Waarom houden katten ervan om op schoot te zitten? (5 interessante redenen)

Katten houden er over het algemeen van om op te krullen en op schoot te zitten, en het is een eeuwige favoriete katachtige activiteit. Als je thuis een schootkat hebt, vraag je je misschien af waarom je maatje graag op je schoot zit. Katten zitten om verschillende redenen op schoot, van warmte tot comfort. Het is bijna altijd een teken dat uw huisdier zich veilig en gelukkig voelt in uw aanwezigheid en graag tijd dicht bij u doorbrengt. Blijf lezen om meer te weten te komen over vijf interessante redenen waarom katten graag op schoot zitten.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten graag op schoot zitten

1. Warmte

Katten houden over het algemeen van rondhangen op warme plaatsen. Ze hebben warmere lichaamstemperaturen dan mensen en geven de voorkeur aan binnenomgevingen tussen 89 ºF en 97ºF. Katten zoeken vaak warme plaatsen om te rusten wanneer de temperatuur daalt, met veel dutjes voor warmteopeningen en radiatoren om lekker geroosterd te blijven. Katten wenden zich ook tot hun favoriete mensen wanneer het tijd is om op te warmen. Velen zitten op schoot omdat ze een mooie, zachte, warme dutjesplek bieden.

thematische pauze

2. Gemak

Het reukvermogen van een kat is ongeveer 14 keer sterker dan dat van een mens. Katten hebben speciale geurklieren rond hun snorharen, oren en kin. Wanneer ze tegen mensen wrijven, laten ze een beetje van hun geur achter, die zich vervolgens mengt met de jouwe om een geruststellende geur te creëren die je kat identificeert met veiligheid en liefde.

Zittend op je schoot omhult je kat met aroma’s die hem een gevoel van veiligheid en comfort geven, waardoor je schoot een geweldige plek is om rond te hangen!

gember kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock
thematische pauze

3. Genegenheid

Katten hebben een diepe band met hun menselijke metgezellen en rouwen vaak diep wanneer ze worden gescheiden van degenen van wie ze houden. Katten hebben ongelooflijke herinneringen voor degenen die voor hen zorgen en bieden veel liefdevolle aandacht. Ze reageren op de emotionele toestanden van hun metgezellen en kunnen de stemmen van hun mensen identificeren.

Katten klimmen vaak op de schoot van hun favoriete persoon voor liefde en aaien. Maine Coon, Ragdoll en Perzische katten vinden het vaak erg leuk om tijd door te brengen met hun mensen.

thematische pauze

4. Gezelschap

Hoewel de meeste katten het prima vinden om overdag regelmatig alleen te worden gelaten, zoekt zelfs de meest relaxte kat de aandacht. Katten zitten vaak op schoot omdat ze gezelschap nodig hebben.

Kitties die diep gehecht zijn aan leden van het huishouden wenden zich vaak tot die personen wanneer het tijd is om rond te hangen. Katten vinden het, net als mensen, vaak leuk om niets te doen in het bijzijn van hun favoriete mensen. Birmaanse en Himalaya-katten geven er meestal de voorkeur aan om gewoon rond te hangen in wilde periodes van speeltijd.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock
thematische pauze

5. Kneedmogelijkheden

Veel katten kneden of maken koekjes met hun poten wanneer ze zich ontspannen en comfortabel voelen. Het is meestal een teken dat een kat zich gelukkig en veilig voelt. Katten kneden vaak terwijl ze op de schoot van hun favoriete persoon zitten wanneer ze zich klaarmaken om zich te settelen en zich echt op hun gemak te voelen.

Kneden kan ook helpen om gestreste katten een beetje te kalmeren. Kittens kneden van nature om de melk van hun moeder te laten stromen tijdens het zogen, en het biedt volwassen katten een vergelijkbaar gevoel van comfort. Sommige katten nemen het kneden zelfs een tandje hoger en beginnen aan de kleding van hun favoriete mensen te zuigen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten vinden het over het algemeen leuk om op schoot te zitten – ze zijn warm, zacht en comfortabel. Hoewel veel katten niets liever doen dan zich naast of op de schoot van hun mensen opkrullen, is het volkomen natuurlijk voor sommige katten om de voorkeur te geven aan verschillende interacties. Katten zitten op schoot om op te warmen op koude dagen en laten je weten dat ze wat aandacht willen. Anderen nestelen zich als ze dicht bij iemand willen rondhangen van wie ze houden.

Omdat katten zo sterk afhankelijk zijn van geur om hun omgeving te begrijpen, geeft dicht bij hun eigenaren hen een diep gevoel van comfort en veiligheid, omdat ze worden omhuld door geuren die hen eraan herinneren geliefd en verzorgd te zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock