Waarom houden katten hun mond open? 9 Typische redenen

Katten hebben een speciale relatie met hun vijf zintuigen, wat deels achter de vraag zit”waarom houden katten hun mond open?” Het heet de Flehmen Response. Flehmen komt van een Duits werkwoord dat ‘de boventanden ontbloten of de lip krullen’ betekent. Deze term beschrijft hoe katten krijgen inzicht in hun omgeving door de krachten van geur en smaak te verenigen.

Dit is niet de enige reden waarom katten hun mond openhouden, hoewel het de meest voorkomende is. We hebben een lijst samengesteld met de typische redenen waarom de mond van uw kat lang genoeg open kan zijn om u op te merken. Ze kunnen worden gecategoriseerd als:

kattengezichtsverdeler 2

De 9 veelvoorkomende redenen waarom katten hun mond openhouden

Een unieke geur identificeren

1. Urine identificatie

Lucht in de mond van een kat passeert een orgaan dat jacobson’s orgaan of de vomeronasale klier wordt genoemd, die de geur analyseert met behulp van een combinatie van smaak en geur. Dit betekent dat hun mond veel beter is in het identificeren van geuren dan hun neus.

Mannelijke katten gebruiken urine om hun territorium te markeren, wat vooral het geval is wanneer ze niet gecastreerd zijn en een veel voorkomende reden is waarom mensen hun katten castreren. Als u meer dan één kat of meerdere in uw buurt heeft, kan uw kat zich schuldig maken aan urineren in uw huis om zijn territorium te markeren.

Dit is niet alleen iets wat de mannetjes doen. Zowel mannetjes als vrouwtjes spuiten omdat er in hun urine feromonen zitten. De unieke identificatiemiddelen waarschuwen andere katten onder andere voor hun geslacht en leeftijd.

katten markeren en miauwen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
thematische pauze

2. Moeder en kittens

Een moederkat zal feromonen gebruiken om haar kittens te identificeren. Ze geeft feromonen af in haar melk en het dient twee doelen. Ten eerste zal het angstige kittens kalmeren en als gids fungeren als de moeder en het kitten gescheiden zijn. Door de feromonen in zijn moedermelk te onthouden, kan een kitten zelfs het spoor terug naar zijn moeder volgen.

thematische pauze

3. Loops vrouwtje

Wanneer een vrouwtje loops is, zal ze feromonen afgeven om mannetjes in het gebied te signaleren, en mannelijke katten gebruiken de Flehmen Response om vrouwtjes te lokaliseren om mee te paren. Dit betekent dat als uw kater een paringssignaal detecteert, hij vervolgens de Flehmen-reactie kan gebruiken om erachter te komen waar het vrouwtje is en een beter idee te krijgen van wie de geur is. Dit geldt voor katten die niet zijn gesteriliseerd, omdat gesteriliseerde katten niet langer loops kunnen zijn. Zodra een vrouw zwanger wordt, zal ze stoppen met het produceren van de feromonen.

loopse kat
Afbeelding Credit: Faeröer, Shutterstock
thematische pauze

4. Voedsel

Als een maaltijd ver weg is, ze een beetje onzeker zijn, of ze willen een sterkere zweem van voedsel waar ze door worden verleid, zal een kat de Flehmen Response gebruiken. Dit is ook het geval met kattenkruid, dat sommige katten kunnen interpreteren als kattenferomonen, en het verklaart waarom bepaalde katten op zo’n intense manier op het kruid kunnen reageren.

thematische pauze

Pijn

5. Tandpijn

Soms is er iets minder onschuldigs in het spel waar je je bewust van moet zijn. Het kan zijn kat zijn bek openhouden vanwege pijn. Deze actie voorkomt dat de tanden elkaar raken, beperkt pijn en bevordert de luchtstroom over wonden of ontstoken tandvlees. Het meest voorkomende voorbeeld van een gebitsprobleem dat pijn bij uw kat kan veroorzaken, is gingivitis.

Dit gebeurt wanneer tandplak zich ophoopt op de tanden van uw kat.

Symptomen van gingivitis zijn:


  • Slechte adem

  • Ontstoken tandvlees

  • Lethargie

  • Pijn tijdens het eten

Als u een van deze symptomen opmerkt, is het essentieel om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.

kat miauwen
Afbeelding Credit: Marvin Otto, Pixabay
thematische pauze

6. Stomatitis

Feline stomatitis of feline chronische gingivostomatitis is een aandoening waarbij uw kat last krijgt van pijnlijke ontstekingen aan de achterkant van de mond of het tandvlees. Het is gekoppeld aan een auto-immuunrespons, hoewel de exacte oorzaak niet bekend is.

Tekenen dat uw kat lijdt aan stomatitis zijn:


  • Slechte adem

  • Helderrood tandvlees gevoelig voor bloedingen

  • Kwijlen

  • Moeite met eten en verzorgen

  • Overmatig slikken

  • Poten aan hun gezicht

Nogmaals, het is cruciaal om zo snel mogelijk een diergeneeskundige behandeling te zoeken.

thematische pauze

Poging om te verbaliseren

7. Communicatie of geen communicatie

Katten communiceren door te sissen, miauwen en spinnen, en ze openen terfgenaam mondt lichtjes om zich voor te bereiden om te vocaliseren. Je merkt dit misschien meer als ze hun mond openen en zwijgen. Het kan gewoon zijn dat je katachtige nadenkt en onbeslist is over welk geluid hij wil maken.

siamese kat liggend op groen gras miauwend
Afbeelding Credit: RLapa, Shutterstock
thematische pauze

Agressie

8. Scherp

Sommige katten houden hun mond open als ze zich voorbereiden om te bijten; je zou het gedrag kunnen opmerken als je ze aait. Het kan een waarschuwing zijn dat de kat geen plezier meer heeft en dat ze willen dat je stopt. Andere tekenen van agressie om op te letten zijn friemelen, sissen, spannen of grommen. Geef ze de ruimte als dit gebeurt totdat ze kalmeren.

thematische pauze

Gezondheidsprobleem

9. Moeite met ademhalen

Het kan zijn dat de neus van uw kat geblokkeerd is en dat hij zijn mond moet gebruiken om lucht in te ademen. De verstopping kan worden veroorzaakt door allergieën, een infectie of een tumor in de neus.

In nog zeldzamere gevallen kan uw kat acute ademnood hebben veroorzaakt door hart- of longaandoeningen, feline infectieuze peritonitis (FIP) of een verwonding aan zijn borst.

Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts:

kat die buiten loopt en hijgt
Afbeelding credit: SUSAN LEGGETT, Shutterstock

3 kattenverdeler

Conclusie

Het antwoord is meestal vrij eenvoudig bij het bepalen: “waarom houden katten hun mond open?” Katten gebruiken hun mond om meer informatie over hun omgeving te krijgen wanneer hun neus niet opgewassen is tegen het werk. Er is misschien iets sinisters in het spel, dus als je een van de symptomen hebt gezien die we hebben genoemd of je zorgen maakt over de toestand van je kat, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay