Waarom houden katten van bleekmiddel?

Kat in een wastafel in de badkamer naast een bak bleekmiddel.

De meeste katteneigenaren zijn op een gegeven moment waarschijnlijk hun kat tegengekomen die interesse toonde in bleekmiddelen. Katten wrijven zich vaak tegenaan, snuffelen, spinnen en rollen op alles wat met bleekmiddel is schoongemaakt.

Snel overzicht

01

Katten worden vaak aangetrokken door bleekproducten in het huishouden, wrijven zich tegen gebieden die zijn schoongemaakt met bleekmiddel, snuiven en rollen rond.

02

Er wordt getheoretiseerd dat bleekmiddel een vergelijkbaar effect heeft op katten als feromonen.

03

Bleekmiddel is giftig voor katten als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen of ingeademd. Het is belangrijk om uw kat uit de buurt van schoonmaakmiddelen te houden, zelfs als ze er misschien dicht bij willen komen.

Katten die dit doen, denken waarschijnlijk dat bleekmiddel ruikt naar andere kattenurine. Dit lijkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar als we het opsplitsen, is het logisch. De urine van een kat geeft chemische verbindingen af terwijl het uiteenvalt, wat vergelijkbaar ruikt met bleekmiddel.

Dit betekent dat bleekmiddel voor katten vergelijkbaar kan ruiken met andere katten. Blootstelling aan bleekmiddel lijkt een hormonale reactie bij katten te veroorzaken, waarbij ze zich gedragen alsof ze onder invloed zijn van hormonen en feromonen. Laten we deze katachtige eigenaardigheid eens nader bekijken.

Soorten bleekmiddel

Er zijn veel verschillende soorten bleekmiddelen die vaak worden gebruikt in onze huishoudens. Bleekoplossing bevat vaak chloor. Verschillende bleekmiddelen bevatten verschillende hoeveelheden chloor, sommige met zeer hoge hoeveelheden en andere met lage hoeveelheden of helemaal geen.

Hoe hoger de chloorconcentratie, hoe corrosiever het bleekmiddel is. Het is de moeite waard om de concentratie chloor in het bleekmiddel te controleren voordat u besluit het product in uw huis te gebruiken. Als u het niet zeker weet, kunt u met uw dierenarts praten. Sommige producten bevatten ook ammoniak, waar katten ook een reactie op hebben.

Waarom voelen katten zich aangetrokken tot bleekmiddel?

Katten functioneren door geuren en andere chemische verbindingen in hun omgeving te detecteren die hen informatie geven over hun omgeving. Ze jagen meestal alleen, dus ze vertrouwen op hun zintuigen om hen in staat te stellen hun prooi te lokaliseren en ook om uit de buurt van potentiële roofdieren te blijven.

Katten hebben een briljant reukvermogen. Het lijkt erop dat bleekmiddel interessant ruikt voor katten. Sommige eigenaren melden dat katten op een zeer positieve manier reageren als ze bleekmiddel ruiken.

Opgewonden snuiven en rollen in het gebied waar bleekmiddel is gebruikt, toont meestal goedkeuring van de geur. Wanneer katten zich tegen het oppervlak drukken waarop het bleekmiddel is gebruikt en zich erop wrijven, proberen ze er dichter bij te komen en een betere snuif te krijgen.

Een andere denkrichting is echter dat katten die dit gedrag vertonen, proberen hun geur over de nieuwe bleekgeur te wrijven om het als hun eigen geur te claimen. Op deze manier markeren katten de plek met de vreemde geur als hun territorium, mogelijk omdat ze zich bedreigd voelen.

De exacte reden dat katten zich aangetrokken voelen tot bleekmiddel is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een paar goede theorieën. Laten we ze verkennen.

1. Aantrekkingskracht op chloor

Feromonen zijn speciale chemische boodschappers die worden uitgescheiden of uitgescheiden door katten. Ze veroorzaken een sociale reactie bij andere katten. Katten gebruiken elke dag feromonen om belangrijke informatie over hun omgeving te krijgen. Er zijn feromonen die katten berichten geven over territoriummarkeringen, paring en binding.

Iets in de chemische samenstelling van bleekmiddel trekt katten aan. Een van de componenten van bleekmiddel is, zoals hierboven vermeld, chloor. Volgens deze theorie kan de geur van chloor hetzelfde effect hebben als feromonen op katten wanneer ze het ruiken, wat suggereert dat het hun hersenchemie kan beïnvloeden. Dit is de reden waarom ze zich aangetrokken lijken te voelen tot de geur op dezelfde manier als ze zouden zijn voor een potentiële partner of een bekende kat.

2. Een dreigende geur

Omdat het chloor in bleekmiddel feromonen kan afgeven, kan uw kat op deze chemicaliën reageren. Als ze deze geur nog nooit eerder hebben geroken, kunnen ze het identificeren als een bedreiging of de geur van een indringer.

Je ziet je kat misschien herhaaldelijk naar het bleekmiddel gaan om het te ruiken. Ze kunnen rondrollen en zichzelf tegen het gebied wrijven om te proberen hun eigen geur over de feromonen te wrijven om dit specifieke gebied als hun eigen territorium te markeren. Katten doen dit om andere katten te waarschuwen en de nieuwe geur te vervangen door hun eigen geur.

3. Geneesmiddelinteracties

Een andere theorie met betrekking tot katten in bleekmiddel, is dat chloor een vreemd effect op katten lijkt te hebben dat vergelijkbaar is met kattenkruid. Sommige katteneigenaren geloven dat chloor in staat is om de gelukkige receptoren in de hersenen van uw kat te activeren, net zoals kattenkruid dat doet.

Na het zien van katten die reageren op nepetalacton, een van de chemicaliën die aanwezig zijn in kattenkruid, is het gemakkelijk om te zien dat de reactie van een kat op nepetalacton overeenkomt met die van hun reactie op bleekmiddel of chloor. Dit betekent dat het bleekmiddel een “medicijnachtig” effect heeft op de kat.

Moet ik voorkomen dat mijn kat bleekmiddel snuift?

Britse kat rolt op een schone vloer behandeld met bleekmiddel

Katten reageren op de geur van chloor op dezelfde manier als ze reageren op feromonen of kattenkruid.

Bleekmiddel is een bekende irriterende stof. Het is een sterk, hard chemisch reinigingsproduct en kan schadelijk zijn voor zowel mensen als katten. Als uw kat constant in contact komt met het product of het regelmatig inademt, heeft dit een nadelig effect op de gezondheid van uw kat. Af en toe een snuifje bleekmiddel nadat het is gebruikt om ergens schoon te maken en vervolgens is weggespoeld, zal waarschijnlijk geen schade aanrichten.

Als u moet reinigen met bleekmiddel en u weet dat uw kat zich ertoe aangetrokken zal voelen, zorg er dan altijd voor dat u verdund bleekmiddel gebruikt, zodat het niet zo geconcentreerd en sterk is. Als u zich zorgen maakt over het likken of innemen van bleekmiddel door uw kat nadat u het als schoonmaakmiddel hebt gebruikt, houd uw kat dan in een andere kamer of ruimte terwijl u schoonmaakt. Overschakelen op huisdiervriendelijke schoonmaakmiddelen waar geen bleekmiddel in zit is altijd een veilig alternatief.

Waarom houden sommige katten niet van bleekmiddel?

Veel katten zullen gek worden van de geur van bleekmiddel. Niet alle katten zullen echter zo reageren. Sommige katten reageren helemaal niet. Andere katten worden actief afgestoten door de geur en doen hun uiterste best om het te vermijden. Er wordt gedacht dat er generieke componenten zijn die van invloed zijn op het al dan niet reageren van een kat op bleekmiddel.

Sommige kattenrassen zijn meer vatbaar voor reactie op bleekmiddel en andere chemicaliën dan andere rassen. Ragdollkatten lijken meer te reageren op bleekmiddel dan andere katten. De precieze reden hierachter is onbekend.

Tips om uw kat uit de buurt van bleekmiddel te houden

Als u katten heeft en nog steeds bleekmiddelen wilt gebruiken, zijn er een paar extra voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw kat veilig in huis te houden.

1. Laat schoonmaakmiddelen nooit weg

Laat ze bij het gebruik van schoonmaakmiddelen nooit onbeheerd achter, vooral niet als de deksels eraf zijn. Als u zich verplaatst tussen kamers, neem de producten dan mee of berg ze op. Laat dweilemmers met een oplossing nooit onbeheerd achter en giet het uit als je klaar bent. Als je veel bleekmiddel in je huis bewaart, zorg er dan voor dat het altijd uit de buurt van katten is.

2. Houd het deksel gesloten op het toilet

Het toilet is een van de gemakkelijkste plaatsen voor uw kat om toegang te krijgen tot bleekmiddel. Ze kunnen met gemak opspringen en hun hoofd in de kom steken, waardoor ze onmiddellijk toegang krijgen tot de bleekproducten. Katten kunnen proberen het bleekmiddel van de rand te likken als het toilet onlangs is schoongemaakt, dus houd het toiletdeksel te allen tijde gesloten.

3. Verdun je bleekmiddel

Het is altijd een goede gewoonte om uw bleekmiddel te verdunnen tijdens het reinigen. Dit vermindert de hoeveelheid dampen die mensen en dieren in de buurt inademen. Standaard huishoudelijke bleekmiddelen hebben een hypochlorietgehalte van 5-6%.

Dit is erg hoog en als het wordt ingenomen, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder braken, diarree, ulceratie van de mond, keelpijn, overmatig kwijlen, ademhalingsmoeilijkheden, toevallen en maagpijn. Het kan ook de poten van een kat beschadigen als ze over een oppervlak lopen dat is gereinigd met sterk geconcentreerd bleekmiddel.

Een goede verhouding voor verdunning is 1:32 van bleekmiddel tot oplosmiddel. Spoel oppervlakken altijd af en droog ze grondig na het gebruik van bleekmiddel als uw kat er toegang toe heeft.

Katten en bleekmiddel

Kat zittend op een toilet in een schone badkamer behandeld met bleekmiddel.

Houd je toiletdeksel dicht om een kat te ontmoedigen om een onlangs gebleekte wc-bril te likken.

Katten lijken zich aangetrokken te voelen tot bleekmiddel vanwege het feit dat het chloor bevat. Katten reageren vaak op chloor zoals ze zouden reageren op feromonen of kattenkruid in hun omgeving. Ze kunnen de geur goedkeuren of bedreigend vinden. Andere katten geven helemaal niets om bleekmiddel.

Elke individuele kat zal iets anders reageren op chemicaliën. Ze hebben allemaal verschillende toleranties en drempels, dus de reactie die je ziet is uniek voor je kat.

U mag uw kat nooit laten likken of bleekmiddel innemen, omdat het zeer giftig is. Als u denkt dat uw kat bleekmiddel heeft ingenomen, neem dan contact op met het ASPCA Animal Poison Control Center op 888-426-4435. U kunt ook het telefoonnummer van de Pet Poison Helpline bellen op 855-764-7661.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Is bleekmiddel schadelijk voor katten?

Bleekmiddel is een giftige stof die wordt gebruikt voor reiniging en kan schadelijk zijn voor beide mensen en katten als de dampen worden ingeademd of als het wordt ingenomen. Het verdunnen van bleekmiddel maakt het veiliger om te gebruiken, maar het mag nooit onbeheerd worden achtergelaten waar een nieuwsgierige kat het te pakken kan krijgen. Als u zich zorgen maakt over hoe veilig het is om bleekmiddel in uw huis te gebruiken, zijn er tal van huisdiervriendelijke schoonmaakproducten op de markt.

Wat gebeurt er bij een kat likt bleekmiddel?

Katten mogen nooit bleekmiddel binnenkrijgen. Tekenen dat uw kat bleekmiddel heeft gekregen, zijn braken, diarree, zweren in de mond, keelpijn, overmatig kwijlen, ademhalingsmoeilijkheden, epileptische aanvallen en maagpijn. Als uw kat symptomen van vergiftiging vertoont, bel dan onmiddellijk het ASPCA Animal Poison Control Center op 888-426-4435.

Weerhoudt bleekmiddel katten ervan om te plassen?

Integendeel. Katten kunnen de geur van het chloor in bleekmiddel verwarren met kattenurine en in de verleiding komen om het territorium als hun eigen territorium te markeren met hun eigen plas.

Bekijk bronnen

https: //cats.com/territorial-marking-and-spraying-behavior-in-cats