Waarom gaat mijn kat liggen om water te drinken? (5 waarschijnlijke redenen)


Katten doen allerlei eigenzinnige dingen. Veel van dit gedrag weerspiegelt slechts hun pittige persoonlijkheid, maar wat als dat niet zo is?

Wanneer uw kat abnormaal gedrag vertoont, kan dat begrijpelijkerwijs verontrustend zijn – vooral wat betreft hun voedsel of water. Verstoringen in eet- en drinkgewoonten kunnen tekenen zijn van zorgwekkende omstandigheden. Als u zich zorgen maakt over het welzijn van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts.

Om meer te weten te komen over waarom uw kat gaat liggen als hij water drinkt, lees dan verder om enkele redenen te leren die het gedrag kunnen veroorzaken.

verdeler-kattenklauw1

5 redenen waarom katten gaan liggen om water te drinken

1. Angst

Net als mensen kunnen katten last hebben van angst. Vaak merken katteneigenaren tekenen van angst bij hun harige vrienden voordat ze een jaar oud zijn. Naarmate ze ouder worden, kan de aandoening verergeren.

Angst kan fysieke problemen bij uw kat veroorzaken. Hij kan rusteloos zijn, wat leidt tot ijsberen, verstoppen of hyperwaakzaamheid. Hij kan ook kwijlen of een verminderde eetlust hebben. Afhankelijk van de ernst van het geval kan uw kat ook andere symptomen vertonen.

Hoe te behandelen

Het behandelen van angst vereist een evenwicht tussen het beheren van de omgeving van uw kat, het aanleren van copingmechanismen en het geven van medische supplementen. Als het genegeerd wordt, zal de angst van uw kat in de loop van de tijd verergeren.

Het is van vitaal belang om dit probleem zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat de behandeling op korte termijn kan beginnen. Therapie voor angst vergt tijd en toewijding, dus verwacht niet dat uw kat van de ene op de andere dag beter is. Uw kat zal uw steun en geduld nodig hebben om zijn angst op lange termijn te beheersen.

themapauze

2. Uitdroging

grijze kat drinkt water uit kom
Image Credit: Prilutskiy, Shutterstock

Dit is je misschien al opgevallen, maar een reden dat je kat zich vreemd gedraagt rond zijn waterbak kan zijn dat hij uitgedroogd is.

Hydratatie is van vitaal belang bij katten. Als er onvoldoende water wordt ingenomen, kan hun lichaam de regulatie van verschillende vitale functies verliezen. Katten ervaren bij uitdroging vaak zwakte, lusteloosheid, slechte eetlust en droge slijmvliezen. Als u vermoedt dat uw kat te weinig water krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Hoe te behandelen

Om uw kat te helpen zijn waterinname te verhogen, kunt u extra waterbakjes neerzetten of hem natvoer geven. Als u met uw kat naar de dierenarts gaat, kan deze voorstellen dat uw kat een vochttherapie ondergaat om zijn vochtgehalte weer op peil te brengen.

thematische onderbreking

3. Nierziekte

Zieke kat in dierenziekenhuis
Image Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

De nieren zijn een essentieel onderdeel van het vochtonderhoud van je kat. Wanneer hij aan een nierziekte lijdt, wordt het vochtonderhoud uit balans gebracht.

Er zijn twee soorten nierziekten. De ene staat bekend als acute nierziekte, en de andere als chronische nierziekte. De oorzaak van beide kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals verwondingen, infecties of genetica.

Symptomen van nierziekte zijn onder meer toegenomen dorst, uitdroging, plasproblemen, vieze adem, verminderde eetlust, koorts of oedeem.

Hoe te behandelen

Door middel van medicijnen, hydratatie en dieet kan de nierziekte worden beheerd. Afhankelijk van het stadium van de ziekte van uw kat kan een andere behandeling worden aanbevolen.

Helaas kunnen katten niet leven zonder hun nieren. Aangezien een nierziekte vaak progressief en slopend is, kan het vaak tot de dood leiden. Sommige katten moeten op humane wijze geëuthanaseerd worden.

Een goede kwaliteit van leven bieden aan katachtigen met een nierziekte is echter mogelijk. Als uw kat een nierziekte heeft, neem dan contact op met uw dierenarts voor behandelingsmogelijkheden.

themapauze

4. Diabetes

Als uw kat suikerziekte heeft, betekent dit dat hij niet in staat is voldoende insuline aan te maken. Zonder voldoende insuline kan hij zijn eigen bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden. Diabetes bij katten komt relatief vaak voor. Aanwijzingen dat uw kat suikerziekte kan hebben zijn onder meer een verhoogde dorst, overmatig urineren, een grotere eetlust en overgewicht.

Als de diabetes van uw kat niet goed wordt behandeld, kan het leiden tot een groot aantal andere problemen. Onbehandelde diabetes kan leiden tot braken, ernstig verlies van gewicht en eetlust, uitdroging, verminderde motoriek, coma’s en de dood. Als u denkt dat uw kat misschien diabetes heeft, is het essentieel om met uw dierenarts te praten.

Hoe te behandelen

De primaire behandeling van diabetes is insulinetherapie. Regelmatige bezoeken aan uw dierenarts zijn noodzakelijk, evenals geplande injecties. U moet de injecties toedienen, maar hoe ontmoedigend dat ook klinkt, uw dierenarts kan u door het proces heen loodsen.

Dieetbeheer kan ook een onderdeel van de behandeling zijn. Een koolhydraatarm dieet is gunstig voor katten met diabetes. Raadpleeg echter uw dierenarts voordat u belangrijke veranderingen in het dieet aanbrengt.

thematische onderbreking

5. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie bij katten ontstaat wanneer er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt. Katten kunnen met deze aandoening geboren worden, of ze kunnen het op latere leeftijd krijgen. Hypothyreoïdie is echter relatief zeldzaam bij katten. In feite is het niet ongehoord dat katten de ziekte krijgen als gevolg van een overcorrigerende behandeling voor hyperthyreoïdie.

Lethargie, gewichtstoename, gebrek aan eetlust en een slechte huid- en vachtkwaliteit zijn allemaal tekenen van hypothyreoïdie. Hoewel hypothyreoïdie zelden fataal is bij katten, kan het fataal zijn voor kittens die met hypothyreoïdie geboren worden.

Hoe te behandelen

Supplementen met schildkliermedicatie worden vaak gebruikt om hypothyreoïdie te behandelen. Ze worden meestal oraal toegediend en worden gebruikt om het evenwicht van de schildklierhormonen te herstellen. Afhankelijk van het geval, hoeven sommige katten de supplementen niet altijd in te nemen. Er zijn echter veel gevallen waarin katten levenslang supplementen moeten innemen.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Het kan echt beangstigend zijn wanneer onze katten niet hun gezondste, gelukkigste zelf zijn. Als u denkt dat uw kat worstelt met een van de genoemde aandoeningen, neem dan contact op met uw dierenarts om uw kat de behandeling te geven die hij nodig heeft.

We hopen dat dit artikel heeft geholpen enig licht te werpen op waarom uw kat misschien ligt te drinken, en met deze kennis hopen we dat u uw harige vriend de steun kunt geven die hij nodig heeft!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: kalyanby, Shutterstock