Wat is de gemiddelde levensduur van een huiskat?

Het is geen schok dat huisdierouders willen weten wat de gemiddelde levensduur van een huiskat is, zodat ze kunnen meten hoe lang hun aanbeden katachtige vriend in de buurt zal zijn. Het kennen van de levensduur van uw kat kan u helpen begrijpen in welke levensfase uw kat zich bevindt en u enige emotionele bereidheid geven naarmate hij ouder wordt.

Hoewel niemand precies kan zeggen hoe lang de levensduur van een kat is, kunnen statistieken een algemeen antwoord geven op de vraag, hoe lang leven katten? Verschillende factoren spelen ook een rol in de jaren dat uw kat in de buurt is, zoals ras en of ze een binnen- of buitenkat zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de factoren die een rol spelen bij hoe lang je kunt verwachten dat je katachtige vriend er is!

Gemiddelde levensduur van een huiskat

Een veel voorkomende vraag die kattenouders hebben bij het beslissen of ze hun katten het buitenleven moeten laten verkennen, is: leven binnenkatten langer? Volgens de UC Davis School of Veterinary Medicine is de gemiddelde levensduur van een huiskat 10 tot 15 jaar, terwijl buitenkatten gemiddeld slechts 2 tot 5 jaar leven. Hoewel elke kat anders is, leven binnenkatten over het algemeen langer vanwege minder bedreigingen in hun omgeving.

Ras en genetica kunnen de levensduur van een kat beïnvloeden

Ras en genetische make-up kunnen de levensduur van een kat beïnvloeden, net zoals het hun grootte, vacht en fysieke kenmerken kan beïnvloeden. Van raszuivere katten is bekend dat ze een kortere levensverwachting hebben dan gemengde rassen vanwege selectief fokken. En sommige katten kunnen gezondheidsproblemen erven die van hun ouders zijn doorgegeven als gevolg van fokken of genetica.

Levensduur van gewone kattenrassen

Hoewel ouders van huisdieren altijd wensen dat hun pelsbaby’s langer zouden blijven hangen, hebben katten een veel snellere stofwisseling dan mensen – dus een jaar van ons leven is gelijk aan enkele jaren van het leven van onze katten. Sommige rassen hebben echter de neiging om langer te leven dan andere.

Als het je doel is om de meeste quality time met je kat te krijgen, overweeg dan om een gemengd ras (of “moggy”, ook bekend als een binnenlandse korthaar of huishoudelijk langhaar). “Hybride kracht”, of een combinatie van het beste genetische materiaal dat voortkomt uit een diverse genenpool, leidt vaak tot een lager risico op erfelijke ziekten en veel voorkomende medische aandoeningen bij raszuivere dieren.

Factoren die de levensverwachting van uw huiskat verhogen

Waarom leven binnenkatten zoveel langer? Voor een deel is hun leven langer omdat huiskatten in veel veiligere omstandigheden leven. Daarnaast zijn er andere preventieve maatregelen die u kunt nemen om uw kat mogelijk langer in de buurt te houden, van dieet- en dierenartsbezoeken tot hun dagelijkse activiteiten. Hier zijn manieren waarop u jaren aan het leven van uw kat kunt toevoegen!

Routinematige dierenartsbezoeken

In de eerste jaren van het leven van uw kat moet u hem minstens één keer per jaar naar de dierenarts brengen. Wanneer uw harige katachtige een oudere kat is, breng ze dan minstens twee keer per jaar of om de zes maanden naar de dierenarts. Als uw kat geriatrisch is of een chronische medische aandoening heeft, wilt u hem misschien drie keer per jaar naar de dierenarts brengen.

Controles moeten bestaan uit lichamelijk onderzoek, vaccinaties en bloedonderzoek. Een dierenarts kan laboratoriumwerk uitvoeren en röntgenfoto’s maken om eventuele gezondheidsproblemen met uw huisdier te bepalen. Zelfs als uw kat in goede gezondheid lijkt te verkeren, is het belangrijk om proactief te zijn met algemene zorg om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Sterilisatie of castratie van uw kat

Katten die worden gesteriliseerd of gecastreerd, leven meestal langer en lopen minder risico op het oplopen van bepaalde ziekten, dus het is een goed idee om uw kat zo vroeg mogelijk te laten repareren. Naast het mogelijk langer in de buurt houden van uw huisdier, kunt u uw rol spelen bij het verlagen van de overbevolking van katten – dosomething.org schat dat er 70 miljoen zwerfkatten in de Verenigde Staten zijn.

Uw kat een gezond geïndividualiseerd dieet geven

Het is belangrijk om uw kat een dieet van kwaliteitsvoedsel met uitgebalanceerde voedingsstoffen te geven. Net als mensen zal een dieet met veel geschikte voedingsstoffen uw kat helpen gezond te blijven en een langer leven te leiden. Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts om erachter te komen of uw kat een speciaal soort voedsel nodig heeft. Het type voedsel dat u hen moet geven, kan variëren op basis van hun levensfase en elk type medische aandoening. Je moet je ook bewust zijn van hoeveel traktaties ze consumeren.

Als u zich zorgen maakt over de eetgewoonten van uw kat, overweeg dan een automatische feeder zoals de Feeder-Robot. Op die manier kunt u hun maaltijden volgen en voedingen automatiseren om het uzelf gemakkelijker te maken. Houd er rekening mee dat u de feeder van uw kat bijvult en deze vaak schoonmaakt.

Oefening en speeltijd

Van lichaamsbeweging en spel is bekend dat ze helpen om stress te verminderen en te voorkomen, which leidt uiteindelijk tot een gelukkigere en gezondere kat. Katten moeten in staat zijn om gebruik te maken van hun natuurlijke instincten zoals jagen, springen en interactie. De perfecte manier om uw kat te helpen zijn behoefte aan beweging en spel te uiten, is met een kattenpiramide! De kattenpiramide van Whisker biedt uw kat meerdere niveaus om te springen, gaten te klimmen en sisalkrabpads.

Als je een kitten hebt, houd er dan rekening mee dat je ze niet overstimuleert tijdens de speeltijd. Kittens kunnen agressief worden tegenover mensen of andere dieren als ze te opgewonden raken.

Interactief spel helpt katten ook hun natuurlijke instincten te uiten en zorgt voor mentale stimulatie. Geef je kat speelgoedballen, pluche of kattenkruidmuizen, teaserspeelgoed of een laserpointer om entertainment te bieden.

De oplaadbare laserpointer van Whisker zorgt voor mentale stimulatie en entertainment voor uw kat. Zorg ervoor dat als je een teaserspeeltje of laserpointer gebruikt, je je kat iets tastbaars geeft om te “doden” en “op te eten” aan het einde van de achtervolging, zoals een kattenkruidspeeltje of een paar traktaties.

Goede kattenhuisvesting

Een goede ondersteuning van het beddengoed zal helpen de druk op de gewrichten van uw kat te verlichten. Naarmate uw kat ouder wordt, kan het verlichten van de druk van vitaal belang zijn voor zijn comfort. Het traagschuimbed van Whisker biedt ruim en ondersteunend beddengoed voor uw kat. En het is gemakkelijk schoon te maken met de huisdierveilige reinigingsspray of doekjes.

Grooming

Door uw kat regelmatig te borstelen, voorkomt u dat hij te veel haar consumeert wanneer hij zichzelf verzorgt, waardoor spijsverteringsproblemen en haarballen worden vermeden. Het stelt u ook in staat om vertrouwd te raken met het lichaam van uw kat en nieuwe knobbels, bulten of zere plekken te herkennen.

Zorg ervoor dat uw kat regelmatig tanden poetst om tandplak te verwijderen en zijn mond gezond te houden. Tandheelkundige of orale ziekte kan ertoe leiden dat bacteriën door het lichaam worden gekanaliseerd, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vergeet niet om afscheiding rond de ogen en neus weg te vegen en de nagels van uw kat regelmatig te knippen.

Veel voorkomende ziekten voor huiskatten

Een andere belangrijke factor bij het beantwoorden van wat de gemiddelde levensduur van een huiskat is, is het kunnen identificeren en aanpakken van veel voorkomende ziekten, zoals diabetes of kattenziekte van de lagere urinewegen. Het is een goed idee om jezelf te informeren over veel voorkomende ziekten die je kat zou kunnen oplopen om te helpen met preventie en om ze zo snel mogelijk te diagnosticeren als er tekenen van ziekte optreden. Wanneer u weet op welke symptomen u moet letten, kunt u uw huisdier naar de dierenarts brengen voor behandeling.

Wat u kunt verwachten naarmate uw kat ouder wordt

Naarmate uw kat zijn oudere jaren binnengaat, zult u veranderingen in hun fysiologie en gedrag opmerken. Fysieke veranderingen kunnen een verminderd vermogen omvatten om voedsel te proeven, te ruiken en vet en eiwitten te verteren. Ze kunnen ook een verminderd gehoor, een lagere immuunfunctie, huidelasticiteit en stressintolerantie ervaren. U kunt zelfs merken dat uw oudere kat niet zo actief is of ongelukken heeft buiten de kattenbak , wat een teken van artritis kan zijn.

Bovendien kunnen gedragsveranderingen bestaan uit minder tijd doorbrengen met spelen, langer slapen, verminderde of kieskeurige eetlust en minder frequente verzorging.

Help uw kat jarenlang een gelukkig, gezond leven te leiden

Tot slot is het belangrijk om een schone kattenbak te onderhouden om je kat gezond te houden. Het scheppen van kattenbakvulling moet deel uitmaken van uw dagelijkse kattenverzorgingsrituelen. Het zorgt ervoor dat uw huis fris blijft ruiken, helpt u eventuele veranderingen in darm- of urinegewoonten op te merken en helpt ongevallen buiten de kattenbak te verminderen.

Heb je geen tijd om dagelijks zwerfvuil te scheppen? Los uw probleem eenvoudig op met de Litter-Robot 3 Connect! Deze zelfreinigende kattenbak scheidt afval van de schone kattenbakvulling nadat uw kat is uitgestapt. Wanneer u de app downloadt, kunt u moeiteloos de afvalgewoonten van uw kat volgen met updates die rechtstreeks naar uw telefoon worden verzonden.

De gemiddelde levensduur van een huiskat is voor elke situatie anders. Maar het volgen van deze richtlijnen kan uw kat helpen een langer, gezonder en gelukkiger leven te leiden!

Wat is de oudste kat ooit geregistreerd?

De oudste kat ooit geregistreerd heette Cream Puff en kwam uit Austin, Texas. Cream Puff werd geboren op 3 augustus 1967 en leefde drie dagen na haar 38e verjaardag en overleed op 6 augustus 2005.

Waarom leven katten langer dan honden?

Hoewel daar geen definitief antwoord op is, wordt aangenomen dat na verloop van tijd de hoeveelheid enorme variatie van rassen binnen de hondensoorten meer complicaties bij de dieren en snellere groeisnelheden veroorzaakte. De genetica van katten is in de loop van de geschiedenis heel weinig veranderd.

Leven binnen- of buitenkatten langer?

Binnenkatten kunnen veel langer leven dan buitenkatten vanwege minder blootstelling aan ziekten, trauma’s en roofdieren. Buiten cats zijn onderhevig aan meer externe bedreigingen dan binnenkatten.