Waarom zitten katten graag op plastic zakken? (5 interessante redenen)

Het gebeurt bijna elke keer dat je naar de supermarkt gaat. Je komt thuis met plastic zakken in de hand, blij begroet door je katachtige vriend. Je pakt alles uit, en terwijl je je boodschappen wegzet, hoor je … thoed onmiskenbaar geluid van plastic dat wordt samengedrukt en platgedrukt.

Ja, je kat is neergestreken in het midden van een plastic zak. Maar… waarom? Wat is het toch met plastic zakken die katten zo aantrekkelijk vinden dat ze niet lijken te kunnen voorkomen dat ze zich in een zakken opkrullen? Als je perplex staat over waarom katten graag op plastic zakken zitten, duw dan door en blijf lezen! We hebben hieronder vijf interessante redenen die dit bizarre gedrag van plastic zakken zullen belichten.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 interessante redenen waarom katten graag op plastic zakken zitten

1. Katten houden van het gevoel ergens in gewikkeld te zijn

Als je lang genoeg in de buurt van katten bent geweest, weet je dat ze graag in kleine scheuren, spleten en waar ze maar kunnen knijpen (zelfs als ze niet passen). Dit is een van de belangrijkste redenen waarom katten graag op plastic zakken zitten; het plastic omhult ze en geeft ze een gevoel van veiligheid, privacy en, waarschijnlijk, tevredenheid. Als hij in plastic zakken wordt gewikkeld, voelt een kat zich in een warme deken gewikkeld.

thematische pauze

2. Katten ruiken de rundervet in de zakken

Wanneer plastic wordt gemaakt, is een ingrediënt dat je kan verrassen rundervet (ook bekend als gesmolten rundvet). Wat nog verrassender is, is dat, zelfs nadat het zwaar is vervaardigd tijdens de productie, de geur van de rundervetlijn voldoende blijft hangen dat katten het kunnen detecteren met hun ongelooflijke reuk- en smaakvermogen. Van sommige katten is zelfs bekend dat ze likken en kauwen op zakken, waarschijnlijk om dezelfde vlezige reden. Laat ze dat echter niet doen. Plastic is erg ongezond voor katten.

kat die in een plastic zak ligt
Afbeelding Credit: Nadinelle, Shutterstock
thematische pauze

3. Plastic zakken zijn zeer tactiel

Katten houden ervan om met zeer tactiele items te spelen en zullen graag uren doorbrengen met het slaan rond hun favoriete speelgoed, vooral als het grappige geluiden maakt. Plastic zakken zijn de ultieme tactiele grappige lawaaimaker, en het is gekreukt en vreemd zoals bijna niets anders katten tegenkomen. Je moet er ook rekening mee houden dat katten een scherp gehoor hebben en op ultrasoon niveau kunnen horen. Dit wetende, is het niet verwonderlijk dat het vreemde geluid van een plastic zak die wordt gemooshed en het gevoel dat het geeft wanneer het dat doet, erg aantrekkelijk is voor de gemiddelde kat.

thematische pauze

4. Zitten op plastic zakken krijgt een kat wat geliefde aandacht

Het is geen geheim dat katten graag af en toe met rust gelaten worden, maar ze houden ook van aandacht. Als ze geen tijd alleen krijgen, kan een kat zich verstoppen of zich op zijn favoriete plek hoog van de vloer wurmen. Als een kat niet genoeg aandacht krijgt, is het zitten op plastic zakken terwijl ze kreuken als een gek een geweldige manier om het te krijgen. Ze krijgen niet alleen de vreugde van het geluid en het gevoel van de zakken die worden samengedrukt, maar ze krijgen ook de aandacht van hun mens en kunnen wat plezier hebben.

thematische pauze

5. Katten zoeken isolatie en warmte

Een van de dingen die een kat nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn, is een mooie, warme plek om op te kruipen en te ontspannen of te slapen. Een plastic zak is aantrekkelijk vanwege deze aangeboren behoefte. Het plastic omhult ze en zorgt voor een bepaald niveau van warmte. Verschillende plastic zakken zijn nog beter en zullen een traktatie zijn voor uw kat om zich in te nestelen en gezellig te worden.

Zilveren tabby Schotse Rechte kat die doorzichtige plastic zak speelt
Afbeelding Credit: Miss Zea, Shutterstock

Veiligheidstips voor plastic zakken voor katten

Hoewel plastic zakken geen aanzienlijk gezondheidsrisico voor uw kat vormen, kunnen ze onder de verkeerde omstandigheden gevaarlijk zijn. Hieronder vindt u enkele tips om uw kat veilig te houden wanneer hij op of speelt in plastic zakken.

Tips om uw kat veilig te houden tijdens het spelen met plastic zakken:

  1. Blijf in de buurt. Als er iets gebeurt, zoals je kat die vast komt te zitten in een zak of per ongeluk plastic eet, ben je er om te helpen.
  2. Laat je kat niet kauwen op plastic zakken. Als ze dat doen, haal de zakken dan onmiddellijk weg.
  3. Laat kittens niet in plastic zakken zitten. Ze konden vast komen te zitten in de rug en stikken.
  4. Bewaar geen plastic zakken waar katten alleen bij kunnen. Plaats ze in een kast of een andere veilige ruimte.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten zitten om verschillende redenen graag in plastic zakken, zoals we vandaag hebben gezien. De meeste van die redenen hebben betrekking op de leuke, unieke way plastic zakken zien eruit, voelen en klinken. Omdat ze zo anders zijn dan bijna al het andere in een kattenwereld, prikkelen plastic zakken hun nieuwsgierigheid als vrijwel geen ander object.

Ze triggeren ook het instinct van een kat om een veilige ruimte te zoeken, warm en comfortabel te worden en meer. Hoewel de gezondheidsrisico’s van zitten en spelen op plastic zakken laag zijn, moet u uw kat goed in de gaten houden wanneer hij dat doet en voorkomen dat hij eet, kauwt of zelfs aan plastic likt. Wees echter niet verbaasd als je volgende reis naar de supermarkt hen erg blij maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ivan Krivenko, Shutterstock