Waarom doen katten poten op de vloer? 4 Waarschijnlijke redenen

Katten zijn vreemde wezens. Ze hebben veel eigenaardigheden, zowel individueel als gedeeld, die katteneigenaren in verwarring brengen. Waarom staan katten bijvoorbeeld op de grond? Is het gewoon instinct? Is er iets mis met de kat? Als dit vragen zijn die je stelt, lees dan verder. In het onderstaande artikel leggen we uit waarom je kat op de grond staat te poten.

kattenpootverdeler

Waarom doen Cats Paw at The Floor?

Er zijn een aantal redenen waarom uw kat op de grond kan poten; gelukkig kan niemand hen kwaad doen. Katten poten op de grond om dezelfde reden dat ze de meeste van hun eigenaardigheden hebben; het heeft te maken met hun instincten. Instinct is geen aangeleerd gedrag en is meestal om te overleven. Dus waarom hebben deze katten het instinct om op je vloer te poten?

tonkinese kat zittend op de grond
Afbeelding Credit: dezy, Shutterstock

garen ball divider

De 4 redenen waarom katten poten op de vloer

1. Ze beschermen hun voedsel

Uw kat kan op de grond staan om zijn voedsel te beschermen. Katten in het wild verbergen hun voedsel en komen later terug om ervan te smullen. Als uw kat aan zijn voedsel poot, kan hij proberen het te begraven, zodat het later terug kan komen; het kan zelfs iets over de voerbak slepen om het te bedekken. Ze kunnen hetzelfde gedrag vertonen met hun speelgoed om hen te beschermen.

Je kat weet misschien niet eens waarom hij het doet, maar het beschermen van zijn voedsel is niet de enige reden waarom je kat instinctief probeert zijn voedsel te begraven.

Kat die natvoer eet uit witte kom op houten vloer
Afbeelding Credit: IMG Stock Studio, Shutterstock

2. Ze beschermen zichzelf

Uw kat kan zijn voedsel begraven, niet om ervoor te zorgen dat er niets voor komt, maar om ervoor te zorgen dat er niets voor hem komt. In het wild begraven katten hun voedsel om zichzelf te beschermen tegen roofdieren; als voedsel en afval worden begraven, kunnen de roofdieren ze niet ruiken. Als een roofdier niet kan ruiken wat zijn prooi heeft achtergelaten, kan het ze niet volgen.

Vrouwelijke katten doen dit meestal om ervoor te zorgen dat hun kittens veilig blijven, omdat ze zulke gemakkelijke doelwitten zijn, terwijl een kater dit veel minder snel zal doen. Mannelijke katten spuiten vaker hun territorium als waarschuwing voor andere roofdieren.

thematische pauze

3. Je kat kneedt

Kneden is wanneer katten hun poten op en neer duwen op een oppervlak, zoals wanneer een bakker deeg kneedt. Dat doen ze niet alleen op vloeren; ze kneden ook dekens, andere katten en mensen. Dit is geen probleem; het is een teken van geluk.

Katten kneden is een teken van plezier; ze kneden in afwachting van iets goeds. Ze kneden de vloer voor voedsel in afwachting van een goede maaltijd en kneden dekens en mensen in afwachting van erop te liggen.

katten kneden
Afbeelding Credit: Marc-Andre Runcie-Unger, Flickr
thematische pauze

4. Ze zijn op zoek naar water

Onze katten stammen af van woestijnbewonende katachtigen. Om water te vinden, graven deze grote katten soms in het zand om te zoeken. Uw kat kan hetzelfde doen, ook al staat er een kom met water voor hem. Dit is gewoon iets wat je kat instinctief doet, en ze weten waarschijnlijk niet zeker waarom.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat kneden en poten op de vloer zet

Het kneden en poten van uw kat op de vloer veroorzaakt geen schade aan hem of aan u, maar het kan vervelend zijn, en als ze dit met uw tapijt of meubels doen, kan dit enkele problemen veroorzaken. Als het resulteert in een gescheurd tapijt, zijn er enkele dingen die u kunt doen om dit op te lossen.

Een uitstekende eerste stap is om het voer van uw kat op een harde ondergrond zoals een keukenvloer te plaatsen. Je kat kan de keukenvloer niet verscheuren. Je kunt ook bij je kat blijven terwijl ze eten en het voedsel oppakken als ze klaar zijn. Het belangrijkste om te onthouden is om je kat niet te straffen; gebruik positieve bekrachtiging.

Als je kat het verprutst, word dan niet boos op hem; stop ze in plaats daarvan gewoon. Als ze iets goed doen, beloon ze dan met een traktatie of aai.

kattenklauwen bij het kneden
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Als je merkt dat je kat op de grond staat te poten, is er geen reden om je zorgen te maken. Er zijn een paar redenen waarom je kat op de grond kan poten, maar ze zijn onschadelijk. De redenen variëren van het beschermen van voedsel tot het zoeken naar water.

Hoewel je kat die op de grond loopt geen schade toebrengt en je meestal geen schade toebrengt, kan het vervelend zijn, maar het kan worden gestopt. Dus als je kat op de grond loopt, is er geen reden om je zorgen over te maken; je harige vriend komt goed.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MArie Charouzova, Shutterstock