Hoe lang duurt het voordat een kat hersteld is van een castratie?


Neutratie, ook wel castratie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de mannelijke voortplantingsorganen van uw kat worden verwijderd. Bij katten is dit meestal een chirurgische verwijdering van de testikels.

Hoewel de procedure ontmoedigend kan klinken, zijn de meeste katten vrij snel weer zichzelf. Hoewel, het is vermeldenswaard dat het volledige genezingsproces veel langer duurt!

Meestal worden katten op of voor de leeftijd van zes maanden gecastreerd om door testosteron aangedreven gedrag te voorkomen, zoals urine markeren (sproeien) in huis, vieze urine geuren, het bespringen van mensen of andere huisdieren in huis, en natuurlijk ongewenste katachtige zwangerschappen.

Met een eenvoudige voorbereiding zorgen deze tips ervoor dat uw kat snel herstelt van zijn castratie, meestal binnen een paar dagen.

verdeler-kattenklauw1Voorbereiding is de sleutel

kat met echo in dierenkliniek
Image Credit: Libre, Shutterstock

De dag voor de operatie is bijna net zo belangrijk als de operatiedag zelf! Vergeet niet dat de meeste dierenartsen willen dat uw kat vanaf een bepaald punt voor de operatie vast. Weet hoeveel uur deze vastenperiode duurt, en houd u daaraan! Over het algemeen is het ongeveer 12 uur of minder.

Ook als uw kat per ongeluk een manier vindt om iets te eten, of stiekem een snack neemt op de ochtend van de operatie, geen paniek…nog niet! Bel uw dierenarts, of houd uw ochtendafspraak en vraag of de operatie later op de dag gedaan kan worden. Vaak kan het schema worden aangepast, zodat de sterilisatie nog dezelfde dag kan plaatsvinden.

Weet welke nazorg nodig is

Heeft uw kat pijnstillers of antibiotica nodig? Zo ja, hoe vaak? Wil uw dierenarts dat u hem een bepaalde tijd binnen houdt? Hoe vaak moet u de operatieplaats controleren? De antwoorden op deze vragen kunnen u helpen om uw kat snel te laten herstellen!

Bij de meeste castraties bij katten hoeven geen hechtingen (stitches) te worden verwijderd, maar vraag uw dierenarts of dit het geval is.

In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat uw dierenarts uw kat minstens een dag of twee na de operatie binnen wil houden, terwijl zijn incisie geneest. Dit geeft hem ook de tijd om de anesthesie af te bouwen, zodat hij niet buiten ronddwaalt, terwijl hij nog onder invloed is van deze medicijnen.

Wanneer katten thuiskomen, eten ze de eerste dag of zo na de operatie misschien niet hun gebruikelijke hoeveelheid. Dit kan het gevolg zijn van misselijkheid door de medicijnen. Ze kunnen ook wat stiller zijn, of meer slapen gedurende deze periode. Maar als er iets niet in orde lijkt, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen.

Aanbevolen nazorg rond andere katten

dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Daarnaast komen katten die met andere katten samenwonen soms thuis van hun castratie, en omdat ze anders ruiken, kunnen ze de andere katten in huis van streek maken. Als u merkt dat uw katten plotseling niet meer met elkaar overweg kunnen, of als u zich zorgen maakt dat dit kan gebeuren, op basis van vergelijkbare eerdere ervaringen, zijn er een paar opties.

Overweeg de katten een paar uur te scheiden om ze opnieuw te laten wennen, terwijl je de herstellende kat veel rustige ruimte en tijd alleen geeft. Sommige mensen kunnen er ook voor kiezen om hun andere kat mee te nemen naar de dierenarts om die een dag in pension te nemen, zodat beide katten anders ruiken – wat bij terugkomst onrust in huis kan voorkomen. Vraag uw dierenarts welke opties volgens hem het beste werken.

De meeste dierenartsen zullen specifieke schriftelijke instructies naar huis sturen over de verzorging van uw kat na de operatie. Lees deze en volg ze nauwkeurig op. Soms kan post-operatieve zorg omvatten:


 • kleinere, frequentere maaltijden geven

 • Het gebruik van een speciaal papieren strooisel, om te voorkomen dat er kleistrooisel in de snee komt.

 • Het binnenhouden van katten voor een bepaalde tijd

 • Een e-collar gebruiken

 • Een geplande controle na de operatie

Bel de dierenarts als u zich zorgen maakt

Als u zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Als ze niet open zijn, kan een plaatselijke nooddierenarts vaak ook begeleiding bieden. Zoek uit welke kliniek uw dierenarts adviseert te contacteren voor het geval het nodig is. Over het algemeen staat dit op de website van uw dierenarts, of ook op hun telefonische bericht na sluitingstijd.

Als u zich zorgen maakt, kunnen foto’s en video’s van het probleem zeer nuttig zijn – en het kan u zelfs een reis naar de dierenarts besparen, als het iets is dat deel uitmaakt van het normale postoperatieve genezingsproces.

Als u een van deze problemen bij uw kat opmerkt, zoek dan verdere hulp bij een dierenarts:


 • Afscheiding, zwelling of bloeding uit de operatieplaats

 • Alles wat uit het operatiegebied steekt

 • Niet eten

 • Uw kat lijkt ongemakkelijk

 • Niet plassen of niet kunnen plassen

 • Meer dan eens overgeven

 • Verandering in stem

 • Problemen met ademhalen

Uw kat ziet er misschien normaal uit, maar genezing kost tijd

vermoeide zieke kat ligt op bed
Image Credit: Natata, Shutterstock

Vergeet niet dat, hoewel de huid na een operatie vrij snel kan genezen, de inwendige genezing langer kan duren. Dit betekent dat, hoewel uw kat er misschien normaal uitziet, hij niet te snel na zijn castratie weer als vanouds moet gaan rennen en spelen. Praat met uw dierenarts over beperkingen van de activiteiten na de operatie, en zorg ervoor dat u zich daaraan houdt!

Ken uw E-collar opties

Elizabethaanse halsbanden, of e-collars, worden soms gebruikt om te voorkomen dat uw kat aan zijn operatieplaats likt, omdat dit de zwelling en roodheid kan verergeren – waardoor de tijd die hij nodig heeft om van de operatie te herstellen wordt verlengd. Deze worden vaak een paar dagen na de operatie gedragen en de meeste katten kunnen gewoon eten, slapen en de kattenbak gebruiken, zelfs als ze de halsband dragen.

Uw dierenarts gebruikt misschien geen e-collars, maar in het geval dat ze dat wel doen, weet dan dat ze er in verschillende maten en soorten zijn – uitproberen kan dus belangrijk zijn. Sommige e-collars zijn opblaasbaar, andere zijn van flexibel plastic; er bestaan ook alternatieven zoals fleece jumpsuits die een kraag helemaal vermijden.

Hoe lang moeten ze hem dragen? Zijn er omstandigheden waarin u de e-collar kunt afdoen? Dit zijn vragen die u met uw dierenarts moet bespreken. Wees u ervan bewust dat de meeste katten niet van e-collars houden – praat dus van tevoren met uw dierenarts om te weten wat zij verwachten dat u naar huis stuurt, en welke alternatieven er zijn als er een niet werkt!

Andere wetenswaardigheden

Na een sterilisatie is het heel gebruikelijk dat hij nog steeds er uitzien alsof uw kat testikels heeft. Dit is vaak een combinatie van de operatie, en het genezingsproces, die een normale zwelling van het scrotum veroorzaken terwijl de plek geneest na de castratie. Maak gerust een foto en stuur die ter bevestiging naar uw dierenarts. Maar dit is een van de meest voorkomende vragen die dierenartsen krijgen na de castratie!

Jongen katten hebben nog steeds tepels! Hoewel niet direct gerelateerd aan castratie, is het goed om te vermelden dat katers, net als poezen, tepels hebben, 8 om precies te zijn. Gecastreerd worden betekent niet dat ze verdwijnen. Dus als u in de toekomst vreemde knobbels op de buik van uw katers ziet, kunnen dat tepels zijn. Het kan echter nooit kwaad om een foto te maken en het te vragen.

Wanneer moet uw dierenarts uw kat terugzien? De meeste dierenartsen zullen een hercontrole willen doen om te zien hoe het genezingsproces verloopt, en om er zeker van te zijn dat alles goed is gegaan na de operatie. Soms zijn er twee hercontroles nodig om dit te bereiken. Vaak omvat een hercontrole een vrij onderzoek, gewichtscontrole en een blik op het operatiegebied. U kunt dit het beste inplannen voordat u de dierenartspraktijk verlaat op het moment dat uw kat wordt gecastreerd.

Ook kunt u op de dag van de operatie vragen of iemand u belt of sms’t als de operatie klaar is, zelfs als u uw kat pas over een tijdje ophaalt. Dit kan helpen om de zorgen over de operatie te verlichten!

verdeler-kattenklauw1Conclusie

Met deze tips is het gemakkelijk om uw kat te helpen snel te genezen en zich op zijn best te voelen zodra hij thuis is. Neutralisatie is een heel gebruikelijke procedure, en een van de minst invasieve operaties die dierenartsen uitvoeren. Met een goede voorbereiding is uw kat dus in een mum van tijd weer op de been en weer de oude! Echter, als iets niet goed lijkt of voelt, onthoud dan dat het altijd OK is om contact op te nemen met uw dierenarts met vragen….

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Simon kadula, Shutterstock