Voordelen van katten voor oudere mensen

Ik kreeg Paulie toen hij nog maar 4 maanden oud was. Een kleine gemberbontbal, hij groeide op tot een dartel en speelse huiskat. De dag die ik me altijd zal herinneren was toen ik griep kreeg en ik dacht dat mijn hoofd ongeveer 2 ton woog.

Ik moest nog naar mijn werk. Op de een of andere manier slaagde ik erin om er doorheen te komen, kwam rond 19.00 uur thuis en crashte gewoon op de bank op het moment dat ik mijn voet in het appartement had.

Ik lag daar, denkend aan het niets dat dit aardse leven doordringt, toen Paulie naar me toe rende en op mijn borst sprong. Hij maakte zich op zijn gemak en begon te spinnen.

Na ongeveer 20 minuten merkte ik dat ik veel rustiger was en begon na te denken over de vraag of katten echt de negatieve energie uit een mens kunnen zuigen, zoals ik hoorde (en niet geloofde) toen andere mensen erover spraken.

Blijkbaar was ik niet de enige die die vraag stelde, en ik vond studies over hoe het bezitten en doorbrengen van tijd met huisdieren, zoals katten, je gezondheid aanzienlijk ten goede kan komen, vooral oudere mensen. Ze hebben een betere algehele gezondheid, gaan beter om met stress en zijn actiever.

Waarom zijn katten zo goed voor ouderen?

Katten moedigen veel aaien aan en hebben voeding nodig. Met andere woorden, ze moeten worden verzorgd, en dit vereist bepaalde acties van hun eigenaren. Zelfs als het alleen maar een kat borstelt, helpt het de gewrichten flexibel en lenig te houden en komt het het cardiovasculaire systeem ten goede. Dit zijn allemaal kleine oefeningen die oudere katteneigenaren helpen al hun normale, dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Katten zijn een bron van gezelschap

Voor oudere mensen die geen goede vrienden of familie in de buurt hebben, kunnen katten fungeren als een ondersteuningssysteem. Ouderen hebben niet de kans om veel mensen zo vaak te zien, omdat ze moeite hebben om het huis te verlaten, en katten kunnen hen helpen depressie te bestrijden (een van de meest voorkomende problemen waarmee oudere mensen worden geconfronteerd), door hen in staat te stellen te spelen en te communiceren.

Simpelweg met de noodzaak om ze naar de dierenarts te brengen, hebben oudere mensen de kans om vaker aan andere mensen te worden blootgesteld. Katten bieden meer fysiek contact, wat leidt tot een lagere temperatuur, het risico op hartaandoeningen vermindert en de bloeddruk verlaagt.

Oudere mensen zeggen vaak hoe hun leven eenzaam en onvruchtbaar is geworden, en katten kunnen de eenzaamheid verminderen en depressie verminderen. Het zijn actieve dieren en hun gezelschap kan veel betekenen voor ouderen.

Een gevoel van doelgerichtheid

Mijn grootmoeder koos ervoor om in een van de 50-plussersresorts te wonen die huisdieren accepteren, en ze vertelt me dat haar Siamese kat Millie de reden is dat ze ’s ochtends opstaat. Opnieuw realiseerde ik me hoe zo’n klein en schattig wezen iemand een gevoel van doel kan geven.

Het helpt haar om vast te houden aan haar normale routines, zoals ’s ochtends op tijd opstaan, naar buiten gaan en eten kopen, waardoor ze wordt gemotiveerd om regelmatig te slapen en te eten.

Als senior die een kat heeft, merkte ik dat ze beter voor zichzelf zorgt. Oudere mensen begrijpen dat ze een verantwoordelijkheid in hun leven hebben, wat hun dagen dynamischer maakt en uiteindelijk hun fysieke en mentale gezondheid verbetert.

Een ander interessant ding is dat, wanneer een senior een kat bezit, familieleden met kinderen de neiging hebben om vaker te bezoeken, wat meer gezelschap en interactie met volwassenen voor ouderen biedt, evenals een mogelijkheid voor hen om te communiceren met hun jongsten, met de kat als een gemeenschappelijke interesse.

Toewijding, begrip en gezelschap zijn gunstig voor ouderen. Je gelooft het misschien niet (zoals ik niet deed), maar de eenvoudige handeling van het bezitten van een kat om op schoot te knuffelen, kan een enorm verschil maken in het leven van een senior.