Omgekeerd niezen bij katten: oorzaken en preventie

Grijze tabby kat niest

Omgekeerd niezen is wanneer neusirritatie ervoor zorgt dat katten snel lucht door hun neus naar binnen zuigen en luide snuivende geluiden maken. Het wordt ook wel inspiratoire paroxismale ademhaling genoemd. Het is het tegenovergestelde van een gewone niesbui waarbij lucht snel door de neus wordt verdreven.

Omgekeerd niezen kan behoorlijk alarmerend zijn, maar deze episodes zijn meestal onschadelijk. Af en toe omgekeerd niezen is een normaal onderdeel van de luchtwegafweer van uw kat. Als uw kat echter uit het niets begint te niezen of als het steeds vaker voorkomt, is het een goed idee om ze door uw dierenarts te laten controleren.

Hoe ziet omgekeerd niezen eruit?

Katten staan meestal volledig stil tijdens een omgekeerde niesepisode, met hun hoofd en nek naar voren gestrekt. De buikspieren en middenrif verkrampen, waardoor ze ritmisch en snel door hun neus inademen. Dit produceert een luid snuivend of toeterend geluid dat behoorlijk alarmerend kan zijn.

Episodes van omgekeerd niezen duren meestal een paar seconden tot ongeveer een minuut, waarbij de kat zich normaal gedraagt voor en na. Als u niet zeker weet of uw kat omgekeerd niest, is het handig om vreemde geluiden of gedragingen op te nemen om aan uw dierenarts te laten zien.

Mogelijke oorzaken van omgekeerd niezen

Omgekeerd niezen kan worden veroorzaakt door irritatie aan de neus, sinussen of achterkant van de keel. Het is zelfs waarschijnlijker als uw kat allergieën heeft of een ras met een plat gezicht heeft, omdat hun luchtwegen meer vatbaar zijn voor irritatie. Hoewel omgekeerd niezen meestal onschadelijk is, kan het af en toe een teken zijn van een onderliggend probleem. Lees verder om te begrijpen waarom uw kat misschien omgekeerd niest.

Irriterende stoffen in de lucht

Het inademen van iets dat de luchtwegen irriteert, is de meest voorkomende oorzaak van omgekeerd niezen. Enkele veel voorkomende irriterende stoffen die uw kat thuis kan tegenkomen, zijn onder meer:

 • Rook
 • Stof
 • Aërosolen
 • Luchtverfrissers
 • Geurkaarsen
 • Huishoudelijke chemicaliën

Het beperken van irriterende stoffen in de lucht rond uw kat kan helpen om omgekeerd niezen te verminderen of te voorkomen, vooral voor katten met gevoelige luchtwegen.

Allergieën

Hoewel irriterende stoffen in de lucht een trigger kunnen zijn voor elke kat, zijn katten met allergieën nog gevoeliger, vooral als het gaat om veel voorkomende allergenen zoals pollen of stof. Katten met allergieën kunnen andere symptomen vertonen, zoals hoesten, niezen, piepende ademhaling of jeukende huid.

Opwinding

Overprikkeling is een veel voorkomende oorzaak van niezen en omgekeerd niezen. Dus als je merkt dat je kat de neiging heeft om te niezen wanneer ze aan het spelen zijn of wanneer je ze hun avondeten geeft, kan het zijn dat ze opgewonden zijn.

Brachycefale rassen

Katten met korte neuzen (zoals Perzen of Britse kortharen) hebben vaak andere afwijkingen in hun bovenste luchtwegen, waaronder smalle neusgaten en een lang zacht palet. Deze combinatie van afwijkingen wordt brachycefalisch luchtwegsyndroom genoemd en kan luidruchtige ademhaling en andere ademhalingsproblemen veroorzaken.

Brachycefale katten zijn ook meer vatbaar voor episodes van omgekeerd niezen. Dit komt waarschijnlijk door hun lange zachte gehemelte dat in de weg zit van hun luchtpijp en hun neiging om veel slijm in hun luchtwegen te produceren.

Gezondheidsproblemen

Rode Maine Coon-kat grijnst met dichtgeknepen ogen en lijkt alsof hij op het punt staat te niezen.

Vaker wel dan niet is omgekeerd niezen een onschuldige reactie op iets dat de achterkant van de keel van uw kat irriteert. Maar het kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem, vooral als het plotseling begint en zeer frequent voorkomt. Gezondheidsproblemen die omgekeerd niezen kunnen veroorzaken, zijn dezelfde als die welke normaal niezen veroorzaken, waaronder:

Als omgekeerd niezen gerelateerd is aan een gezondheidstoestand, zal uw kat meestal andere symptomen hebben. Enkele voorbeelden zijn nasale afscheiding en veranderingen in ademhaling, hoesten of niezen. Als uw kat tekenen van onwel worden, laat hem dan controleren door uw dierenarts.

Wanneer bel je de dierenarts?

Als uw kat af en toe episodes van omgekeerd niezen heeft, geen andere symptomen heeft en goed voor en na lijkt, heeft hij waarschijnlijk geen veterinaire aandacht nodig. Als de episodes uit het niets beginnen, frequenter of ernstiger zijn of als er zich andere symptomen ontwikkelen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Natuurlijk kan het moeilijk zijn om met zekerheid te zeggen of je kat omgekeerd niest. Neem de afleveringen op om uw dierenarts te laten zien, zodat zij kunnen bevestigen wat er aan de hand is of verdere tests kunnen aanbevelen. Ze kunnen bloedonderzoek, röntgenfoto’s of zelfs rhinoscopie (een camera in de neus van uw kat) aanbevelen.

Het belangrijkste is dat een episode van omgekeerd niezen kan lijken op ernstige aandoeningen zoals verstikking of ademhalingsproblemen, die onmiddellijke veterinaire aandacht vereisen.

Tekenen van een ademhalingsnoodgeval zijn onder meer:

 • Hoesten
 • Lippen of tandvlees lijken blauw
 • Kwijlen
 • Een open mond zonder geluid
 • Nood
 • Pannen bij de mond
 • Onthutsend
 • Instorting

Als uw kat moeite heeft met ademhalen, breng hem dan onmiddellijk naar uw dichtstbijzijnde dierenarts. Het is veel beter om daar te komen en te ontdekken dat het iets onschuldigs is (zoals omgekeerd niezen) dan het leven van je kat te riskeren.

Lees ook: Zware ademhaling bij katten

Behandeling van omgekeerd niezen

Episodes van omgekeerd niezen zijn meestal van korte duur en vereisen geen behandeling. Het beste wat je voor je kat kunt doen, is kalm blijven en hem geruststellen. Het zachtjes masseren van hun keel kan helpen, maar als dat niet het geval is, zal het blazen van een paar pufjes lucht op hun neus soms helpen de cyclus van omgekeerde niezen te doorbreken.

Als uw kat echter lijdt aan omgekeerd niezen als gevolg van een onderliggende aandoening zoals allergieën, kan uw dierenarts een behandeling aanbevelen. Dit kunnen medicijnen zijn zoals antihistaminica, ontstekingsremmers, antibiotica of decongestiva. Probeer alleen medicatie op advies van uw dierenarts.

Preventie van omgekeerd niezen

Een kat die opkijkt en waarschijnlijk niest

Aangezien de meeste episodes van omgekeerd niezen worden veroorzaakt door een soort ingeademde irriterende stof, is de beste manier om omgekeerd niezen te voorkomen, het verminderen van irriterende stoffen in de lucht.

Enkele eenvoudige manieren om irritatie van de luchtwegen van uw kat te verminderen zijn:

 • Stofzuig regelmatig
 • Gebruik luchtontvochtigers
 • Vermijd roken binnenshuis
 • Houd ramen gesloten tijdens allergieseizoenen
 • Vermijd schoonmaakproducten met sterke geuren, spuitbussen, geurkaarsen, enz.
 • Gebruik stofvrije kattenbakvulling

Lees ook: Zijn luchtbevochtigers veilig voor katten?

Veelgestelde vragen

Is omgekeerd niezen bij katten normaal?

Incidentele aanvallen van omgekeerd niezen zijn normaal bij katten en maken eigenlijk deel uit van hun normale luchtwegafweer. Als ze echter heel vaak omgekeerd niezen of andere symptomen hebben, moet u ze laten controleren door uw dierenarts.

Wat veroorzaakt omgekeerd niezen bij katten?

Omgekeerd niezen wordt meestal veroorzaakt door een soort irritatie in de neusholte of achterkant van de keel. Veel voorkomende irriterende stoffen in de lucht zijn stof, pollen, aerosolen en huishoudelijke chemicaliën. Meestal is omgekeerd niezen onschadelijk, maar het kan ook optreden als gevolg van gezondheidsproblemen zoals neuspoliepen of tumoren.

Hoe behandel je omgekeerd niezen bij katten?

De meeste gevallen van omgekeerd niezen verdwijnen vanzelf en vereisen geen behandeling. Als uw kat gevoelig is voor omgekeerd niezen, kan dit helpen om irriterende stoffen in de lucht te verminderen, bijvoorbeeld door geen spuitbussen of huishoudelijke chemicaliën om zich heen te gebruiken. Soms kan omgekeerd niezen een symptoom zijn van een gezondheidstoestand die een specifieke behandeling door uw dierenarts nodig heeft, zoals een bacteriële infectie.

Wanneer moet ik me zorgen maken over omgekeerd niezen?

Als uw kat af en toe aanvallen van omgekeerd niezen heeft die vanzelf duidelijk zijn en ze hebben geen andere symptomen, dan is het waarschijnlijk een normaal gedrag. Maar als ze plotseling uit het niets beginnen met omgekeerd niezen, heel vaak, of als ze andere symptomen hebben, moet je ze laten controleren door je dierenarts.