Waarom kneden katten?

Alle ouders van huisdieren weten dat katten veel vreemd gedrag vertonen. Voor sommigen neemt het kneden van katten de taart – of Maakt de taart, als je ons een slechte grap toestaat. Je vraagt je misschien af: Waarom kneden katten dekens en… je buik? Wanneer je kat je verwart met iets zachts en deegachtigs, is dat niet echt omdat ze naar je hinten om in vorm te komen – ze zijn gewoon heel tevreden!

Kneden alle katten? Is dit normaal gedrag of moet je je zorgen maken? Blijf lezen om erachter te komen waarom uw kat dit waarschijnlijk doet.

Is katten kneden normaal gedrag?

Het goede nieuws is dat hoewel niet alle katten kneden, het gedrag volkomen normaal is. Het is eigenlijk een instinctief gedrag voor katten om te kneden. Je vraagt je misschien af waarom het wordt aangeduid als Kneden. Wanneer uw kat dit doet, strekken ze hun benen en poten, soms met behulp van hun klauwen en soms niet. Het uitrekken lijkt op het kneden van deeg en wordt daarom kneden genoemd.

Waarom kneden katten? Top 6 redenen

calico kat kneden op een deken

Dus, waarom kneden katten? Er zijn veel redenen waarom uw kat kan kneden, of het nu op een deken, uw bank of zelfs u is. Laten we hieronder enkele van deze redenen bekijken.

Verpleging (en de herinneringen aan)

Het blijkt dat het kneden van je kat waarschijnlijk teruggaat op zijn relatie met zijn biologische moeder. (Cue de Sigmund Fur-reud grappen!)

Kneden wordt vaker gezien bij katten die als jonge kittens van hun moeder zijn gescheiden. Zogende kittens stimuleren de melkproductie van hun moeder door op haar te kneden. Dus als een kitten vanaf het moment van zijn geboorte flesvoeding krijgt van mensen, is het misschien niet zo waarschijnlijk dat hij later “muffins maakt”.

Maak je geen zorgen, je volwassen kat kneedt niet op je omdat hij denkt dat je hem ook melk kunt geven. Dit is een oude, evolutionaire reactie tussen moeder en kitten die uw kat gewoon probeert te recreëren voor comfort. In feite zou je je waarschijnlijk gewoon vereerd moeten voelen om zijn deeg te zijn.

Markering en communicatie

Katten zijn territoriale wezens. Een manier waarop ze hun territorium markeren, is door hun geur op hun bezittingen te wrijven. Wist je dat de pads van de poten van je kat geurklieren bevatten?  Wanneer katten hun poten op voorwerpen kneden, activeren ze die geurklieren en laten ze hun specifieke geur achter. Dit helpt om geurgerelateerde boodschappen over te brengen aan andere dieren, zodat ze weten dat deze plek van hen is en niet om mee te knoeien.

Tekenen van genegenheid

Het zal je misschien opvallen dat je kat soms kneedt terwijl hij op je ligt of terwijl je met je eigen zaken bezig bent. Als je kat zijn klauwen gebruikt, kan je eerste instinct zijn om te stoppen en hem uit te schelden. Kneden is echter een teken van genegenheid en liefde. Dit is de manier van je kat om je te vertellen dat hij van je houdt en je waardeert. Vermijd schreeuwen of duwen van je kat weg, want ze proberen gewoon aanhankelijk naar je toe te zijn!

Wilde afkomst

Net als de neiging van katten om gras te eten, hebben sommigen getheoretiseerd dat de praktijk van kneden een aangeleerde eigenschap is van hun wilde katachtige voorouders. Wilde katten kneedden waarschijnlijk hoog gras en gebladerte om zachte, comfortabele ruimtes uit te zetten om te slapen of hun jongen te baren.

Op zoek naar een partner

Als je een niet-betaalde poes hebt, heeft ze meer reden om te kneden dan haar mannelijke tegenhangers. Kneden kan een manier zijn om te communiceren dat vrouwelijke katten klaar zijn om te paren. Door dit te doen, samen met spinnen en liggen op haar rug of zij, stuurt ze een signaal naar een kater dat ze kunnen naderen voor paringsdoeleinden.

Kneden rekt spieren

Tot slot, een voor de hand liggende reden dat uw kat kneedt: de eenvoudige kneedbeweging stelt uw kat in staat om zijn benen en poten uit te strekken. Dit kan vooral nuttig zijn na een lang kattenslaapje in hun comfortabele kattentoren.

Wat moet ik doen als mijn kat op mij kneedt?

Zoals hierboven vermeld, is het kneden van katten volkomen normaal. De kneedbeweging is geruststellend en aanhankelijk, vooral als je kat op je kneedt. Het kan nuttig zijn om ervoor te zorgen dat u de nagels van uw kat regelmatig laat knippen om letsel aan zichzelf, huishoudelijke voorwerpen of u te voorkomen. (Ja, die naaldscherpe klauwen die in je vlees graven, kunnen pijnlijk zijn!)

Als het lijkt alsof uw kat bepaalde meubels of voorwerpen verpest, kunt u proberen het kneden van uw kat om te leiden naar een kattenpiramide of silo.

Natuurlijk zijn de hierboven genoemde redenen misschien niet de enige redenen waarom uw kat kneedt. Als er andere problemen lijken te zijn, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies over hoe u uw kat comfortabeler kunt maken. Rechtvaardig vergeet niet dat, hoewel niet alle katten kneden, het volkomen normaal is dat je kat dit doet!

Waarom kneden katten dekens?

Katten kneden dekens omdat het geruststellend is en hen vaak herinnert aan wanneer ze instinctief hun moeders kneedden om de melkproductie als kittens te stimuleren.

Waarom kneden katten op hun baasjes?

Dit is vaak een teken van genegenheid en de manier van je kat om te laten zien dat hij zich op zijn gemak voelt en van je houdt.

Moet je je kat op je laten kneden?

Dit is aan u en uw comfortniveau. Als uw kat zijn klauwen gebruikt, wilt u hem misschien omleiden door hem op de grond te leggen of een dikke deken over u heen te leggen om hem eraan te herinneren alleen op de deken te kneden. Vergeet niet dat je je kat niet straft voor het kneden, want dit is een instinct en niet bedoeld om je pijn te doen.