Skip to Content

Waarom krullen katten hun poten? Het verrassende antwoord!

Katten hebben veel schattige gewoonten, waaronder hun neiging om hun poten eronder te krullen en in een “brood” -vorm te zitten. Hoewel we zelden veel aan de zithouding denken – behalve hoe schattig het is – katten zullen hun poten krullen om ze warm te houden, om zich voor te bereiden op een dutje, of zodat ze klaar zijn om op te staan en te gaan.

Een kat die zijn poten krult is een veel voorkomend gedrag en niets om je zorgen over te maken, zelfs als de redenering van je kat verder gaat dan een verlangen om schattig te zijn. Er zijn zeldzame gevallen waarin het gedrag een teken van pijn of ongemak kan zijn, maar de meeste oorzaken zijn volkomen goedaardig.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom krullen katten graag hun poten?

De gewoonten van katten hebben altijd een reden, hoe vreemd ze ook lijken. Het krullen van hun poten heeft vaak verschillende betekenissen, en het is niet alleen om kille tenen warm te houden.

Gemak

De grootste reden voor veel van de acties van uw kat is hun voorkeur voor comfort¹. Het krullen van hun poten is vergelijkbaar met wanneer je je benen onder je krult als je op de bank zit. Er is geen echte reden om dit te doen, maar het is comfortabel.

Soms is het tegenovergestelde ook waar. Je kat kan zijn poten krullen omdat hij pijn heeft of moe is na een lange dag. Als uw kat zijn poten meer krult dan normaal of andere symptomen vertoont, zoals mank lopen, kan hij zich ongemakkelijk voelen.

kat die zijn poot omhoog ligt
Afbeelding Credit: Pixabay

Gewoonte

Katten hebben favoriete slaapplekken en -posities, speelgoed waar ze altijd op zullen springen, of zelfs een lastige neiging om op je favoriete gordijnen te klimmen om op de top van de boekenkast te zitten.

Het krullen van hun poten kan gewoon een gewoonte zijn die ze tijdens het winterseizoen krijgen en die ze gewoon niet willen breken. Als ze het comfortabel vinden, als het hun poten warm houdt en als het hen een kattendutje laat doen, is er geen reden om het gedrag te onderbreken. Geniet gewoon van de aanblik van het schattige brood dat je kat is geworden.

Dutje

Gemiddeld slaapt een kat 15-20 uur per dag¹. Deze tijd kan worden besteed aan diep slapen of dutten. Uw kat kan zich opkrullen tot een bal of zich uitstrekken op een kussen om goed te slapen of snel energie terugkrijgen met korte maar effectieve powernaps. Deze powernaps zijn vooral handig wanneer je kat aan het jagen is.

Een deel van de reden dat katten hun poten zullen krullen en “uitpuffen” wanneer ze een paar minuten stelen voor een kattennap, is zodat ze klaar zijn om weer te bewegen zodra hun energieniveau is hersteld.

kat slapen
Afbeelding Credit: Bernhard Post, Pixabay

Geen aanrakingen

Sommige huisdieren staan erom bekend dat ze de hele tijd aanhankelijk zijn, maar katten hebben de neiging om selectiever te zijn over wanneer ze aandacht krijgen. Dit kan leiden tot een paar krassen als je ze stoort wanneer ze niet geïnteresseerd zijn. Hun lichaamstaal kan je vertellen of ze aandacht willen.

Het krullen van hun poten kan soms een teken zijn dat ze niet gestoord willen worden. In tegenstelling tot wanneer ze op hun zij kruipen of comfortabel op je schoot komen, stelt het krullen van hun poten hen in staat om vrij te bewegen als ze dat willen. Als je ze te veel aandacht probeert te geven, is het gemakkelijk voor hen om te vertrekken.

Snelle reacties

Het krullen van hun poten geeft katten de mogelijkheid om snel te bewegen. Wanneer een kat zijn poten krult en het iconische ‘kattenbrood’ vormt, lijken ze misschien ontspannen, maar ze zijn ook meer dan klaar om op te staan als dat nodig is.

Door hun poten onder zichzelf te vouwen, kunnen ze in een oogwenk op hun voeten komen of naar een hinderlijke hand zwaaien die ze wil aaien. Dit is handig wanneer ze zichzelf willen beschermen tegen andere huisdieren of kinderen in huis die hen waarschijnlijk lastig zullen vallen terwijl ze slapen.

Kat slapen op spijkerbroek

Warmte

Als je goed op het gedrag van je kat let, zul je waarschijnlijk merken dat hun gewoonten soms veranderen, afhankelijk van waar ze zijn of hoe warm het is. Wanneer ze bijvoorbeeld zonnebaden, zullen ze zich waarschijnlijk uitstrekken op een zonnige plek om het volledige effect van de warmte van de zon te krijgen.

Tijdens kouder weer hebben ze echter veel meer kans om klein te krullen. Dit omvat het krullen van hun poten om warmte te behouden. Net zoals onze handen en voeten koud worden, worden de poten van je kat ook koud. Ze stoppen hun poten onder hun lichaam om ze op te warmen.

cat + lijnverdeler

Krullen alle katten hun poten?

De meeste katten zullen hun poten op zijn minst een deel van de tijd krullen. Ze zullen graag uren rond het huis zitten met hun benen erin gestopt en de staart gekruld in de beroemde “brood” -positie. De persoonlijkheid van uw kat en hoe comfortabel ze zijn tijdens het krullen van hun poten zal demimi afschrikkenne hoe vaak ze dat zullen doen.

Sommige katten krullen hun poten alleen als ze het koud hebben. Anderen kunnen hun poten krullen elke keer dat ze gaan zitten. Bepaalde rassen, zoals de Maine Coon, hebben een variatie op de houding van de gekrulde poten. In plaats van hun poten eronder te krullen, kruisen ze hun poten voor hen.

zilveren maine coon kat
Afbeelding Credit: Olga Korvinuss, Shutterstock

Hoe te vertellen waarom uw kat zijn poten krult

Met zoveel redenen achter gekrulde poten, is het een interessante uitdaging om te bepalen waarom je kat het gedrag doet. Meestal kun je het zien aan de hand van de rest van hun lichaamstaal.

Als je kat opstaat en vertrekt als je te dichtbij zit of hem probeert te aaien terwijl hij met zijn poten gekruld zit, wil hij waarschijnlijk met rust gelaten worden. Evenzo, als ze je een slaperige blik geven wanneer je ze stoort terwijl ze slapen, is het het beste als je ze met rust aan hun dutje overlaat.

Maar je kunt ook worden begroet door een vrolijk getjilp of spinnen als je kat gewoon zijn poten opwarmt. Misschien hebben ze de “brood” -pose aangenomen terwijl ze je schoot claimen om hun voeten warm te houden.

Op dezelfde manier kun je zien of je kat zijn poten krult omdat hij pijn heeft door zijn lichaamstaal. Let op tekenen van pijn¹ of ongemak. Agressie, plotselinge gedragsveranderingen, abnormale houding, mank lopen of vocaliseren kunnen allemaal betekenen dat niet alles in orde is met uw kat. Een reis naar de dierenarts is noodzakelijk om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten die hen kunnen beïnvloeden.

zwerfkatten die op de grond liggen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof katten hun poten krullen om schattig te zijn. Ze slagen zeker met die klassieke “kattenbrood” zithouding. Er is echter meer aan gekrulde poten dan op het eerste gezicht lijkt.

Katten zullen hun poten krullen om ze warm te houden, omdat ze de positie comfortabel vinden, of om in een oogwenk in actie te komen ondanks dat ze er volkomen ontspannen uitzien. Ze zullen ook hun poten krullen als ze zich ongemakkelijk voelen, wat minder vaak voorkomt. Meestal is het krullen van hun poten een onschadelijke gewoonte, maar als je vermoedt dat je kat pijn heeft, moet je een dierenarts bezoeken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tatiana Burlutckaia, Shutterstock