8 gangbare soorten kattenborstels (met foto’s)


Katten staan bekend om hun voorliefde voor verzorging en het schoonhouden van zichzelf, maar er zijn momenten dat wij, als kattenouders, hen een handje moeten helpen. Hoe kieskeurig uw favoriete kat ook is, ze zullen niet altijd in staat zijn om vlekken of klitten in hun vacht weg te werken. Dit geldt vooral voor langharige katten en katten die ouder zijn of zich niet meer zo goed kunnen bewegen als vroeger. Zelfs als uw kat de verzorging niet nodig heeft, biedt het borstelen van uw huisdier verschillende voordelen, zoals tijd voor binding en minder verharen.

Er zijn verschillende soorten kattenborstels waaruit je kunt kiezen, waardoor de beslissing over welke je moet halen een beetje uitdagender wordt. Hieronder vindt u informatie over acht gangbare soorten kattenborstels. Met deze informatie kunt u gemakkelijk de juiste borstel voor uw huisdier kiezen!

3 kat gezicht verdeler

De 8 gebruikelijke soorten kattenborstels

1. Borstel

Borstel

De borstel is precies wat het klinkt: een borstel met haren zoals je die ook op een mensenborstel vindt. Er zijn veel verschillende borstels verkrijgbaar, maar welke u neemt hangt af van het vachttype van uw kat. Hoewel deze borstels uitstekend zijn voor alle vachttypes – dicht bij elkaar staande haren werken beter voor kortharige katten, terwijl uit elkaar staande haren goed werken bij langharige katten – zal het gebruik ervan verschillen afhankelijk van de vachtlengte. Voor katten met kort haar is een borstel vaak voldoende. Maar voor katten met lang haar kan een borstel het best worden gebruikt als finishing touch nadat een andere borstel de klitten heeft verwijderd.

U zult ook willen bepalen hoe goed uw kat de verzorging verdraagt om te bepalen hoe zacht u de haren wilt hebben. Zelfs katten die niet graag geborsteld worden, kunnen genieten van het masserende effect van zachtere borstelharen!

Voors


 • Goed voor alle vachttypes

 • Grote verscheidenheid

 • Kan goed werken voor katten die niet willen poetsen.

Nadelen

 • Moet niet de hoofdborstel zijn voor langharige katten
thematische onderbreking

2. Deshedding Borstel

FURminator lang haar kat ontharing gereedschap

Ontharingsborstels zijn een uitstekende keuze voor katten die veel verharen, omdat ze losse haren uittrekken voordat ze over uw bank kunnen komen. Ze werken met een combinatie van borstelharen en een mesje om losse haren te verwijderen (maak je geen zorgen over het mesje; zolang je de borstel volgens de instructies gebruikt, snijdt hij niet in de huid van je huisdier). Hoewel ze kunnen worden gebruikt voor kortharige katten, werkt dit borsteltype het best voor langharige rassen of rassen met een dubbele vacht. Er zijn ontharingsapparaten voor verschillende vachtlengtes verkrijgbaar.

Voordelen


 • Zeer geschikt voor langharige of dubbelharige katten

 • Vermindert verharen

Cons

 • Misschien niet geschikt voor sommige korthaarrassen
thematische onderbreking

3. Dubbelzijdige borstel

Frisco Kat & Hond Pin Borstel

Verderop lees je over pinborstels en hun gebruik, maar voor nu presenteren we de dubbelzijdige borstel. Deze borstel heeft aan één kant een borstel van varkenshaar en aan de andere kant een pinnenborstel. Hoewel je een dubbelzijdige borstel op vrijwel elk vachttype kunt gebruiken, werkt hij vooral goed op langharige katten, omdat de ene kant de vacht kan ontwarren en de andere kant de vacht glad maakt. Een tweezijdige borstel bespaart u ook het geld en de moeite om meer dan één soort borstel te kopen voor uw langharige kattenvriend. Het is echter niet de favoriet van katten die een hekel hebben aan borstelen.

Voordelen


 • Zeer geschikt voor langharige katten

 • Twee borstels in één

Cons

 • Poets-mijdende katjes kunnen niet genieten van
thematische onderbreking

4. Grooming Handschoen

Goed, een grooming glove is technisch gezien geen borstel, maar het doet hetzelfde als een borstel (voornamelijk het verwijderen van losse vacht), daarom is het opgenomen. In wezen is het gewoon een handschoen die je aantrekt met siliconen of rubberen haren op de palm. Als het eenmaal aan is, aai je je kat zoals je normaal zou doen, en voila! Nu heb je minder kattenbont en een (hopelijk) blije kat.

Als je klaar bent, kun je gemakkelijk het losse haar van de handschoen verzamelen en in de vuilnisbak gooien. Dit type borstel is bijzonder goed voor huisdieren die er een hekel aan hebben om geborsteld te worden. Sommige katten met lang haar of een dubbele vacht hebben misschien iets meer nodig dan de borstelhandschoen om echt in hun vacht te komen en deze te ontwarren, maar deze borstel zou moeten werken op de meeste vachttypes.

Voordelen


 • Geweldig voor katten die borstelen haten

 • Gemakkelijk te gebruiken

Minpunten

 • Is misschien niet het beste voor sommige langharige of dubbelharige katten.
thematische onderbreking

5. Pinnenborstel

Frisco Kat & Hond Pennenborstel

En hier is de hierboven genoemde pinborstel als één kant van een tweezijdige borstel. Deze borstels zijn overal verkrijgbaar en zijn – u raadt het al – borstels met pinnen. Pinnen klinkt misschien pijnlijk voor uw kat, maar de punten van deze borstels zijn bedekt met een klein balletje, dus ze zijn niet schadelijk voor uw huisdier. Die kleine balletjes zijn ook uitstekend voor het stimuleren van de natuurlijke oliën in de vacht van uw kat, waardoor deze mooi en glanzend blijft. Een pinnenborstel is echter niet voor alle katten geschikt. Deze borstel werkt beter voor katachtigen met middellang tot lang haar of die met een gekrulde vacht, omdat pinborstels het meest gebruikt worden om klitten te verwijderen.

Pro’s


 • Gemakkelijk te vinden

 • Goed voor klitten

 • Maakt de vacht glanzend

Nadelen

 • Niet het beste voor korthaarkatten
thematische onderbreking

6. Rubber Massageborstel

Frisco Kattenborstel

U ziet deze borstels misschien ook wel curryborstels genoemd; ze zijn gemaakt van siliconen of rubber en zijn een grote hit bij katachtigen die een hekel hebben aan borstelen. Niet alleen zijn deze borstels zachter dan borstelharen of pennenborstels, maar hun grote, brede haren werken goed voor degenen met een gevoelige huid. De rubberen massageborstel kan losse haren op alle vachttypes verwijderen en geeft uw huisdier een lekkere kleine massage. Dit type borstel kan ook worden gebruikt tijdens het baden om shampoo op te schuimen! Dit is echter niet het borsteltype dat u wilt als uw kat de neiging heeft om klitten of matten te krijgen.

Voordelen


 • Geweldig voor katten die niet graag geborsteld worden

 • Geschikt voor de gevoelige huid

 • Kan gebruikt worden tijdens het baden

Nadelen

 • Verwijdert geen klitten of matten
thematische onderbreking

7. Slicker Brush

Li'l Pals Gecoate Tips Kattenborstel

U bent waarschijnlijk wel bekend met de slicker borstel, want het is een vrij populair type borstel. Deze borstels hebben zeer fijne, metalen pintanden op een platte of gebogen borstelkop. Die fijne metalen pinnen zijn uitstekend voor het verwijderen van losse vacht uit de kattenvacht en voor het verwijderen van klitten en matten. Bovendien stimuleren ze de natuurlijke oliën van uw kat voor een mooie glans van de vacht. Maar die fijne metalen pinnen kunnen soms scherp zijn, dus je moet er voorzichtig mee zijn. En hoewel ze kunnen worden gebruikt voor elk type kat, werkt de slicker borstel uitzonderlijk goed op katachtigen met middellang tot lang haar die de neiging hebben om veel te verharen.

Voordelen


 • Geweldig voor alle vachttypes

 • Geweldig voor verharders

 • Werkt klitten en matten weg

Cons

 • Moet voorzichtig gebruikt worden want kan scherp zijn
thematische onderbreking

8. Ondervacht Hark

Pet Republique Hond & Kat Ondervachthark

De kans is groot dat u dit type borstel (die, ja, meer een hark is) niet zult gebruiken, tenzij uw kat een ondervacht heeft die veel verhaart of gevoelig is voor vervilting. Als uw kat een ondervacht heeft of veel vilten, zult u dol zijn op de ondervachthark, omdat die metalen tanden gebruikt om zelfs door de dichtste vacht te snijden om losse vacht en vervelende vilten te verwijderen. En hoewel ze vrij zwaar zijn, zijn ze ook zo ontworpen dat ze niet aan klonten haar trekken terwijl ze van de vilten afkomen, zodat uw huisdier geen pijnlijke borstelbeurt hoeft te ondergaan.

Voordelen


 • Werkt matten uit

 • Geweldig voor verharders

verdeler-kattenklauw1

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen?

Nu u weet welke soorten borstels er zijn, is de vraag hoe vaak u uw kat moet borstelen. Eerlijk gezegd hoeft u uw huisdier meestal maar één of twee keer per week te borstelen om er de vruchten van te plukken. Als u een kat heeft met langer haar of een vacht die gevoelig is voor klitten en matten, kunt u hem een extra keer per week borstelen om eventuele vachtproblemen op te lossen. Maar de meeste katten hoeven maar één of twee keer per week geborsteld te worden voor een gezonde vacht!

kattenpootverdeler

Conclusie

Het regelmatig borstelen van uw favoriete katachtige biedt tal van voordelen (en niet alleen voor hen!). Echter, beslissen welke borstel het beste is om te gebruiken kan moeilijk zijn omdat er zoveel soorten zijn. Nu u weet wat er beschikbaar is, kunt u de borstel (of borstels) kiezen die het beste werkt bij het ontharen van uw huisdier en die zijn vacht gezond en glanzend houdt. De meeste katten hoeven maar één of twee keer per week geborsteld te worden, maar als u een kat hebt met lang haar of vilt, moet u daar misschien een extra wekelijkse borstelbeurt aan toevoegen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: VeronArt16, Shutterstock