Hoe groot worden Savannah-katten? (Met groei- en gewichtsgrafiek)

Savannah katten bestaan al sinds 1986, nadat een huiskat werd gefokt met een wilde Afrikaanse Serval. De eerste van de soort van deze kat heette Savannah, vandaar hoe het ras hun naam kreeg. Dit is een opmerkelijk zeldzaam ras dat nog steeds erkenning krijgt bij potentiële eigenaren van gezelschapsdieren. Er zijn vele generaties van de Savannah-kat, die elk een reeks verschillende maten en gewichten hebben. Dit is wat u moet weten.

divider-catclaw1Feiten over de Savannah Cat

De Savannah-kat staat bekend als avontuurlijk, onafhankelijk en loyaal. Ze hebben een voorliefde voor spelen, vooral wanneer water deel uitmaakt van de vergelijking. Deze katten zijn behendig en slim, dus ze kunnen worden getraind om dingen te doen zoals aan de lijn lopen (zoals een hond!) en komen wanneer ze worden geroepen.

Dit ras heeft de neiging om meer energie te hebben dan de meeste andere huiskatrassen, dus ze zullen waarschijnlijk eigenaren scherp houden. Ze hebben voldoende plaatsen nodig om op te springen en te liggen; anders zal hun atletisch vermogen ervoor zorgen dat ze op boekenplanken springen en gordijnen proberen te beklimmen.

Savannes kunnen 20 jaar oud worden. Ze hebben slanke nekken, grote hoofden en lange benen op slanke, atletische lichamen met gevlekte jassen die in kleur kunnen variëren van tawny bruin tot donkergrijs. Hun gevlekte markeringen zijn meestal zwart. Deze katten eten dezelfde dingen die huiskatten eten.

Volwassen Savannah kat
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Savannah Cat Groei- en Gewichtsgrafiek

Dit kattenras begon als een half gedomesticeerd en half wild dier. Tegenwoordig zijn er acht gevestigde kinderlijke generaties van de Savannah-kat. De F1-generatie is het product van een Serval en een huiskat. De F2-generatie is het product van een Serval-grootouder en twee huisouders.

De F3-generatie is het product van een Serval-overgrootouder en binnenlandse grootouders en ouders – enzovoort, enzovoort. Omdat Serval-katten veel groter zijn dan huiskatten, zijn de eerste en tweede generatie Savannah-katten meestal de grootste van alle generaties. De generatie van alle Savannah-katten speelt een belangrijke rol bij het bepalen van hun algemene grootte en gewicht:

Generatie Gewichtsbereik Hoogtebereik
F1 19,38-22,9 pond 16,3–16,5 inch
F2 13,29-16,37 pond 14–14.83 inch
F3 12,01-15,5 pond 13.14–14.25 inch
F4 5,3-9,38 pond 11 inch
F5 10,13-11 pond 12,5–12,9 inch
F6 12.91 -13 pond 10–12,61 inch
F7 13,2-13,97 pond 12–12.67 inch
F8 10.3- 11 pond 10,5-11 inch

Houd er rekening mee dat deze statistieken slechts gemiddelden zijn. Savannah-katten, ongeacht hun generatie, kunnen kleiner of groter en lichter of zwaarder zijn dan beschreven in de grafiek. Van sommige Savannah-katten is gemeld dat ze 30 pond wegen en 16,5 centimeter lang zijn.

Wanneer stopt een savannahkat met groeien?

Het duurt ongeveer 3 jaar, geven of nemen, voordat een Savannah kat zich volledig heeft ontwikkeld en zijn volledige grootte heeft bereikt. Dit ras heeft de neiging om snel te groeien tijdens hun eerste levensjaar, wanneer veranderingen in hun grootte gemakkelijk merkbaar zijn. Na het eerste jaar vertraagt de groei van een Savannah-kat meestal totdat ze hun volledige capaciteit bereiken. Groeisnelheden variëren enigszins van kat tot kat om verschillende redenen.

savannah kat zittend op krabpaal
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Factoren die van invloed zijn op de grootte van savannahkatten

Geen lengte of gewicht van een Savannah-kat is gegarandeerd, omdat verschillende factoren een rol spelen bij het bepalen van de volwassen grootte van dit ras. Ten eerste is fokken een grote factor. Als een kat een slechte afstamming heeft, hebben ze minder kans om te gedijen en hun volledige potentieel te bereiken. Andere factoren zijn:


  • Dieet —Wat een kat eet, kan gunstig of schadelijk zijn voor hun groei. Een kat die niet alle voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor een goede gezondheid, kan uiteindelijk kleiner en minder behendig worden dan een kat die wel de juiste voeding krijgt.

  • Sterilisatie en castratie Over het algemeen zal een kat die is gefixeerd sneller groeien dan een kat die dat niet heeft gedaan.

  • Geslacht – Vrouwelijke Savannah-katten, zoals de meeste kattenrassen, hebben de neiging kleiner te zijn dan hun mannelijke tegenhangers wanneer ze volgroeid zijn.

Gezondheid is een andere factor die een rol kan spelen. Het is belangrijk om regelmatige controles met uw dierenarts te plannen, zodat eventuele gezondheidsproblemen kunnen worden aangepakt en optimaal kunnen worden aangepakt groei verzekerd.

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Een Savannah-kat moet een commercieel dieet van hoge kwaliteit eten, net als elk ander gedomesticeerd kattenras. Hun voedsel moet echt vlees of vis bevatten als eerste ingrediënt. Visolie of een andere bron van essentiële omega-3-vetzuren moet ook worden opgenomen. Wat niet moet worden opgenomen, zijn kunstmatige kleuren, smaakstoffen of additieven, omdat ze geen voedingswaarde bieden. Katten zijn alleseters, dus er is geen behoefte aan dingen als maïs in hun dieet. Fruit zoals bosbessen biedt echter antioxidanten die kunnen helpen om je Savannah-kat gelukkig en gezond te houden gedurende hun hele leven.

savannah kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe u uw Savannah-kat kunt meten

U kunt de lengte van uw Savannah-kat meten door het ene uiteinde van een buigzaam meetlint aan de basis van zijn staart te houden en het andere uiteinde bij zijn neus te houden. De meting vertelt je hoe lang ze zijn. Je kunt hun lengte meten door ze rechtop te laten staan (een traktatie kan hierbij helpen) en vervolgens snel de ruimte tussen de vloer en de basis van hun nek meten. Hun hoofd mag niet worden meegenomen in de meting.

divider-catclaw1Conclusie

De Savannah-kat is een prachtig ras dat veel van de eigenschappen van hun wilde voorouders kan hebben. Dit zijn echter schattige, knuffelige en loyale huiskatten die goed overweg kunnen in een gezinshuishouden, net als elk ander kattenras. Het is belangrijk op te merken dat sommige staten en steden wetten hebben tegen het bezitten van Savannah-katten of op zijn minst bepaalde generaties van hen. Controleer dus uw lokale wetgeving voordat u beslist of u een Savannah-kat als huisdier wilt aanschaffen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock