze er dicht bij om verbonden te blijven met je.

Katten houden van hun eigenaren en op papier zitten kan hun manier zijn om hun genegenheid aan hun menselijke ouders te tonen. Het enige wat je hoeft te doen is meer tijd doorbrengen met je harige vriend om hem te laten stoppen met op papier te zitten.

thematische pauze

9. Uw kat werd in zijn jeugd getraind met papier

Een reden achter de liefde van je kat voor papier kan zijn dat hij in zijn jeugd met de krant is getraind. Veel eigenaren trainen hun kittens met papieren producten. Naarmate de kat opgroeit, begint hij zich veilig te voelen met het gevoel van de textuur van het papier.

Dus wanneer een kat een stuk papier in de buurt vindt liggen, zit hij er enige tijd op om zijn jeugdherinnering te verlichten. Deze reden is echter alleen van toepassing op sommige katten. Dat komt omdat veel katten in hun jeugd niet strooisel hebben getraind met papier, maar ze houden er nog steeds van om erop te zitten.

thematische pauze

10. Uw kat is comfortabel

Sommige katten vinden troost in zitten, liegen en zelfs spelen met papier. Ze vinden papier zo comfortabel dat ze zelfs hun knusse bedje verlaten om op de krant te liggen. Als ze nergens een stuk papier zien, zoeken ze naar kleine kartonnen dozen om erin te kruipen. Het zit gewoon in hun aard!

kat in een papieren zak
Afbeelding Credit: Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten houden van nature van het zitten, liggen en krullen op papier omdat ze dol zijn op de geur en textuur. Deze schattige dieren hebben miljoenen geurreceptoren in hun kin, wangen en schouders die hen helpen de geur van hun eigenaren op verschillende objecten te identificeren. Wanneer uw kat uw geur op een stuk papier detecteert, zit of slaapt hij er liever op om dicht bij u te blijven.

Sommige katten zitten op papier omdat ze in hun jeugd met een krant zijn getraind. Veel katachtigen voelen zich ook veilig in kleine kartonnen dozen.

De beste manier om de echte reden te vinden waarom uw kat op papier zit, is door een dierenarts te raadplegen. Ze zullen verschillende tests op uw huisdier uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen onderliggend gezondheidsprobleem is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: r.classen, Shutterstock