Waarom gaan Ragdoll katten slap?

Ragdolls zijn een steeds populairder kattenras. Ze zijn een van de grootste kattenrassen en staan bekend om hun zachte, pluche vachten, blauwe ogen en onderscheidende, lieve persoonlijkheid. Ze zijn zachtaardig, liefdevol en aanhankelijk – een totaal contrast met het stereotype van de typische kat. Het Ragdoll-ras staat bekend om hun “Ragdoll-flop” wanneer ze worden opgehaald. Ze worden heel rustig en ontspannen, spreiden hun benen, gaan slap in je armen en ontbloten hun buikjes, een teken dat ze je onvoorwaardelijk vertrouwen. De vraag die veel mensen stellen is ‘Waarom gaan Ragdoll Cats slap?’

Waarom heten ze Ragdoll Cats?

Het Ragdoll Cat-ras is ontstaan in Californië, VS in de jaren 1960 door kattenfokker Ann Baker. Het verhaal gaat dat Joesphine, een langharige huiskat, werd aangereden door een auto toen ze zwanger was, en de resulterende kittens werden geboren met een volgzame, kalme aard en hadden de neiging om slap te worden wanneer ze werd opgehaald, net als een stoffen pop – vandaar de naam Ragdoll.

Ann Bakker

Waarom worden Ragdoll Cats slap als ze worden opgehaald?

Veel mensen gaan ervan uit dat de slappe aard van een Ragdoll voortkomt uit een volgzame persoonlijkheid. Maar eigenlijk is er een wetenschappelijke verklaring voor waarom deze katten slap in je armen vallen.


Wanneer een kat wordt aangeraakt door iemand die ze herkennen als een eigenaar of verzorger, geven ze hormonen genaamd oxytocine en prolactine af in hun bloedbanen als gevolg van het aaien. Deze actie zorgt ervoor dat ze zich kalm en ontspannen voelen. Als kittens ontspannen katten elke keer dat hun moeder ze bij het nekvel draagt, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen laten ronddragen. De relaxte Ragdoll-kat wordt slap wanneer hij wordt opgepakt omdat hij deze reflex heeft behouden die hem herinnert aan zijn kittenschap. De meeste kattenrassen verliezen deze reflex als ze volwassen worden.

Vinden Ragdoll Cats het leuk om opgehaald te worden?

De meeste Ragdoll katten vinden het leuk om opgehaald en vastgehouden te worden door hun baasjes. Dit kattenras is aanhankelijk, zachtaardig van aard en geniet van gezelschap met mensen. Het zijn schootkatten in hart en nieren die gedijen op menselijk gezelschap, wat helpt verklaren waarom de meesten van hen het leuk vinden om geknuffeld of rondgedragen te worden!

Ragdoll Cat Floppy

Worden alle Ragdoll Cats slap als ze worden vastgehouden?

Niet alle katten zullen de beroemde flop doen, omdat deze volledig afhankelijk is van de persoonlijkheid en het temperament van de individuele kat. Sommige Ragdolls kunnen slap worden voor de hele tijd dat je ze vasthoudt, terwijl sommige Ragdolls misschien helemaal nooit floppen. Als je een timide Ragdoll hebt, zullen ze waarschijnlijk nooit die ontspannen staat bereiken waardoor ze slap kunnen worden. Een van mijn Ragdoll Cat’s, Violet, is behoorlijk timide in de buurt van mensen en vindt het niet leuk om opgepakt te worden en is daarom nooit slap in onze armen gegaan. De ‘flop’ is ook niet uniek voor de Ragdoll Cat, veel andere kattenrassen zullen ook dezelfde eigenschap vertonen als ze ontspannen zijn. Ik denk dat mijn Maine Coon kitten eigenlijk slapper is dan mijn twee Ragdolls!

Maine Coon Limp bij het ophalen

Andere interessante Ragdoll Cat Feiten

Ragdoll Cat Feiten

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind een Ragdoll Kitten te koop bij jou in de buurt