Waarom slaapt mijn kat aan mijn voeten? 6 Veelvoorkomende redenen

Katten houden ervan om een dutje te doen, waarbij de meesten meer dan 15 uur per dag slapen. Maar katten kunnen vrij specifiek zijn over waar ze snoozen. De meesten hebben favoriete plekken waar ze keer op keer naar terugkeren wanneer het tijd is om wat rust te nemen. Sommigen houden zich zelfs aan specifieke routines en brengen ochtenden duttend door in de slaapkamer en middagen slapend ergens zonovergoten en vrolijk.

Maar als ze de kans krijgen, zullen katten vaak knuffelen met de persoon van wie ze houden, of ze nu naar bed gaan voor de nacht, een dutje doen op de bank of rustig een boek lezen in een stoel. Katachtigen die regelmatig slapen of dutten met hun eigenaren slapen, slapen vaak aan de voeten van hun favoriete mensen. Maar waarom? Kitties kruipen op plaatsen waar ze zich veilig, comfortabel en warm voelen. Lees verder voor zes veel voorkomende redenen waarom je kat graag aan je voeten slaapt.

Kattenkogelverdeler 1

De 6 redenen waarom uw kat aan uw voeten slaapt

1. Het geeft ze een veilig gevoel

Katten houden ervan om een dutje te doen op plaatsen waar ze zich veilig en geborgen voelen. Het is een van de redenen waarom het verstoppen in kartonnen dozen zo populair is onder de kattenset! Terwijl afgesloten ruimtes katten een gevoel van veiligheid bieden, doet in de buurt zijn van vertrouwde mensen dat ook!

Studies hebben aangetoond dat katten die een band hebben opgebouwd met hun eigenaren hun mensen opzoeken voor comfort en een gevoel van veiligheid. Alle dieren zijn kwetsbaar voor aanvallen tijdens het slapen, daarom slapen katten liever alleen op plaatsen waar ze zich veilig voelen. Een kat die zich geliefd en beschermd voelt, slaapt vaak in de buurt van zijn favoriete mens.

grijze kat die in bed naast de voet van een persoon slaapt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock
thematische pauze

2. Het is niet te warm

Katten geven de voorkeur aan warme omgevingen. Ze zijn het meest comfortabel bij temperaturen variërend tussen 86 en 97 graden Fahrenheit. Katten hebben vaak te maken met koele binnentemperaturen door zich te nestelen bij hun favoriete mens om een beetje warmte te genereren.

Velen beginnen te slapen op het hoofd of de borst van hun eigenaar waar het lekker warm is. Maar in de loop van de nacht kan al die warmte een beetje te veel worden, waardoor sommige katten naar de koelere klimaten rond je voeten gaan, wat een enorm potentieel voordeel voor je heeft – geroosterde voeten.

Omdat katten meestal een lichaamstemperatuur hebben van ongeveer 101 tot 102,5 graden Fahrenheit, maken ze mooie winter knuffelmaatjes en spinnende voetwarmers.

grijze Britse korthaar kat slapen onder de voeten in de bank
Afbeelding credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock
thematische pauze

3. Het beschermt ze tegen wilde menselijke fladuwers

Mensen kunnen onvoorspelbare wezens zijn, althans volgens katachtige opvattingen over de wereld. Mensen zijn grote, ongecoördineerde wezens die allerlei vreemde dingen doen, tenminste als ze worden beoordeeld naar katachtige normen.

Zeer weinig mensen blijven volledig stil na het in slaap vallen, waarbij de meeste mensen 40 tot 50 keer per nacht van positie veranderen. Het is volkomen logisch dat een kat misschien liever ergens slaapt waar ze gemakkelijk kunnen ontsnappen aan de wapperende ledematen van een fitte slaper. Mensen zijn meestal het meest fysiek actief in de lichtere slaapstadia. Tijdens de REM-slaap ervaren de meeste mensen spieratonie, ook wel bekend als tijdelijke spierverlamming.

kat slaapt op bed
Afbeelding Credit: Adam Kuylenstierna, Unsplash
thematische pauze

4. Het geeft hen een snelle ontsnappingsroute

Katten zijn het meest actief tijdens schemering en zonsopgang wanneer hun vermogen om te zien bij weinig licht hen een voordeel geeft bij het vinden en vangen van prooien. Midden in de nacht is een populaire tijd voor de zoomies wanneer je kat op onverklaarbare wijze begint rond te rennen alsof hij bezeten is.

Van zoomies tot het vullen van een lege buik, katten hebben veel dingen die ze ’s nachts graag doen. Door dicht bij je voeten aan het einde van het bed te zijn, kan je kat gemakkelijk wegglippen zonder je te storen. Dankzij het strategisch denken van je kat hoef je niet elke keer wakker te worden als je maatje om 2 uur ’s nachts naar de kattenbak wil.

kat tussen twee mensen die in bed liggen
Afbeelding Credit: Vesharub, Shutterstock
thematische pauze

5. Het stelt hen in staat om u te beschermen

Sommige katten beschermen hun menselijke metgezellen. Katten slapen vaak dicht bij je omdat ze intuïtief begrijpen dat je het meest kwetsbaar bent als je slaapt. Ze zitten in de buurt, zodat ze dingen kunnen bijhouden en je kunnen waarschuwen als er iets onverwachts gebeurt.

Door dichter bij je voeten te hangen, kan je kat een meer centrale positie innemen in het bed – en waarschijnlijk je kamer – waardoor hij een 360-graden uitzicht op zijn omgeving heeft. En omdat de lakens en dekens bij de fhet uiteinde van het bed is meestal weggestopt, omdat je in de buurt van je voeten bent, voorkomt dat je kat vast komt te zitten in het beddengoed als ze ergens op moeten reageren, zoals een blikje tonijn dat door iemand in de keuken wordt geopend.

kat die tussen de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Vova Shevchuk, Shutterstock
thematische pauze

6. Het laat ze dicht bij je zijn

Katten raken gehecht aan hun metgezellen en rouwen vaak om de dood van oude eigenaren. Ze passen zich ook aan de persoonlijkheid van hun eigenaar aan en proberen zelfs noodlijdende menselijke metgezellen te troosten.

Katten geven vaak de voorkeur aan het gezelschap van hun favoriete persoon boven het spelen met speelgoed of het eten van lekkernijen. En ze houden ervan om te slapen met de mensen van wie ze houden en om wie ze geven. Het is een teken van pure genegenheid wanneer een kat besluit om zijn nachten snoozend in je bed door te brengen.

kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Valeriia Miller, Unsplash

kattenpootverdeler

Conclusie

Leven met een kat heeft verschillende voordelen. Katachtige vrienden bieden gezelschap en liefde, en velen hebben een diepe band met hun menselijke metgezellen. Katten slapen het liefst op plekken waar ze zich veilig voelen. Dus, vat het alsjeblieft op als een compliment dat je kat het leuk vindt om aan je voeten te dutten; het betekent dat ze zich veilig en beschermd voelen.

Slapen aan je voeten houdt je kat veilig als je geneigd bent een rusteloze slaper te zijn. En het plaatst katten meestal in het midden van de kamer, waardoor ze kunnen volgen wat er gebeurt. De voet van het bed is ook een geweldige positie om uit te glijden voor kattensnacks en zoomiepauzes.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock