Verrassende geuren die katten haten

Het zal je misschien verbazen hoe krachtig het reukvermogen van je kat is. In feite hebben katten een nog sterker reukvermogen dan veel hondenrassen. Omdat katten geuren vaak intenser ervaren dan mensen, nemen ze geuren – goed of slecht – niet altijd op dezelfde manier waar. Laten we meer leren over welke geuren katten haten.

Verrassende geuren waar katten een hekel aan hebben

Welke geuren haten katten en waarom zou het je iets kunnen schelen? Begrijpen welke geuren katten haten, kan praktische toepassingen hebben in de echte wereld. Als u bijvoorbeeld katten uit uw tuin probeert te houden, wilt u weten welke odifere planten ze kunnen afweren. En als uw kat last heeft van uw meubels (of zelfs uw kerstboom), kunt u proberen het probleemgebied te besprenkelen met een geur die onaangenaam voor hem is.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Niet alle katten zullen een hekel hebben aan deze geuren, maar velen van hen doen dat wel. Hoewel sommige van deze geuren kunnen worden verstrekt als essentiële oliën, raden we niet aan deze methode te gebruiken om uw kat uit bepaalde kamers te schrikken. Waarom? Omdat van veel essentiële oliën bekend is dat ze giftig zijn voor katten.

citrusvruchten op een witte achtergrond, waaronder grapefruit, sinaasappel, citroen, limoen - geuren die katten haten

Citrus: sinaasappel, citroen, limoen en grapefruit

Citrusgeuren worden op grote schaal gemeld als weerzinwekkend voor katten. Je kunt dit in je voordeel gebruiken door sinaasappelschillen door je tuin te gooien om katten weg te houden of een citrusgeur op binnenstof te spuiten waarvan je niet wilt dat je kat eraan krabt. Citrusvruchten worden als eetbaar beschouwd voor katten (hoewel de meesten van hen waarschijnlijk niet geïnteresseerd zullen zijn), maar de huiden en het plantaardige materiaal kunnen braken, diarree of dermatitis veroorzaken.

Lavendel, geranium en eucalyptus

Sommige tuinders gebruiken lavendelplanten om herten af te schrikken, maar je kunt dit ook proberen als afschrikmiddel voor katachtigen. Evenzo geven geranium- en eucalyptusplanten een geur af waar katten een hekel aan hebben. Houd er rekening mee dat lavendel, geranium en eucalyptus allemaal enigszins giftig zijn voor katten; als ze worden ingenomen, kunnen ze overmatige speekselvloed, misselijkheid, braken, anorexia, depressie of dermatitis veroorzaken.

Rozemarijn, tijm en wijnruit

Katten halen zeker hun neus op voor bepaalde veel voorkomende kruiden, waaronder rozemarijn, wijnruit en tijm. Rozemarijn en tijm zijn meestal onschadelijk voor katten, terwijl wijnruit een negatieve reactie kan veroorzaken (zoals ook bij mensen).

Banaan en mosterd

Terwijl katten kunnen banaan en mosterd eten (een winnende combinatie, nee?), dat zullen ze waarschijnlijk niet willen. Deze gemeenschappelijke keukenvondsten geven duidelijke geuren af waar katten niet echt om geven.

kaneelstokjes gestapeld op een witte wazige achtergrond - ruikt katten haten

Peper, curry en kaneel

Sterke kruidige aroma’s zoals peper, curry en kaneel hebben ook de neiging om katten af te weren. We raden echter niet aan om cayennepeper of andere pepervlokken te gebruiken om katten uit de tuin te houden, omdat dit hen mogelijk kan schaden. Kaneel is niet giftig voor katten.

Munt, wintergroen en menthol

Meer geuren die katten haten zijn munt en sterke muntgerelateerde geuren, zoals wintergroen en menthol. Dit kan een goede reden zijn, omdat het innemen van munt en zijn familieleden braken en diarree bij katten kan veroorzaken.

Pijnboom

Houd er rekening mee dat uw kat kan worden afgeschrikt door bepaalde natuurlijke kattenbakvulling die dennenmateriaal bevat. Katten geven over het algemeen de voorkeur aan ongeparfumeerd klonterend strooisel om hun behoefte te doen.

Niet-zo-verrassende geuren die katten haten

Er zijn bepaalde geuren die zowel katten als mensen verachten.

Vuile kattenbak

Grijze Nest-Robot 3 Verbind zelfreinigende kattenbak met iPhone app 

Katten zijn kieskeurige wezens, wat betekent dat ze net zo’n hekel hebben aan het gebruik van een vuile kattenbak als aan het kijken naar een vuilnisbak! Als je meerdere katten in huis hebt, kun je nog meer problemen tegenkomen met een vuile kattenbak. Sommige katten kunnen extreem territoriaal zijn, dus het ruiken van het afval van een andere kat in de kattenbak kan hen direct uit de doos afschrikken – en in plaats daarvan op het tapijt. Schep nooit meer kattenbakvulling en geef je kat elke keer een schoon bedje met kattenbak met een zelfreinigende kattenbak zoals de Litter-Robot 3 Connect!

Skunk, of coleus canina

Katten weten instinctief dat ze moeten oppassen voor de krachtige spray van een stinkdier. Coleus canina, ook bekend als de “enge kattenplant”, geeft een kenmerkende stinkdiergeur af en is ook een hondenafweermiddel. Je zou kunnen proberen deze in je tuin te planten om kat te houdens weg – als je de geur zelf kunt verdragen.

Nog een verrassing: de liefde van grote katten voor parfum

Aan de andere kant van het spectrum hebben we onlangs een heerlijk feit over grote katten geleerd: ze houden van de geur van parfums! Dierenverzorgers in Banham Zoo in het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs een oproep gedaan voor oude of ongewenste parfums, die in de verblijven van grote katten worden gespoten als onderdeel van hun positieve verrijkingsprogramma’s. Met name de grote kitties lijken dol te zijn op Calvin Klein parfum.

Hoewel een liefde voor parfum niet is getest op huiskatten, wil je misschien een klein experiment van jezelf thuis proberen! (Spuit parfum natuurlijk niet rechtstreeks op katten.)