Waar zijn kattenpoten van gemaakt? Alles wat u moet weten!

De poten van katten zijn ongelooflijk en ze gebruiken ze voor een groot aantal verschillende dingen. Poten helpen niet alleen bij het evenwicht en het dragen van de belasting van de kat, maar ze bieden ook bescherming, bieden grip en verspillen zelfs energie, waardoor katten van grote hoogten kunnen vallen en stil kunnen landen zonder zichzelf te verwonden.

De poot bestaat uit verschillende lagen met een dunne huid aan de buitenkant, die bloedvaten, zenuwuiteinden en bindweefsel bedekken. Deze combinatie maakt ze zacht maar krachtig en geeft ze een aantal ongelooflijke eigenschappen.

Kattenkogelverdeler 1Over Kattenpoten

De poot van een kat heeft vier of vijf digitale pads of cijfers zoals onze vingers. Ze hebben ook metacarpale pads op de voorpoten en middenvoetsbeentjes op de achterpoten, en deze helpen het gewicht van de kat in evenwicht te brengen en ondersteunen. Op het achterbeen bevindt zich een extra carpal pad en dit wordt gebruikt om extra tractie te geven als uw kat plotseling moet stoppen of als hij bijvoorbeeld bergafwaarts rent.

kattenpoot op kindergezicht
Afbeelding Credit: antibydni, Shutterstock

Verbazingwekkende Kattenpoot Feiten

Poten zijn van vitaal belang voor het welzijn van uw kat, wat betekent dat elk ernstig letsel of schade aan de poot uw kat kan achterlaten met mobiliteitsproblemen en een groot aantal andere problemen. De poot is een ongelooflijk onderdeel van de anatomie van een kat:

1. Ze hebben een uitstekende circulatie

Katten hebben een grotere circulatie in hun poten dan mensen in hun voeten. Dit stelt hen in staat om koudere temperaturen te weerstaan en is de reden waarom katten het kunnen verdragen om op sneeuw en koude oppervlakken te lopen.

Katten kunnen echter nog steeds bevriezing krijgen als hun poten te lang aan de kou worden blootgesteld, dus u moet de tijd die uw kat buiten doorbrengt in extreem koude omstandigheden beperken of een aantal beschermende laarsjes aantrekken wanneer ze in de sneeuw gaan.

thematische pauze

2. Katten zweten van hun poten

schoonmaken kattenpoot
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Katten kunnen zweten, maar ze hebben niet zoveel zweetklieren op zoveel plaatsen als mensen. Hun poten zijn een van de weinige gebieden waar katten in feite van zweten. Katten zweten niet alleen in warme omstandigheden, wat helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en koel te houden, maar ze zweten ook als ze gestrest of angstig zijn. U kunt vochtige pootafdrukken op de vloer opmerken als uw kat bijzonder angstig is.

thematische pauze

3. Katten hebben een dominante pootzijde

Katten hebben een dominante pootzijde, net zoals mensen een dominante hand hebben. In tegenstelling tot bij mensen hebben sommige experts echter gesuggereerd dat de dominante kant meestal wordt bepaald door geslacht. Mannetjes hebben de neiging om met hun rechterpoten te leiden, terwijl vrouwtjes met hun linker leiden. Je kunt controleren of dit waar is door een kattentraktatie onder een kussen te begraven en te kijken welke poot je kat gebruikt om het te krijgen.

thematische pauze

4. Ze absorberen schokken

Kattenpoot op vloer
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

De poten zijn de reden dat uw kat u op vrijwel elk moment kan besluipen, en in het wild zou dit katten helpen hun prooi te besluipen. De zachte verzameling weefsel onder de huidlaag van de poot absorbeert schokken, wat betekent dat ze vanaf grote hoogten schoon kunnen landen. En dezelfde squishy textuur betekent dat wanneer uw kat landt, het geluid effectief wordt gedood. De zachte textuur van de pad betekent ook dat katten stil kunnen lopen op harde oppervlakken.

thematische pauze

5. Pootkleuren variëren

Poten zijn op dezelfde manier gekleurd als de vacht en huid van een kat. Dit betekent dat zwarte katten waarschijnlijk zwarte of zeer donkere pads hebben, gemberkatten roze pads hebben en smoking en veelkleurige katten hebben waarschijnlijk veelkleurige pads met kleurvlekken.

divider-catclaw1Hoe worden kattenpootkussens genoemd?

De verschillende pads op de voeten van een kat hebben verschillende namen. Ze hebben vier of vijf digitale pads aan elke voet, en deze worden gewoonlijk “teenbonen” genoemd door kattenliefhebbers. Op de voorpoot heeft een kat ook een middenhandsbeentje. Op het achterbeen bevindt zich een middenvoetsbeentje.  Gezamenlijk staan ze terecht bekend als pads.

rode tabby kat met zijn voetzolen
Afbeelding Credit: Kevin Bidwell, Pexels

Hebben katten gevoel in hun voetzolen?

Onder de dunne huidlaag van de poot van een kat bevindt zich een verzameling weefsel maar ook zenuwuiteinden. Het grote aantal zenuwuiteinden betekent dat de poten van katten eigenlijk erg gevoelig zijn.

Naast het kunnen voelen wanneer ze worden aangeraakt, kunnen kattenpoten veranderingen in temperatuur en druk waarnemen, en ze kunnen zelfs trillingen voelen om hen te waarschuwen voor naderende roofdieren.

Hebben katten vingerafdrukken?

De poten van katten zijn vergelijkbaar met menselijke vingers in de manier waarop ze allemaal uniek zijn en elk een uniek patroon heeft. Als zo’n database zou worden bijgehouden, zou het mogelijk zijn om een kat te traceren aan de hand van zijn pootafdrukken op dezelfde manier als we mensen kunnen traceren aan de hand van hun vingerafdrukken.

Kattenpoot op een rode fabri
Afbeelding Credit: Victoria Emerson, Pexels

Waarom laten katten je hun poten niet aanraken?

Sommige katten houden er sterk van dat hun poten worden aangeraakt, hoewel sommigen het niet erg vinden. Dit komt omdat kattenpoten erg gevoelig zijn. Zelfs als je zachtaardig bent, zullen ze het gevoel oppikken. Het kan hen kietelen, of ze kunnen bang zijn dat de zachte aanraking ruwer zal worden.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Katten zijn behendig, stil, snel en bedreven in het springen naar en vallen van grote hoogten. Hun poten zijn de belangrijkste redenen dat ze deze vaardigheden hebben. Gemaakt van een verzameling dunne huid, weefsel en zenuwuiteinden, zijn kattenpoten erg gevoelig. Ze helpen bij balans en draagkracht en ze kunnen zowel beweging als temperatuurveranderingen detecteren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kirsten Kluge, Unsplash