Kattenallergieën: Waarom zijn zoveel mensen allergisch?

Er is misschien niets zo irriterend en verergerend als allergieën voor huisdieren. Van de 10 procent van de Amerikaanse bevolking die allergisch is voor huisdieren, kan ongeveer een derde van die mensen zichzelf gewoon niet stoppen en eigenlijk katten als huisdier houden. Waarom, oh waarom, moeten het onze katachtige vrienden zijn, onze kostbare kleine katten, die de meeste schade aanrichten aan ons temperamentvolle immuunsysteem? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk eenvoudiger dan je misschien denkt. Het is gewoon wetenschap.

Kattenbont is niet de reden dat je allergisch bent

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de vacht of het haar van uw kat niet de echte reden waarom u allergisch bent. Hoewel de mooie vacht van uw kat een belangrijke rol kan spelen bij de overdracht van wat er daadwerkelijk voor zorgt dat uw allergieën opvlammen, zijn het niet de haren zelf die uw lichaam afstoot. Het geheim dat je kattenallergie verklaart, ligt eigenlijk nog dieper.

Mensen met kattenallergieën zijn allergisch voor eiwitten in het speeksel, de urine en de huidschilfers van een kat

Fel d 1 eiwit dat kattenallergieën veroorzaakt

Eenccording naar WebMD, de allergene boosdoener is eigenlijk een eiwit gevonden in het speeksel, de urine en de huidschilfers van uw kat. Dit eiwit, genaamd Fel d 1, wordt geproduceerd of komt voor met elk van de lichaamsfuncties van uw kat, waardoor het bijna onmogelijk is om te vermijden.

Zoals met alle allergieën, wat er met je gebeurt wanneer je de symptomen van je kattenallergie ervaart, is dat je overactieve of overgevoelige immuunsysteem reageert op deze anders onschadelijke eiwitten alsof het gevaarlijke vreemde lichamen zijn, zoals een bacterie of virus, en probeert ze uit je systeem te spoelen. Dit is de reden waarom u hoesten, niezen, tranende of jeukende ogen en een geïrriteerde huid ervaart nadat u in contact bent gekomen met een kat.

Kattenallergieën komen twee keer zo vaak voor als hondenallergieën

Kattenallergieën vormen het grootste deel van alle allergieën voor huisdieren. Ze verdubbelen ook het aantal hondenallergieën dat er is, volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology. Een eiwit vergelijkbaar met Fel d 1 genaamd Can f 1 komt voor in het speeksel, de urine en de huidschilfers van hoektanden, maar het toeval wil dat het katachtige equivalent tot de kleinste en irritant kleverigste allergeenmoleculen behoort, met ongeveer een tiende van de grootte van een stofallergeen. WordsSideKick.com legt uit dat de ongelooflijk microscopische grootte van deze kleine eiwitmoleculen hen in staat stelt om veel langer in de lucht te blijven dan de meeste andere allergenen. Dit maakt ze op hun beurt gemakkelijk in te ademen, waardoor een allergische reactie ontstaat.

Veel mensen met kattenallergieën hebben sowieso katten

Ongeveer 10 procent van de mensen is allergisch voor huisdieren. Voor dat onbaatzuchtige deel van de bevolking dat dol is op huiskatten ondanks dat ze allergisch zijn, is er goed nieuws en slecht nieuws over het beheersen van die allergieën.

Infographic over 8 hypoallergene kattenrassen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, produceert elke kat Fel d 1, dus geen enkel ras is volledig hypoallergeen. Dat gezegd hebbende, is het bekend dat niet-gecastreerde mannelijke katten hogere niveaus van het vervelende Fel d 1-eiwit produceren. Vrouwelijke en gecastreerde mannelijke katten produceren een lagere hoeveelheid van het allergeen. Om deze reden veronderstellen onderzoekers dat het Fel d 1-eiwit betrokken kan zijn bij feromoonsignalering, maar het doel van het eiwit is onbekend.

Als het gaat om hypoallergene kattenrassen, is het nu gemakkelijker om het onderliggende mechanisme te zien. In plaats van dat het een ras is dat het allergeen niet produceert, is het een ras dat lagere niveaus ervan produceert en een ras dat niet de vacht of het haar heeft om het allergeen gemakkelijk over te brengen naar de lucht, het milieu en uiteindelijk jij. Volgens PetMD, Siberisch en Balinees rassen staan bovenaan de hypoallergene kattenrassenlijst, omdat ze lagere niveaus van Fel d 1 produceren. Dit wordt gevolgd door rassen zoals de Sphynx en kortharen die minder huidschilfers en vacht creëren om Fel d 1 over te brengen.

Hoe te leven met kattenallergieën

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om uw allergie te verminderen. Petfinder heeft behulpzaam een uitgebreide lijst samengesteld met de meest effectieve strategieën. Hier zijn de top paar:

  • Zuiver de lucht! Investeer in een hoog rendement deeltjesstop/luchtfilter (HEPA). Vergeet niet dat het kattenallergeen lange tijd kan blijven hangen, dus het continu uit de lucht persen zal uw blootstelling aan het allergeen verminderen.
CNET HEPA-filter

Colin McDonald

  • Maak van je slaapkamer een kattenvrije zone. Dit betekent wassen of, better nog, vervang je beddengoed. Allergeenbestendige matras- en kussenslopen worden ten zeerste aanbevolen en kunnen bij de meeste thuiswinkels worden gekocht.
  • Beperk het domein van Kitty. Stel aangewezen gebieden in waar uw kat in uw huis kan reizen. Houd uw kat uit de buurt van uw werkplekken door bijvoorbeeld deuren te sluiten. Zorg ervoor dat je veel gezellige, warme plaatsen levert in kitty-goedgekeurde gebieden.
  • Versier verstandig. Het minimaliseren van gestoffeerde meubels en tapijten of vloerbedekking kan de hoeveelheid allergenenopbouw in uw huis enorm verminderen. Met name vloerbedekking kan 100 keer zoveel allergenen verzamelen als hardhouten vloeren.
  • Borstel je kat — buiten! Als je een buitenverblijf hebt, gebruik deze ruimte dan om je kat te borstelen. Op deze manier kan met allergenen beladen huidschilfers zich verspreiden en wegwaaien, in plaats van zich op te hopen in uw huis.
  • Beperk het contact met de kattenbak. Weet je nog hoe het allergieveroorzakende eiwit door de urine van de kat wordt gevoerd? Stop met scheppen en schakel in plaats daarvan over op een zelfreinigende kattenbak.