Is het waar dat aluminiumfolie katten van tellers zal houden? (Uitgelegd!)

Veel kattenouders hebben moeite om katten van hun aanrecht te houden. Katten houden ervan om op tellers te springen en houden er helaas van om dingen van het aanrecht te slaan. Plus, laten we eerlijk zijn; katten die rondlopen waar je voedsel voor je gezin bereidt, is niet bepaald het toppunt van hygiëne.

Als je een katteneigenaar bent die gefrustreerd is door de herhaalde sprongen van je kat op je aanrecht, is er een mogelijke oplossing: zetten aluminiumfolie op uw aanrechtbladen. Vermoedelijk hebben katten zo’n hekel aan aluminiumfolie dat ze er niet op zullen lopen. Als je het op je aanrecht legt, zeggen de voorstanders van aluminiumfolie, houd je je katten weg.

Is het waar dat aluminiumfolie katten van toonbanken houdt? We hebben het onderzoek gedaan, en Ja, het lijkt waar te zijn dat katten aluminiumfolie zullen vermijden. De meeste katten houden niet van hoe aluminiumfolie onder hun poten aanvoelt, worden bang door hun reflectie in de folie en haten het kreukelige geluid dat het maakt als ze erop stappen. Het heeft te maken met hun gehoor, dat aanzienlijk gevoeliger is dan mensen.

Werkt aluminiumfolie voor alle katten? Niet bepaald, want sommige zijn brutaler dan anderen. Bovendien, als ze eenmaal gewend zijn aan het vreemde gevoel en geluid, verliezen de meeste katten hun angst voor aluminiumfolie en zullen ze er zonder angst op springen. Kortom, zelfs als het werkt, is aluminiumfolie meestal niet meer dan een tijdelijke oplossing.

Nu je weet dat aluminiumfolie werkt om katten (soms) van toonbanken te houden, heb je misschien andere vragen over hoe je kunt voorkomen dat je dartel katachtige opspringt waar ze niet zouden moeten zijn. Hoe werkt aluminiumfolie bijvoorbeeld om katten af te schrikken en welke andere methoden kun je gebruiken om ze van je aanrecht te houden? Hieronder hebben we de antwoorden en hacks die u kunnen helpen het probleem op te lossen en te voorkomen dat uw kat uw werkbladen in zijn eigen persoonlijke speeltuin verandert.

Kattenkogelverdeler 1

De 4 redenen waarom aluminiumfolie katten van werkbladen houdt

Zoals we al zeiden, houdt aluminiumfolie katten van aanrechtbladen, althans voor een korte tijd, totdat ze eraan wennen. Sommige katten wennen er echter nooit aan en blijven ver weg van je aanrecht wanneer aluminiumfolie zich erover verspreidt. Er zijn een paar redenen waarom dit gebeurt.

1. Katten houden niet van de manier waarop aluminiumfolie aanvoelt

Ten eerste houden katten niet van het gevoel van aluminium onder hun poten. Katten hebben alles te maken met gladde oppervlakken onder hun tenen en aluminium, maar folie heeft ruwe randen. Ook hebben veel kattenouders geleerd dat ze aluminiumfolie kunnen kreuken en plat kunnen maken. Deze methode geeft de folie nog meer een ruw gevoel wat katten nog minder leuk vinden.

aluminiumfolie
Afbeelding Credit: Rupert Kittinger-Sereinig, Pixabay
thematische pauze

2. Katten houden niet van het geluid dat aluminiumfolie maakt

Een feit over katten dat je moet weten (als je dat nog niet doet) is dat hun gehoor drie keer zo acuut is als mensen. Dat betekent dat uw kat geluid kan horen in een frequentiebereik dat veel hoger is dan u, inclusief het hoge geluid dat aluminiumfolie maakt als ze erop lopen. Voor jou is het kreukende geluid van aluminium geen probleem, maar het is alsof iemand zijn nagels krabt op een krijtbord voor je kat.

thematische pauze

4. Katten raken in paniek door hun reflectie

Een laatste reden waarom aluminiumfolie katten soms van aanrechtbladen kan houden, is dat ze zichzelf weerspiegeld kunnen zien in de folie. Katten hebben niet het bewustzijn om te weten dat ze naar zichzelf kijken wanneer ze hun reflectie zien, wat hen bang kan maken, shockeren of boos maken.

thematische pauze

3. Katten houden niet van water

Wat heeft water met aluminiumfolie te maken? De folie lijkt op water wanneer het plat wordt gelegd, en de meeste katten zijn niet fans van H20. Katten zullen uit de buurt blijven als ze iets zien dat er zelfs op lijkt dat het hen nat kan maken.

garen ball divider

Welke andere methoden kunnen katten van werkbladen houden? 7 alternatieven

Aluminiumfolie kan werken, maar misschien niet, waardoor u met hetzelfde probleem zit als voorheen. Hieronder staan verschillende andere methoden die u kunt gebruiken om mogelijk te voorkomen dat uw katten op het aanrecht springen.

1. Geef ze een andere uitlaatklep voor springen en klimmen

Twee katten op een krabpaal die in één richting kijken voor een witte muur
Afbeelding Credit: Christopher Teixeira, Shutterstock

Katten klimmen op aanrechtbladen en andere hoge gebieden in uw huis om een beter uitkijkpunt te krijgen van waaruit u hun wereld kunt zien. Meer dan dat, ze doen het omdat hun jachtinstinct hen dat vertelt; hoe hoger ze zijn, hoe beter ze op vogels en andere kleine dieren kunnen jagen.

Veel kattenouders bieden een “krabpaal” of een ander platform dat speciaal voor katachtigen is gemaakt. Met een krabpaal krijgt je kat het uitkijkpunt dat hij wil, terwijl jij verlichting krijgt van katten op je aanrecht. Als je een krabpaal krijgt, plaats hem dan in de buurt van een raam, zodat je kat omhoog kan klimmen en een geweldig uitzicht op je tuin heeft.

thematische pauze

2. Plakkerige dubbelzijdige tape gebruiken

hand geplakt op een rol dubbelzijdige tape
Afbeelding Credit: Ekaterina43, Shutterstock

Deze oplossing kan rommelig worden. Het enige wat je doet is dubbelzijdige tape op de rand van je aanrecht leggen, wat katten zullen vermijden omdat ze, net als aluminiumfolie, een hekel hebben aan hoe het voelt. Het nadeel is dat er allerlei spullen aan de tape blijven kleven, waaronder bont, kruimels, stof, vuil, etc. Na een paar dagen begint de tape vies te worden en moet deze worden vervangen. Afhankelijk van hoeveel katten en hoeveel koken je doet, kan het om de paar dagen vervangen van de tape meer gedoe zijn dan het waard is.

thematische pauze

3. Sluit de gordijnen voor uw keukenramen

oranje schotse vouw rustend onder het gordijn
Afbeelding Credit: ohmmzz, Shutterstock

Zoals eerder vermeld, klimmen katten op balies om een beter zicht te krijgen. Als het uitzicht dat ze willen vanuit je keukenraam in je tuin kijkt, zou het sluiten van de gordijnen voor dat raam een goed afschrikmiddel moeten zijn.

thematische pauze

4. Plaats een kattenplank voor een raam

Orangelight Kat Raam Baars-BG

In plaats van hun blik op de buitenwereld weg te nemen, waarom zou je dan niet een kleine plank recht voor een raam plaatsen om je kat een geweldig uitzicht te geven? Je kat zal niet op je tellers klimmen als ze een betere optie hebben om de lokale beestjespopulatie buiten te scouten.

thematische pauze

5. Spray Mint op uw werkbladen

pepermunt etherische olie
Afbeelding Credit: silviarita, Pixabay

Net als hun gehoor is het reukvermogen van een kat erg acuut en houden ze niet van krachtige geuren. Een van de aroma’s die ze vooral verafschuwen is munt, dus het spuiten van munt op je aanrecht zou ze moeten afhouden. Dat gaat als volgt:

 1. Pak een klein spuitflesje.
 2. Doe 5 of 6 druppels muntolie in de fles.
 3. Vul de rest met lauw water.
 4. Schud krachtig.
 5. Spuit dagelijks het water/muntmengsel op je aanrecht.
thematische pauze

6. Plaats zwaar plastic op uw werkbladen

aanrechtblad bedekt met kunststof
Afbeelding Credit: AnikonaAnn, Shutterstock

Net als aluminiumfolie houden de meeste katten niet van het gevoel en het geluid van het lopen op plastic, vooral zwaar plastic zoals een plastic druppeldoek dat wordt gebruikt om te schilderen. Hier leest u hoe u plastic kunt gebruiken om uw katten van uw aanrecht te houden:

 1. Snijd een stuk zwaar plastic dat iets groter is dan je aanrechtblad.
 2. Leg het plastic over de toonbank als je het niet gebruikt.
 3. Laat een paar centimeter over de zijkant hangen, zodat je katten het plastic zien.
 4. Plak het plastic aan beide kanten vast zodat het er niet af valt.
thematische pauze

7. Laat nooit eten achter op uw werkbladen

keuken met wit marmeren aanrechtblad
Afbeelding Credit: Simona Sergi, Unsplash

Deze laatste methode om katten van je aanrecht te houden is eenvoudig; Dont laat eten daarboven. Katten zijn, net als de meeste zoogdieren, altijd op zoek naar een snack. Als ze weten dat er lekkere dingen op je aanrecht staan, springt je kat op om een kijkje te nemen.

3 kattenverdeler

Wat u niet moet doen om uw katten van uw tellers te houden

Het is essentieel om je kat van je aanrecht te houden en hem te leren dat het niet oké is om daarboven te zijn. Aan de andere kant is het hebben van een goede relatie met je kat en het vriendelijk behandelen van hem ook belangrijk, daarom zijn sommige methoden om te voorkomen dat ze op aanrecht springen misschien geen goed idee.

Enkele methoden zijn:

 • Je kat besproeien met water. Het is niet schadelijk, maar het kan ervoor zorgen dat je kat je haat. Bovendien is het erg verwarrend voor hen.
 • Je kat ergens mee in de boeien slaan. Een weerloos dier met iets slaan is nooit een goed idee.
 • Aai ze niet als ze op het aanrecht springen. Aaien is een teken dat je gelukkig bent en tegen je kat zult zeggen: “Dit gedrag is OK.” Het is beter om ze in plaats daarvan weg te jagen.
 • Schreeuwen tegen je kat. Katten realiseren zich niet wat er gebeurt als je schreeuwt, wat hen kan stressen en angst kan veroorzaken, wat leidt tot andere soorten ongewenst gedrag.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Werkt aluminiumfolie om katten van toonbanken te houden? Ja, in sommige gevallen werkt het. Bij anderen werkt het echter niet of slechts voor een korte tijd totdat ze wennen aan het gevoel en het geluid van erop lopen. Met andere woorden, uw resultaten met aluminiumfolie kunnen variëren. Het is niet schadelijk voor katten en omdat het misschien werkt, is het het proberen waard. Als dat niet het geval is, kunnen de andere methoden waar we het vandaag over hadden, dus geef niet op totdat je ze allemaal hebt geprobeerd.

Onze aanbeveling om katten van uw toonbanken te houden is een krabpaal, die uw kat het gewenste uitkijkpunt geeft. Welke methode je ook kiest, veel succes ermee. Wees geduldig, wees vriendelijk en onthoud dat je kat daar niet is omdat hij slecht is; ze willen gewoon goed rondkijken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: FabrikaSimf, Shutterstock