Is het declameren van katten illegaal in Australië? Het interessante antwoord!

Katten declameren is illegaal¹ in Australië vanwege zijn twijfelachtige ethiek. Bovendien is het illegaal in verschillende andere landen, hoewel het nog steeds legaal is in de Verenigde Staten. Declawing wordt beschouwd als een wrede en pijnlijke procedure die het vermogen van een kat om zichzelf te verdedigen en goed in balans te brengen wegneemt. Het kan om deze reden hun gedrag negatief beïnvloeden.

Veel mensen geloven ten onrechte dat het declameren van een kat betekent dat ze hun klauwen verwijderen. Declawing is echter iets ingewikkelder dan dat. Het heeft verstrekkende gevolgen voor het leven en de gezondheid van de kat.

Om beter te begrijpen waarom Australië declawing in de meeste omstandigheden heeft verboden, laten we eens kijken naar wat het is en de effecten die het kan hebben. Verder zullen we ook enkele situaties onderzoeken waarin het legaal is om een kat in Australië te declameren.

divider-catclaw1

Wat is Declawing?

Simpel gezegd, declawing omvat twee verschillende stappen. De klauwen van de kat worden verwijderd zoals de meeste mensen denken dat ze zijn. De bovenkant van het teenbot moet echter ook worden verwijderd om te voorkomen dat de klauwen teruggroeien. Daarom gaat declawing gepaard met een amputatie. Het zou bijna hetzelfde zijn als het verwijderen van de vinger uit het eerste gewricht voor een mens.

Natuurlijk zou je nog steeds al je vingers hebben, maar je behendigheid zou worden beïnvloed. Het is vergelijkbaar voor onze katachtigen. Ze hebben nog steeds hun tenen, maar hun evenwicht wordt aangetast.

Vaak wordt deze procedure uitgevoerd om krassen te elimineren. Krabben is echter een normaal gedrag bij katachtigen en ze kunnen worden getraind om in geschikte gebieden te krabben.

Kat die een halsband draagt terwijl hij wordt gedeclameerd
Afbeelding Credit: MDV Edwards, Shutterstock

Wanneer kun je een kat in Australië declameren?

Er zijn enkele omstandigheden waarin het declameren van een kat legaal is in Australië. Veel hiervan is echter aan de dierenarts. Vaak wordt dit gebruikt als een laatste poging om krabben te voorkomen wanneer een kat ernstig gedragsproblemen. Er zijn slechts vier gevallen waarin het legaal is voor een dierenarts om de klauwen van een kat te verwijderen:

 1. De dierenarts ontvangt een verklaring dat de katachtige zal worden vernietigd als de klauwen niet worden verwijderd.
 2. De kat heeft veroorzaakt massief hoeveelheden schade met zijn klauwen meerdere keren, en de eigenaar heeft getracht deze schade te voorkomen.
 3. De kat blijft dieren in het wild doden, ondanks pogingen om het te voorkomen.
 4. De dierenarts krijgt een verklaring dat de klauwen verwijderd moeten worden vanwege mogelijke schade die de kat kan veroorzaken. De kat moet in het verleden gedrag hebben vertoond om deze potentiële schade waarschijnlijk te maken.

Je kunt ook de klauwen van een kat om medische redenen verwijderen. Als de teen bijvoorbeeld is geïnfecteerd, kan het nodig zijn om bij ernstige gelegenheden te worden geamputeerd. Hoewel dit technisch gezien “declawing” zou zijn, is het legaal omdat het voor de gezondheid van de kat is.

Welke landen hebben het declameren van katten verboden?

Veel landen hebben declawing verboden. Tot nu toe hebben ongeveer 42 verschillende landen wetten aangenomen. Veel van deze landen staan declawing alleen toe in ernstige omstandigheden. Helaas staan de Verenigde Staten niet op deze lijst en is declameren nog steeds legaal.

Hier is een lijst met landen waar het declameren van een kat illegaal is:

 • Australië
 • Oostenrijk
 • België
 • Bosnië
 • Brazilië
 • Denemarken
 • Engeland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Ierland
 • Israël
 • Italië
 • Macedonië
 • Malta
 • Montenegro
 • Nederland
 • Nieuw-Zeeland
 • Noord-Ierland
 • Noorwegen
 • Portugal
 • Schotland
 • Servië
 • Slovenië
 • Slovenië
 • Zweden
 • Zwitserland
 • Wales

Hoewel er in de VS geen federale wetten zijn die declawing verbieden, hebben veel staten en steden een verbod ingesteld. Er zijn ook veel wetten die momenteel door andere staten en steden worden geduwd.

kattenpoten en scherpe klauwen
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay

Zullen dierenartsen nog steeds katten declameren?

In Australië kunnen dierenartsen katten niet legaal declameren, tenzij ze een goede reden hebben. Hun redenering moet in een van de verschillende potentiële categorieën vallen. Soms vereist het een brief van een overheidsfunctionaris waarin staat dat de kat potentieel gevaarlijk is en moet worden gedeclameerd. Je gemiddelde kat past niet in deze categorie.

Bovendien vereisen deze redenen vaak dat de eigenaar de kat probeert te trainen voordat de dierenarts de klauwen van de kat kan verwijderen. U moet meestal nauw samenwerken met uw dierenarts om krabben te stoppen en krabben te voorkomenre declawing is een optie.

Daarom kunt u nog steeds dierenartsen vinden die katten zullen declameren. Ze moeten echter zorgvuldig rekening houden met de wetten en het gedrag van uw kat. In de meeste gevallen komt uw kat niet in aanmerking voor declawing, tenzij dit het laatste redmiddel is.

Alternatieven voor Declawing

Gelukkig zijn er veel alternatieven voor declawing die u misschien wilt overwegen. Je hoeft niet te verdragen dat je kat constant aan jou of je meubels krabt. Deze stappen vereisen misschien wat meer werk, maar ze zijn effectief in het omgaan met krassen.

Training is de gemakkelijkste manier om met slechte krabgewoonten om te gaan. U moet uw kat voorzien van de juiste plaatsen om te krabben, omdat krabben voor hen noodzakelijk is. Zodra dit is gebeurd, moedigt u de kat aan om de juiste plaatsen te gebruiken. Je kunt dit doen via lof, traktaties en kattenkruid. Mogelijk moet u in sommige gevallen meerdere krabpalen opgeven.

Je kunt katten ook trainen om geen mensen te krabben. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de kat te belonen wanneer hij niet krabt. Niet krabben tijdens het spelen betekent meer spelen en prijzen. Beëindig de speeltijd altijd wanneer er krassen optreden.

Mogelijk moet u ook de nagels van uw kat regelmatig knippen. Veel katten krabben om hun nagels versleten te houden. Wanneer de nagels van je kat worden geknipt, kunnen ze minder behoefte voelen om ze op deze manier te slijten. Door de klauwen van uw kat bijgesneden te houden, wordt de krabbehoefte verlaagd.

Je kunt ook nagelkappen gebruiken. Deze nageldoppen zijn gemaakt van vinyl en bedekken de klauwen van uw kat, waardoor schade aan uw meubels wordt voorkomen. Deze doppen zijn er in verschillende kleuren en worden vaak goed verdragen. Ze duren echter slechts 4-6 weken. Terwijl uw kat zijn nagel afwerpt, komt de siliconen dop los.

Nagels van katten knippen met menselijke nagelknipper
Afbeelding Credit: ashshkna, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het declameren van een kat is illegaal in Australië, omdat het als onmenselijk en onnodig wordt beschouwd. Hoewel katten in specifieke omstandigheden kunnen worden gedeclameerd, passen de meeste katten niet in deze categorie. Daarom moet je alternatieven voor je kat overwegen.

De meeste katten reageren goed op training in dit opzicht. De kat ergens aanbieden waar hij kan krabben is belangrijk en je hebt misschien meerdere krabpalen nodig als je een groot huis of meerdere katten hebt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock