Waarom hebben katten staarten?

Heb je ooit naar de staart van je kat gekeken en je afgevraagd welk doel het dient? Of vroeg je je af of alle verschillende flicks en swooshes iets betekenen in kattentaal?

Welnu, die staart is een zeer belangrijk aanhangsel en biedt uw kat niet alleen fysieke voordelen, maar ook gedragsvoordelen. Lees verder om alles te weten te komen over kattenstaarten.

Een beetje over kattenstaarten

Kattenstaarten zijn geweldige dingen! Wist je dat de staart van een kat een verlengstuk is van de wervelkolom? De wervelkolom is verdeeld in vier groepen wervels of kleine botten – cervicaal, thoracale, lumbale en caudale. De staart van een kat bevat de staartwervels – meestal 18 tot 23 van hen!

Katten hebben meer wervels in hun thoracale, lumbale en caudale regio’s dan mensen en dit is wat katten hun verhoogde flexibiliteit en behendigheid geeft. Sommige kattenrassen zonder staart, of met kortere staarten, hebben veel minder wervels in hun staart.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Kattenstaarten bevatten ook zenuwen die hen niet alleen helpen om te bewegen, maar hen ook in staat stellen om de omgeving om hen heen te voelen. Hun staarten kunnen sensaties van om hen heen in hun omgeving oppikken en stuurt berichten over de wervelkolom naar de hersenen, waardoor katten effectief kunnen “voelen” met hun staart.

Daarnaast zijn er ook spieren, pezen en ligamenten in de staart van een kat, en deze zijn verantwoordelijk voor beweging. De staart van een kat bevat ook bloedvaten, de grootste is de staartader die langs de onderkant van de staart loopt. Last but not least bevatten de staarten van katten ook geurklieren die caudale klieren worden genoemd.

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

Kunnen katten hun staarten beheersen?

Katten kunnen hun staart volledig beheersen voor vrijwillige beweging, hoewel je ook onvrijwillige staartbewegingen kunt zien wanneer een kat in een diepe slaap is en hun staart trilt of flikt. Meestal is een kat zich volledig bewust van wat ze met zijn staart doen en kunnen ze hem op en neer bewegen, van links naar rechts, en hem rond krullen.

Zenuwimpulsen worden naar de hersenen gestuurd, die vervolgens berichten naar de spieren in de staart sturen en deze vertellen om te bewegen. Het type beweging hangt af van de fysieke en emotionele toestand van uw kat.

Waar worden kattenstaarten voor gebruikt?

De staart van een kat is een cruciaal onderdeel van hun beweging, balans en communicatie.

We hebben dus geleerd waaruit de staartstructuur van een kat bestaat en hoe ze deze kunnen beheersen, maar waar worden kattenstaarten voor gebruikt?

1. Balans

staartloos kattenras Amerikaanse Bobtail kat

Ze zijn niet echt gerelateerd aan de wilde bobcat, maar hun fysieke overeenkomsten zijn onmiskenbaar.

Staarten zijn erg belangrijk om uw kat te helpen in balans te komen. Hun staart biedt een tegenwicht dat ze indien nodig kunnen aanpassen, of het nu is om hen te helpen navigeren door een smalle richel, of om op alle vier de voeten te landen wanneer ze van een hoogte springen.

Als je je kat goed in de gaten houdt, zul je merken dat haar staart het tegenovergestelde doet van wat haar lichaam meestal doet. Als ze omhoog springt, zal haar staart naar beneden bewegen en als ze naar beneden springt, zal haar staart omhoog bewegen. Hetzelfde gebeurt wanneer ze plotseling van links naar rechts beweegt.

Als ze naar links beweegt, zal haar staart naar rechts bewegen en vice versa. Dit gevoel van evenwicht is ook belangrijk wanneer een kat op zijn prooi jaagt en hen kan helpen om een succesvolle dood te maken.

Lees ook: Waarom jagen katten achter hun staart aan?

2. Communicatie

Ambivalente staart zwenkt

Een kat kan ambivalentie of onzekerheid vertonen door langzaam met zijn staart te zwaaien.

De staart van je kat is eigenlijk heel expressief en kan je een goede indicatie geven van het soort stemming waarin je kat zich bevindt.

 • Zachte staart zwenkt: Een zachte staart die van links naar rechts zwiept, betekent meestal dat uw kat gelukkig en in een goed humeur is.
 • Staart thrash: Als je kat haar staart slaat of op de grond slaat, is dit meestal een teken dat ze geïrriteerd is en moet je de hint nemen en haar met rust laten.
 • Staart flick: Een zachte maar abrupte beweging van links naar rechts is meestal een teken dat uw kat opgewonden of op scherp staat. Je zou deze beweging kunnen zien wanneer ze door een raam naar een vogel kijkt, of wanneer ze met haar speelgoed speelt.
 • Staart recht omhoog: Dit kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context van de situatie. Als uw kat u begroet met een rechtopstaande staart, betekent dit meestal dat ze blij is u te zien. Het kan ook gepaard gaan met een trillen of schudden van het uiteinde van de staart. Als de staart van uw kat recht omhoog staat en de rest van haar lichaam stijf of gebogen is, dan is dit meestal een teken dat uw kat bang is of zich bedreigd voelt. Je merkt misschien ook dat al het bont op de staart van je kat staat aan het einde, waardoor het een “fles-borstel” uiterlijk krijgt. Dit is om zichzelf groter te laten lijken en bedreigender over te komen.
 • Staart omhoog maar aan de bovenkant rond gebogen: Dit is meestal een teken dat je kat in een speelse bui is.
 • Staart naar beneden of laag bij de grond: Dit is vaak een indicator dat uw kat zich angstig of soms zelfs onwel voelt. Het kan ook een teken zijn van een staartletsel.
 • Staart gekruld rond hun lichaam: Een staart die om de benen is gewikkeld terwijl hij zit, betekent meestal dat de kat zich tevreden voelt, maar het kan ook betekenen dat hij zich gestrest of onwel voelt. Een slapende kat zal zijn staart om zijn lichaam wikkelen voor comfort en warmte!
 • Staart om je heen gewikkeld: Als je kat haar staart om je heen wikkelt wanneer je haar begroet, neem dit dan als een vriendelijke begroeting. Ze vertelt je dat ze van je houdt en is blij je te zien!

3. Markering van hun grondgebied

Kattenspuiten

Wanneer een kat spuit, houdt hij zijn staart recht omhoog en trilt hij soms.

De caudale geurklieren in de staart van een kat zijn talgklieren, wat betekent dat ze een olieachtige, stinkende substantie afscheiden die wordt gebruikt voor het markeren van hun territorium.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

4. Warm blijven

Meestal wanneer uw kat slaapt, zal haar staart rond haar lichaam worden gekruld. Dit is een natuurlijk instinct dat helpt om lichaamswarmte te behouden. Dit is belangrijker bij wilde katten die worden blootgesteld aan de elementen dan bij de meeste huiskatten.

Kunnen katten hun staart verwonden?

Kattenstaarten zijn zo mobiel dat ze gevoelig kunnen zijn voor letsel, net als elk ander deel van hun lichaam. Een kat kan zijn staart breken bij een ongeluk, zoals bekneld raken of worden betrapt. Als aan de staart wordt getrokken, kan ernstige zenuwbeschadiging ontstaan die permanent kan zijn.

Dit kan niet alleen resulteren in een verlamde staart, maar ook in urine- of fecale incontinentie, of het onvermogen om te plassen of te poepen.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

Wat als mijn kat geen staart heeft?

Katten zonder staart of katten die hun staart verliezen aan letsel passen zich meestal vrij goed aan de verandering aan.

Katten kunnen soms zonder staart worden geboren of moeten ze laten amputeren als gevolg van een ongeluk of letsel. Deze staartloze katten passen zich vaak opvallend goed aan het verlies van hun staart aan en kunnen nog net zo goed balanceren als andere katten.

Katten zonder staart zullen nog steeds de kleine stomp van hun staart verplaatsen, wat aantoont dat staartbeweging een automatische reactie is op wat er in de omgeving van de kat gebeurt. De Manx-kat is een kattenras dat geen staart heeft. Hoewel ze een erkend ras zijn, was hun gebrek aan staart oorspronkelijk het gevolg van een genetische mutatie.

Lees ook: 7 staartloze kattenrassen die perfecte metgezellen zijn

Waarom vinden katten het niet leuk dat hun staart wordt aangeraakt?

Zoals we hebben geleerd, hebben kattenstaarten verschillende belangrijke rollen en zijn ze extreem gevoelig. De meeste katten houden er niet van dat hun staart wordt aangeraakt, omdat ze zijn geëvolueerd om dit belangrijke aanhangsel te beschermen.

Leuke weetjes over kattenstaarten

 • Huiskatten zijn de enige katten die het vermogen hebben om met hun staart recht omhoog te lopen In de lucht. Grote katten lopen met hun staart in een horizontale positie of naar beneden tussen hun benen.
 • Sommige dierentuinen trainen hun grote katten om hun staart “aan te bieden” zodat een bloedmonster kan worden genomen. Dit is handig omdat het de noodzaak voor het verdoven van de kat voor een kleine procedure voorkomt.
 • Hoewel het waar is dat kattenstaarten belangrijk zijn voor het evenwicht en het laten landen van een kat op haar voeten, de “cat-righting reflex” zoals het wordt genoemd, is vooral te wijten aan de flexibiliteit van een kat en een sterk ontwikkeld vestibulair systeem. Met andere woorden, staartloze katten landen net zo vaak op hun voeten als een kat met een staart.

Conclusie

Kat stalkt vogel met staart tegen de grond gedrukt

Een kat kan zijn staart op de grond drukken terwijl hij zijn prooi besluipt.

Wie wist dat er zoveel in de staart van een kat zat? Van balans tot communicatie, tot geurmarkering, kattenstaarten zijn een indrukwekkend aanhangsel. Als je goed op de staart van je kat let, leer je al snel haar humeur herkennen. Vergeet niet om te kijken, maar raak niet aan!

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Veelgestelde vragen

Doet het trekken aan de staart van een kat pijn?

Ja, dat is zo. De staart van een kat is erg gevoelig en is erg gevoelig voor letsel als er aan hem wordt getrokken. Het trekken aan de staart van een kat kan permanente zenuwbeschadiging veroorzaken, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben voor een kat, zoals incontinentie of verlamming.

Hoe worden katten zonder staart genoemd?

Manx katten zijn een kattenras dat is gefokt om geen staart te hebben. Er zijn ook bobtailkatten die worden gefokt met een kleine stomp voor een staart. Katten die hun staart verwonden, moeten soms hun staart operatief laten amputeren.

Kunnen katten hun staarten daadwerkelijk beheersen?

Ja, katten kunnen hun staarten en de bewegingen die ze maken volledig beheersen. Staartbewegingen en -positie kunnen je veel vertellen over de stemming van een kat en worden gebruikt om met andere katten te communiceren, maar ook voor balans.