Waarom houden katten van voeten? (8 interessante redenen)

Katten kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn en maken vaak speelgoed van de meest gewone voorwerpen die ze kunnen vinden. Een heel alledaags ding waar katten schijnbaar graag aan snuffelen, wrijven en mee spelen, zijn de voeten van mensen.

Sommige katten kunnen schijnbaar geen genoeg krijgen van de voeten van mensen, maar waarom zijn katten zo geïnteresseerd in voeten? Wat is er zo speciaal aan dit lichaamsdeel dat sommige van onze harige kattenvrienden aantrekt? Blijf lezen om een paar mogelijke redenen te achterhalen waarom je kat erop blijft wrijven.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen waarom katten van voeten houden

1. Genegenheid

Het is heel gebruikelijk dat katten op ongebruikelijke manieren genegenheid tonen, en een van de manieren waarop sommige katten ervoor kiezen om hun genegenheid te tonen, is door aandacht te besteden aan je voeten. Wanneer katten dicht bij andere katten zijn, kunnen ze ze verzorgen, dus het is niet ongebruikelijk dat uw kat uw voeten likt of “verzorgt” als een blijk van genegenheid voor u.

Ze kunnen ook met je voeten knuffelen in een poging om dichter bij je te komen. Je voeten zijn een van de stinkendste delen van je lichaam, dus het is niet ongebruikelijk dat je kat je sterker ruikende lichaamsdelen associeert met een verhoogde nabijheid tot jou.

thematische pauze

2. Feromonen

Katten hebben een sterk afgestemd reukvermogen, maar ze zijn ook in staat om feromonen te voelen. Katten hebben een gespecialiseerd orgaan boven het dak van de mond waarmee ze feromonen kunnen voelen. Dit orgel, het Jacobson’s orgel1, is de reden dat sommige katten een “stinkend gezicht” maken na het ruiken van bepaalde dingen.

Mensen scheiden feromonen af via meerdere lichaamsdelen via onze huidklieren. De voeten zijn in staat om feromonen in een hoge concentratie af te scheiden, waardoor uw kat meer geneigd is om aandacht aan uw voeten te besteden, vooral als ze zich hebben gerealiseerd dat ze uw feromonen door uw voeten kunnen voelen.

kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Valeriia Miller, Unsplash
thematische pauze

3. Geuren

Feromonen terzijde, je kat kan veel informatie over je verzamelen, wat je hebt gedaan en waar je bent geweest door aan je voeten te snuffelen. Katten hebben ongeveer 200 miljoen geursensoren in hun neus2, terwijl mensen er maar zo’n 5 miljoen hebben. Dit betekent dat uw kat dingen aan uw voeten kan ruiken die voor u volledig onmerkbaar zijn.

De geuren op je voeten kunnen je kat informatie geven over dieren waar je in de buurt bent geweest, de locaties waar je bent geweest, wat je hebt gegeten, of je hebt geoefend en meer. Het besnuffelen aan je voeten kan interessant en zelfs verrijkend zijn voor je kat.

thematische pauze

4. Gebied markeren

Heb je ooit gemerkt dat je kat zijn gezicht tegen je voeten wrijft? Van katten is bekend dat ze hun gezicht tegen zowat alles wrijven, inclusief hun mensen. Dit komt omdat katten geurklieren in hun wangen hebben. Met deze geurklieren kan je kat zijn geur overal achterlaten waar hij tegenaan heeft gewreven.

Als je kat graag tijd besteedt aan het wrijven van zijn gezicht tegen je voeten, dan is het waarschijnlijk dat hij je probeert te markeren als onderdeel van zijn territorium. Ze kunnen zelfs eerder geneigd zijn om dit te doen als ze kunnen voelen dat andere katten in de buurt van je voeten zijn geweest, zodat ze andere katten die in de buurt van je voeten komen, kunnen laten weten dat je bij hen hoort.

thematische pauze

5. Aandacht zoeken

Katten zullen allerlei gekke dingen doen om te proberen je aandacht te trekken, van schreeuwen in je gezicht voor zonsopgang tot het brengen van speelgoed tot veel aandacht besteden aan je voeten. Je kat kan proberen je aandacht te trekken door te snuffelen, likken, bijten, bespringen of tegen je voeten wrijven. Dit kan verder gaan dan proberen aanhankelijk voor je te zijn.

Als je kat zich verveelt of wil dat je hem aait of ermee speelt, dan kan hij extra aandacht aan je voeten gaan besteden omdat hij weet dat het je aandacht zal trekken. Zie het op een vergelijkbare manier als je kat ervoor kiest om over je toetsenbord te lopen wanneer je het probeert te gebruiken.

kat die tussen de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Vova Shevchuk, Shutterstock
thematische pauze

6. Jachtinstincten

Katten zijn zeer getalenteerde jagers, maar de meeste huiskatten hebben geen behoefte om hun jachtinstinct te gebruiken. De jachtinstincten van katten zijn oorspronkelijk ontwikkeld om katten te helpen voedsel te vangen, maar omdat ze volledig gedomesticeerd zijn geworden, krijgen de meeste katten zoveel als ze nodig hebben en hoeven ze niet te vertrouwen op de jacht voor voedsel. Hoewel dit goed is voor de katten, betekent dit dat hun natuurlijke jachtinstinct niet wordt gesust.

Katten die hun jachtvaardigheden niet gebruiken, zullen op zoek gaan naar andere manieren om deze instin te gebruikenCts. Hoewel het verstrekken van speelgoed en puzzels aan uw kat kan helpen deze instincten te verzadigen, zullen sommige katten uw voeten aanvallen in een poging om te jagen. Dit gebeurt vaak wanneer je voeten onder een deken liggen, in sokken of anderszins niet onmiddellijk herkenbaar zijn als voeten.

thematische pauze

7. Speelsheid

Sommige katten zijn erg dartelende dieren die elke reden zullen vinden om te spelen. In dezelfde geest als katten die op je voeten “jagen”, zullen sommigen je voeten tot hun speelgoed maken. Ze kunnen op je voeten springen, waarbij sommige katten zelfs op je voeten grijpen en tegen je voeten schoppen alsof ze een prooi hebben gevangen.

Als je kat echter gewoon met je voeten wil spelen en niet op ze wil jagen, dan zijn ze misschien zachter en smeriger in hun spel dan wanneer ze je voeten proberen te vangen om hun jachtinstincten te sussen.

thematische pauze

8. Smaken

Het is niet aanbevolen om deze te testen, maar je voeten kunnen goed smaken voor je kat. Sommige katten zullen graag je voeten likken omdat ze de smaak lekker vinden. Voeten hebben een verscheidenheid aan klieren die zweet, feromonen en geuren afscheiden, evenals het regelmatig verliezen van huidcellen.

Al deze dingen kunnen bijdragen aan de smaak van je voeten, en je activiteit en zelfs dieet kunnen de smaak van je voeten beïnvloeden. Het komt niet vaak voor dat katten aandacht besteden aan je voeten, simpelweg omdat ze de smaak lekker vinden, maar het is niet ongehoord.

een jonge tabbykat bijt in de voeten van een vrouw
Afbeelding Credit: Marina Demeshko, Shutterstock

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat mijn voeten met rust laat?

Hoe grappig het ook is, het kan ook snel vervelend en onhandig worden om een kat te hebben die graag op je voeten let. Om ervoor te zorgen dat uw kat uw voeten met rust laat, is waarschijnlijk training en tijd nodig om te verhelpen. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat uw voeten met rust laat, is door het gedrag gewoon niet aan te moedigen.

Geef geen positieve feedback wanneer uw kat last heeft van uw voeten, maar zorg voor positieve bekrachtiging wanneer uw kat uw voeten alleen laat, vooral als hij dit op commando doet. Je kunt vocale feedback gebruiken om het gedrag te ontmoedigen. Je kat is in staat om basiscommando’s te begrijpen, inclusief dat je hem “nee” zegt als je iets doet wat je niet leuk vindt.

Door uw kat een uitlaatklep te bieden voor zijn energie en jachtwensen, kan de kans dat uw kat last heeft van uw voeten verminderen. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw kat een rotatie van interessant speelgoed heeft, evenals elke dag tijd met u. Je kunt je kat ook aanmoedigen om zijn jachtinstinct op de juiste manier te gebruiken door hem spelletjes en voedselpuzzels te geven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn enkele van de vreemdste dieren die we in huis halen, dus het zou niet onverwacht moeten zijn als je kat rare dingen doet, zoals spelen met je voeten. Dit gedrag kan irritant worden en mogelijk moet u met uw kat samenwerken om het gedrag te ontmoedigen. Als je het echter niet erg vindt, kan je kat tijd doorbrengen met snuffelen, likken, bijten, schoppen, wrijven en op je voeten springen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Beatriz Vera, Shutterstock