Zijn kattenbezitters gelukkiger dan andere mensen?


Vraag bijna iedereen die een katachtig familielid heeft of het kijken naar de capriolen van hun viervoetige metgezel hen vreugde brengt, en je krijgt waarschijnlijk een volmondig ja als antwoord. Maar maken katten hun eigenaars gelukkig?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat kattenbezit een positieve invloed heeft op het geluk op lange termijn. U kunt echter verder lezen om meer te weten te komen over katten, dierlijk gezelschap en persoonlijkheidskenmerken.

garen bal verdeler

Enkele voorbeschouwingen – Hoe meten we geluk?

vrouwelijke eigenaar aait en speelt met haar kat thuis
Image Credit: Stokkete, Shutterstock

Geloof het of niet, het is niet gemakkelijk om geluk op een quasi-wetenschappelijke manier te meten. Niemand weet precies hoe je het concept moet definiëren of hoe je nauwkeurig moet bepalen hoeveel je ervan voelt. De meeste onderzoekers gebruiken zelfrapportage en baseren hun conclusies op wat mensen hen vertellen in gestandaardiseerde meerkeuzevragenlijsten.

Het probleem met deze meting is dat ze niet stabiel is – het is relatief gemakkelijk om de geluksmeter van mensen te manipuleren door aan hun omgeving te sleutelen. Muziek, bijvoorbeeld, kan je perceptie van een omgeving beïnvloeden, waardoor je gevoelens van geluk of verdriet en je antwoorden op een enquête direct worden beïnvloed. Enquêtes gebruiken om zowat alles te meten wat met menselijk gedrag en emoties te maken heeft, gaat vaak aan de rand van de onzin, omdat de verscheidenheid en complexiteit van de menselijke ervaring eenvoudigweg niet kan worden weergegeven in die meerkeuzevragen die zo belangrijk zijn voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

Bovendien moeten we uiterst voorzichtig zijn met het aannemen van de universele overdraagbaarheid van studieconclusies. De meeste studies over huisdieren en hun impact op geluk richten zich op het beantwoorden van beperkte vragen, zoals hoe huisdierbezit het geluk van oudere volwassenen in Australië beïnvloedt of de relatie tussen huisdierbezit en geluk in een kleine groep Kroatische volwassenen. Door de kleine steekproefgrootte, de zeer gerichte onderzoeksvragen en de bijna onmogelijkheid om onderzoeksconclusies over te dragen tussen landen, geslachten en zelfs leeftijden, is het beantwoorden van de vraag of huisdieren ons universeel gelukkiger maken een moeilijke zaak.

Maken huisdieren ons gelukkiger?

Het wetenschappelijk bewijs is vrij duidelijk over die vraag – het antwoord is nee. Tussen 1983 en 2021 werden ongeveer 12 wetenschappelijke studies die enkele vragen in verband met huisdierbezit en geluk onderzochten, gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften. Geen enkele studie kwam tot de conclusie dat enig huisdierbezit een positieve invloed had op het algehele geluk op lange termijn. Deze bevindingen lijken vrij robuust te zijn, met onderzoekers die populaties in Mexico, de Verenigde Staten en Australië bestudeerden die allemaal tot dezelfde conclusies kwamen, wat volkomen logisch is omdat geen enkele wetenschappelijke studie die ooit is voltooid tot de conclusie is gekomen dat een huisdier, prestatie, een mooi nieuw huis of het winnen van de loterij kan verbeteren geluk op lange termijn.

Zijn mensen die van katten houden van nature gelukkiger?

bengaalse kat likt gezicht van man
Image Credit: AJR_photo, Shutterstock

Sommige studies suggereren dat kattenbezitters over het algemeen gelukkiger zijn dan niet-dierenbezitters en minder depressie en angst ervaren. Maar dat kan meer te maken hebben met het soort mensen dat zich aangetrokken voelt tot katten en de aannames van de onderzoeker dan iets anders. De kwestie van causaliteit maakt het onmogelijk om met zekerheid te zeggen dat katten het geluk vergroten.

Maar het bewijs suggereert wel dat kattenouders, vergeleken met hondenbezitters, meer openstaan voor nieuwe ervaringen, maar meer introvert, minder uitgaand, duidelijk minder vriendelijk, en een beetje meer geneigd tot neurotisch gedrag. Met andere woorden, katteneigenaren verliezen het van hondenliefhebbers als het gaat om algemene persoonlijkheidskenmerken waarvan onderzoekers zeggen dat ze indicatief zijn voor algemeen geluk en tevredenheid.

Aan de andere kant zijn kattenbezitters doorgaans gevoeliger in sociale situaties en meer geneigd anderen te vertrouwen dan degenen die geen huisdier hebben. Die conclusie was echter gebaseerd op een studie van 60 studenten mannen en vrouwen, waardoor ze wat minder betrouwbaar is voor de rest van de wereld.

Zijn er voordelen aan het bezit van een kat?

Absoluut, er blijken verschillende voordelen te zitten aan het hebben van een metgezel! Het adopteren van een kat lijkt bij sommige mensen gezondheidsklachten zoals rugpijn en hoofdpijn te verminderen, vooral op korte termijn. Mensen die in het verleden een kat hebben gehad schijnen minder vaak aan een hartaanval te sterven, hoewel de reden daarvoor niet helemaal duidelijk is.

Katten hebben de neiging onze stress te verminderen en ons te kalmeren, waardoor hun menselijke metgezellen moeilijkheden kunnen zien als uitdagingen in plaats van stressoren. Ook melden mensen met katten een groter gevoel van verbondenheid dan mensen die niet met huisdieren leven. Maar houd in gedachten dat de waargenomen voordelen van kattenbezit vergelijkbaar zijn met, maar beslist heel anders dan geluk.

3 katten verdeler

Factoren die het kattenbezit en het geluk kunnen beïnvloeden

Verschillende factoren zouden de relatie tussen het hebben van een katachtige metgezel en iemands geluk op lange termijn kunnen beïnvloeden.

Financiën

Het bezitten van een kat kan gemakkelijk een bron van stress worden wanneer er uitgebreide financiële eisen worden gesteld aan het verlenen van voldoende zorg voor een ziek dier. Als je zielsveel van een dier houdt en niet in staat bent om in zijn basisbehoeften te voorzien als het huisdier duur speciaal voer of een levensreddende operatie nodig heeft, kan dat een negatieve invloed hebben op iemands geluk.

Tijdsbeslag

Hoewel katten vrij onderhoudsarme wezens zijn, hebben ze toch liefde en aandacht nodig. Als gevolg van een nieuwe baby of de eisen van een zware baan, zal een menselijke metgezel die gewoon geen tijd heeft om de liefde en aandacht te geven die een bepaalde kat nodig heeft, de relatie waarschijnlijk als stressvol ervaren en niet bevorderlijk voor hun grotere geluk.

Lifestyle

vrouw borstelt oranje kat
Image Credit: cottonbro, Pexels

Katten beperken, net als kinderen, iemands keuzes en nemen een behoorlijk deel van de spontaniteit van het leven weg. Afhankelijk van iemands dromen, behoeften en gewenste levensstijl, kan het hebben van een kat het moeilijk maken om de dingen te doen die een bepaald individu op dat moment nodig heeft om gelukkig te zijn.

Destructief en agressief gedrag

Sommige katten zijn veel moeilijker te verzorgen dan andere. Hybride katten zoals Bengalen zijn vaak wezens met veel onderhoud. Ze zijn niet alleen intelligent, maar ze hebben ook veel mentale en fysieke stimulatie nodig, anders worden ze snel destructief. Velen weigeren de kattenbak te gebruiken als ze gestrest zijn. Andere hebben een ongelooflijk hoge prooidrift, waardoor het leven ronduit onveilig wordt voor andere huis- en buurtkatten en gevaarlijk voor vissen en kleine huisdieren zoals cavia’s en hamsters.

Dood en verdriet

Toekijken hoe uw metgezel ziek wordt of in de loop der jaren achteruitgaat, kan niets minder dan een marteling zijn. De emotionele tol van het verantwoordelijk voelen voor de toevallige of vroegtijdige dood van een kat kan een intens en langdurig verdriet veroorzaken dat velen maar moeilijk van zich af kunnen schudden.

kat poot verdeler

Laatste gedachten

Er is uiteindelijk geen definitief antwoord op de vraag of katten ons gelukkiger maken of niet. Ze houden van ons en brengen grote vreugde in ons leven, maar onze relaties met de prachtige wezens zijn rollercoasters vol vreugde, frustraties, gelach en tonnen liefde. Zodra je een katachtige in je leven toelaat, heb je getekend voor meer momenten van verbondenheid dan je je kunt voorstellen en de pijn van het afscheid nemen.

Katten maken ons niet gelukkig of ongelukkig; ze stellen ons gewoon in staat vollediger te leven. Ze bieden ons de mogelijkheid om lief te hebben, diepe banden te smeden en de ondraaglijke pijn van verlies te voelen, waar we enorm dankbaar voor moeten zijn omdat deze ervaringen de bouwstenen van het leven zijn.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Oleg Ivanov, Unsplash