Waarom begraven katten speelgoed in de kattenbak?

Katten vertonen vreemd gedrag, nietwaar? Als je een katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk je kat bekeken tijdens een van hun grappige vijf minuten.

In dat geval kun je merken dat ze objecten stalken, vluchten voor waargenomen bedreigingen die niet bestaan, of een van hun speelgoed rondslingeren alsof het een eigen leven heeft. Maar begraaft je kat zijn speelgoed wel eens in zijn kattenbak? Nou, sommige katten wel! Laten we eens kijken waarom.

Waarom begraven katten objecten?

Er zijn veel dingen die katten kunnen begraven, van poep en urine tot speelgoed en voedsel. Dus, wat is het doel van het begraven van deze dingen?

Om dingen veilig te houden

kat in hoogzijdige onbedekte kattenbak

Als we iets speciaals, waardevols of sentimenteels hebben, bewaren we het ergens veilig. Dit kan op een letterlijke kluis zijn of gewoon een veilige plek waar het niet verloren, beschadigd of gestolen raakt. Welnu, katten voelen precies hetzelfde over hun kostbare items en het veilig houden ervan.

Door hun jachtprijzen, speelgoed en kattenvoer te begraven, kunnen ze ervoor zorgen dat ze niet worden gestolen of met iemand anders moeten worden gedeeld.

Om hun geur te verbergen

laagzijdige open kattenbak

Katten begraven ook dingen om hun geur te verbergen, omdat het grootste deel van hun omgeving en bezittingen worden gemarkeerd met hun feromonen. Natuurlijk is dit een andere manier om dingen veilig te houden. Het is echter ook een van de manieren waarop een kat zichzelf beschermt.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

Katten verbergen hun geur om te voorkomen dat grotere roofdieren ze vinden of volgen. Dit verklaart waarom katten hun poep, urine en belangrijke items zoals speelgoed, voedsel en jachtvaardigheden begraven.

Ze oefenen jachtgedrag

kattenbak cursus banner

Merk je wel eens dat je kat een stuk speelgoed begraaft, om het later op te graven? Nou, dit kan betekenen dat ze hun jachtgedrag oefenen. Wanneer ze jagen, moeten katten hun prooi vinden als ze snel, klein of moeilijk te herkennen zijn.

Door hun speelgoed te begraven en vervolgens te oefenen met het vangen ervan, kan uw kat zijn jachtvaardigheden aanscherpen en zijn zintuigen verfijnen.

Dus, waarom hun kattenbak?

Het toilet is misschien de laatste plek waar een mens iets waardevols zou verbergen, maar katten zien dingen anders.

OK, dus nu begrijp je enkele van de redenen waarom katten voorwerpen begraven. Of het nu is omdat ze speciaal voor hen zijn, ze oefenen met jagen of ze bedekken hun sporen. Maar waarom zou je uitgerekend kiezen voor de kattenbak van de kat?

Hun kattenbak is zeker behoorlijk onhygiënisch, zelfs grenzend aan walgelijk. Zeker geen plek om dingen op te bergen die voor hen belangrijk zijn. Zoals met veel kattengedrag, echter, met een beetje onderzoek, is deze daad logisch.

Het is hun ruimte

Katten vertrouwen op bekende plaatsen die naar hen ruiken, en met alle urine en uitwerpselen ruikt geen enkele plek meer naar hun geur dan hun kattenbak. Als ze dingen in hun kattenbak begraven, kan er geen verwarring zijn over van wie ze zijn! Daarom kunnen ze er zeker van zijn dat niemand hun favoriete speelgoed of speciale snack zal knijpen die ze voor later bewaren.

Het is veilig

Katten associëren hun geur met zich veilig voelen, en als ze zich niet veilig voelden in hun kattenbak, zouden ze het niet als hun toilet gebruiken. Dit is de reden waarom sommige katten zullen poepen of urineren buiten hun bak wanneer ze zich gestrest of onwel voelen. Dus als het veiligste deel van het huis hun kattenbak is, is het eigenlijk een voor de hand liggende keuze voor het opbergen van speciale items.

Wat als het gedrag van uw kat plotseling verandert?

Als uw kat nog nooit dingen in de kattenbak heeft begraven, maar dit plotseling begint te doen, kan dit erop wijzen dat er iets mis is.

Hoewel normaal kattengedrag vreemd kan lijken, mag het niet plotseling veranderen. Dus als je kat nog nooit de moeite heeft genomen om dingen in zijn kattenbak te begraven en plotseling begint, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Houd andere symptomen in de gaten, zoals plassen of poepen buiten de doos, krabben aan meubels waar ze dat voorheen niet deden en andere algemene tekenen van onwel zijn.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Als u zich zorgen maakt dat uw kat zich niet gedraagt zoals gewoonlijk of ziek lijkt, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. Het kan zo simpel zijn als ze het type nest dat je gebruikt niet leuk vinden of ze willen een nieuwe krabpaal, maar ze kunnen ook medische problemen hebben.

Conclusie

Kat met kattenbak en schep

Zelfs als je maar één kat hebt, is het belangrijk om voldoende kattenbakken te voorzien, zodat je kat (of katten!) opties hebben om uit te kiezen en een relatief schone plek om naartoe te gaan.

Cats zijn vreemde maar beminnelijke wezens. Als je katachtige vriend speelgoed in zijn kattenbak begraaft, lijkt het misschien heel vreemd voor je. Maar als u een eigenaar van een huisdier bent, kan het lezen van de bovenstaande informatie enig licht werpen op hun denkproces en waarom het voor katten logisch is!

Stel echter dat het gedrag van uw kat ooit plotseling verandert. In dat geval moet u met uw dierenarts praten voor het geval er iets mis is, zoals kattenstress of een onderliggende medische aandoening.

Veelgestelde vragen

Waarom begraaft mijn kat zijn speelgoed?

Katten begraven veel dingen, van poep tot voedsel. Als uw kat zijn speelgoed begraaft, houdt hij het waarschijnlijk veilig en zorgt hij ervoor dat geen andere katten het te pakken krijgen.

Hun speelgoed ruikt waarschijnlijk ook naar hun geur, dus ze kunnen ze begraven zodat ze geen waargenomen roofdieren aantrekken, vooral als ze gestrest zijn. Als uw kat uit het niets begint met het begraven van zijn speelgoed, kan dit een teken zijn dat hij onwel of gestrest is, dus zorg ervoor dat u advies inwint bij een dierenarts.

Weten katten wanneer je hun kattenbak schoonmaakt?

Katten hebben een krachtig reukvermogen, dus ze zijn zich goed bewust van wanneer je hun kattenbak schoonmaakt. Als u schoonmaakmiddelen gebruikt die te sterk ruiken, kunnen ze in staking gaan en stoppen met het gebruik van de kattenbak ten gunste van een andere locatie in het huis.

Daarom is het belangrijk om een schone kattenbak te houden, maar gebruik milde of geurvrije chemicaliën en zorg ervoor dat ze huisdiervriendelijk zijn.

Waarom verbergt mijn kat haar speeltjes?

Katten hebben niet veel middelen die belangrijk voor hen zijn. De belangrijkste zijn voedselbakken, waterschalen, kattenbakken, speelgoed en veilig onderdak. Katten zullen deze bronnen beschermen omdat ze het gevoel hebben dat ze essentieel zijn voor hun overleving. Door ze te verbergen, zorgen ze ervoor dat andere katten ze niet claimen, terwijl ze er ook voor zorgen dat grotere roofdieren hun geur niet opsporen.