Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet?

Het niet gebruiken van de kattenbak door uw kat kan het gevolg zijn van veel verschillende situaties. Vaak is er alleen een eenvoudige aanpassing nodig om het probleem snel op te lossen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het gedrag van uw kat om de reden achter hun kattenbakaversie te achterhalen.

In sommige gevallen zullen medische problemen ervoor zorgen dat uw kat hun kattenbak vermijdt. In andere gevallen kan de afkeer van de kattenbak van uw kat voortkomen uit het feit dat ze het strooisel in hun doos niet leuk vinden. Laten we eens kijken naar de verschillende redenen achter wat het vermijden van kattenbakken veroorzaakt!

Medisch versus gedragsmatig: kattenbakaversie

Je kat naar een dierenarts brengen is altijd een goede eerste stap wanneer ze gedragsproblemen beginnen te vertonen. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw kat vaak probeert te plassen, maar het lijkt alsof hij zich inspant om dit te doen, kan het zijn dat hij Katachtige idiopathische cystitis (FIC) of een gerelateerde lagere urinewegaandoening.

Met de hulp van een dierenarts kunt u medische problemen meteen uitsluiten en behandelen. Van daaruit kunt u zich concentreren op het gedrag en wat het zou kunnen veroorzaken buiten medisch gerelateerde problemen.

U wilt uw dierenarts vertellen of uw kat zijn genitale gebied overmatig likt of dat er bloed in hun urine. Een ander symptoom om op te letten is als uw kat pijn heeft wanneer hij de kattenbak gebruikt. Luister naar miauwende of huilende geluiden terwijl ze plassen, omdat dit een teken kan zijn van nier- of blaasstenen, of een soort blokkade zoals Feline urethrale obstructie (FUO).

Als de afkeer van de kattenbak van je kat plotseling opkwam, krab je misschien op je hoofd en probeer je het antwoord te vinden op de vraag: “Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet?” Als uw kat niet vastzit, zal hij ongeveer zeven maanden een rijpingsmarkering bereiken en beginnen met het markeren van zijn territorium. Als zodanig is het belangrijk om uw kat te krijgen gesteriliseerd of gecastreerd om te voorkomen dat ze buiten de kattenbak plassen.

Belangrijkste redenen waarom uw kat de kattenbak niet gebruikt

Het zou niet lang moeten duren voordat je merkt dat je kat ongelukken heeft op ongewenste plaatsen. Nadat je medische problemen hebt uitgesloten, is het tijd om de vraag te beantwoorden, Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet?

Hier zijn 7 veelvoorkomende redenen voor ongevallen buiten de doos.

Vuile kattenbak

Gedragsongelukken kunnen te wijten zijn aan niets meer dan een vuile kattenbak. Zorg ervoor dat je de kattenbak elke dag schept om dit probleem te voorkomen.

Type nest

Katten zijn gevoelig voor geuren en de textuur van verschillende objecten. Dus als je een geparfumeerd strooisel gebruikt, vindt je kat het misschien niet leuk. Als dat het geval is, kan strooisel met toegevoegde geuren en parfums ervoor zorgen dat ze het gebruik van de kattenbak vermijden.

Ook zullen sommige katten niet van silicastrooisel of biologisch afbreekbaar zwerfvuil houden vanwege de manier waarop deze nesten aanvoelen. De meeste katten geven de voorkeur aan ongeparfumeerd, kleiklonterend strooisel, wat gemakkelijk is voor katten om te graven en hun afval in te begraven zonder de afleiding van toegevoegde geuren.

Meerdere katten

Uw kat gebruikt zijn kattenbak misschien niet als er te veel katten zijn die dezelfde kattenbak delen. Als je meerdere katten hebt, is het belangrijk om meer dan één kattenbak in huis te hebben. Als je bijvoorbeeld twee katten hebt, moet je drie kattenbakken hebben.

Let ook op territoriale problemen met meerdere katten. Soms zal één kat de kattenbak domineren en andere katten intimideren die de kattenbak proberen te gebruiken. Als je jezelf afvraagt: “Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met het bewaken van de kattenbak?” probeer dan meerdere dozen toe te voegen!

Gemakkelijke toegang

Kattenbakken moeten op gemakkelijk toegankelijke plekken rond het huis worden geplaatst. Als uw kattenbak bijvoorbeeld in de kelder staat en uw kat blijft buiten de doos op de begane grond plassen, dan kan dat hun manier zijn om u te vertellen dat u de kattenbak naar boven moet verplaatsen.

Als u oudere katten of katten met artritis heeft, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de doosopening laag genoeg voor hen is. Je kunt ook proberen te investeren in een hellingbaan voor de ingang van de kattenbak!

Privacy

Katten houden van privacy. Ze voelen zich kwetsbaar wanneer ze de badkamer gebruiken, dus als uw doos zich in een drukbezochte of lawaaierige omgeving bevindt, kunnen ze op zoek gaan naar een meer privé plek om naartoe te gaan.

Veranderingen in huis

Naast het willen van privacy, zijn katten gevoelige dieren en veranderingen in hun omgeving kunnen stressvol voor hen zijn. Extra huisdieren of onbekende mensen in huis kunnen ervoor zorgen dat een kat de badkamer ergens anders dan het nest gebruikt doos.

Claustrofobie

Zorg ervoor dat je kattenbak groot genoeg is voor je kat. Als het te klein is, kan uw kat zich overdreven claustrofobisch voelen bij het gebruik van de kattenbak. Sommige katten hebben ook een afkeer van dozen met capuchons omdat ze het gevoel van claustrofobisch in hun kattenbak kunnen versterken.

Uw kat terugbrengen naar de box: 5 oplossingen

Nadat u hebt vastgesteld waarom uw kat zijn doos niet gebruikt, is het tijd om te leren hoe u het probleem kunt oplossen. Deze kattenbakoplossingen helpen u om uw kat weer op het goede spoor te krijgen!

Siberische kat verlaat Litter-Robot 4

Upgrade naar een zelfreinigende kattenbak

Dus, hoe ga je om met vermijding in een kattenbak? Een goed startpunt is het upgraden naar een zelfreinigende kattenbak. Het leven wordt druk en je hebt misschien geen tijd om de kattenbak zo vaak schoon te maken als je kat zou willen, maar met een automatische kattenbak zal het altijd schoon zijn!

Met Nest-Robot 4, kunt u zelfs updates rechtstreeks op uw telefoon ontvangen waarmee u de kattenbakgewoonten van uw kat kunt volgen. Als uw kat bijvoorbeeld normaal gesproken drie of vier keer per dag Litter-Robot gebruikt en plotseling stopt met het gebruik ervan voor een dag of langer, weet u dat ze naar de badkamer elders in huis gaan of niet in staat zijn om te gaan. Dit gedrag (of een drastische toename van het gebruik) kan ernstige gezondheidsproblemen betekenen en u wilt contact opnemen met de dierenarts.

Zorg voor meer dan één kattenbak

Als u geen zelfreinigende nestrobot heeft – die geschikt is voor maximaal vier katten – moet u meerdere kattenbakken in uw huis hebben. Als uw kat kieskeurig is en heel specifiek over hoe, wanneer of waar hij de badkamer gebruikt, zal een tweede doos helpen de kans op ongelukken in andere gebieden te minimaliseren. Proberen natuurlijk kleiklonterend strooisel om je kattenbak fris te houden en gemakkelijk vuile plekken in de doos te verwijderen.

Strooi wat kattenkruid bij de kattenbak

Hoewel niet alle katten van het kruid houden, kan het strooien van wat kattenkruid in de buurt van de kattenbak katten die van kattenkruid houden ervan overtuigen om zich positiever te voelen tegenover de kattenbak. Ze zullen het associëren met een gelukkige en veilige plek. Let op waar je kat graag rondhangt en overweeg de gebieden waar ze de meeste tijd doorbrengen. Plaats vervolgens de kattenbak in dat gebied.

Verplaats de kattenbak naar hun favoriete plekken

Verplaats indien mogelijk de kattenbak naar het gebied waar ze nog steeds ongelukken hebben. Zorg ervoor dat u het gebied grondig reinigt met enzymverwijderende reinigingsmiddelen, zodat ze niet buiten de doos blijven gaan.

Vraag je je af: “Hoe train je een kat om de kattenbak op een nieuwe locatie te gebruiken?” Welnu, de beste manier om de locatie van uw kattenbak te wijzigen, is door een tweede doos op de nieuwe plek te plaatsen voordat u wijzigingen aanbrengt in de oorspronkelijke doos. Laat ze in hun eigen tempo bewegen en geef ze de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe gebied. Het kan even duren voordat ze gewend zijn aan de nieuwe locatie.

Zoek een verborgen plekje

Geef je kat wat privacy en een gevoel van veiligheid door de doos op een verborgen plek te zetten. Met Litter-Robot kattenmeubels, kunt u uw kat privacy bieden terwijl u gebruik maakt van een aantrekkelijk meubelstuk!

De Boerderij Credenza biedt een elegant meubelstuk om uw Litter-Robot of traditionele kattenbak te huisvesten.

Gebruikt uw kat de kattenbak niet – nog steeds?

Stel dat het probleem nog steeds niet is verdwenen na het observeren van uw kat en het maken van de nodige aanpassingen aan zijn kattenbak. Het is belangrijk om je kat naar de dierenarts te brengen, als je dat nog niet hebt gedaan. Zelfs als u geen symptomen van pijn of ongewone badkamergewoonten opmerkt, betekent dit niet dat ze niet worden beïnvloed door gezondheidsproblemen.

Katten zijn goed in het verbergen van hun pijn. Zoiets eenvoudigs als een urineweginfectie kan een ernstig probleem zijn dat onmiddellijk aandacht nodig heeft. Dus, het zoeken van professionele hulp van de dierenarts is de beste aanpak.

Zeg vaarwel tegen kattenbakproblemen

Nu je een idee hebt van enkele veel voorkomende kattenbakproblemen en hoe je ze kunt oplossen, moeten jij en je huisdier op weg zijn naar een gelukkiger en gezonder leven. Je kat probeert met je te praten door zijn of haar acties, dus zie zijn badkamergedrag als een vorm van communicatie.

Of het nu een gezondheidsprobleem is of iets dat hem gewoon ongelukkig maakt, let op de behoeften van je kat. Plus Nest-Robot 4 kan u helpen uw kat nog beter te begrijpen dankzij de meldingen via de Whisker-app. U weet altijd wanneer de kattenbak moet worden schoongemaakt en wat de badkamergewoonten van uw kat zijn, omdat de app u zal houden Bijgewerkt. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over een vieze kattenbak!