Wat betekenen gemeenschappelijke slaaphoudingen van katten?

Heb je ooit gemerkt dat je kat slaapt in een positie die onmogelijk comfortabel kan zijn? Onlangs liet YouTube-kanaal Jaw-Dropping Facts enkele interessante onthullingen vallen over veelvoorkomende slaaphoudingen van katten. Ontdek wat specifieke slaaphoudingen van katten onthullen over de stemming, gezondheid en persoonlijkheid van uw kat – en bekijk deze gezellige kattenbedden terwijl u bezig bent.

9 veel voorkomende slaaphoudingen voor katten

Allemaal opgerold

oranje en bruine tabby slapen opgerold op een dek - kat slaaphoudingen

Je ziet je kat vaak opgerold met haar staart rond haar lichaam en haar hoofd naar haar borst – het is de typische kattenhouding! Dit is een van de meest voorkomende slaaphoudingen van katten, en met goede reden: in het wild slapen dieren in deze positie om warmte te behouden en tegelijkertijd vitale organen te beschermen.

Kat in een doos

oranje en witte kat slapen in een rieten mand - kat slaapposities

Katten hebben een aantal eigenaardige voorkeuren voor waar ze zitten (een stuk papier, iemand?). Ze zoeken over het algemeen naar dozen als een instinct om dekking te vinden voor de jacht, en om zich te verbergen voor andere roofdieren. Je kat stelt krappe ruimtes in het algemeen waarschijnlijk gelijk aan veiligheid. U moet overwegen waarom uw kat zich zorgen maakt over zijn veiligheid. Is er bijvoorbeeld een onstuimig huisdier of een jong kind in huis?

Buikje omhoog

witte kitten slapende buik omhoog met poten in de lucht - slaapposities van katten

Als u uw kat in de buikligging tegenkomt, moet u zich vereerd voelen: katten slapen over het algemeen alleen op deze manier als ze zich extreem ontspannen en veilig voelen. De maag van je kat is haar meest kwetsbare lichaamsdeel, dus vrij blootgeven betekent dat ze comfortabel genoeg is om haar meest beschermende instincten op te geven.

Half oog dicht

Grijze Russisch blauwe kat slaapt met één oog open - slaaphoudingen van katten

Katten slapen Heel veel. (Ze dromen ook!) Maar het verbazingwekkende van katachtigen is dat ze tegelijkertijd wakker en slapend kunnen zijn, een vaardigheid die in het wild van pas komt wanneer ze alert moeten zijn op hun omgeving. Als uw kat slaapt met één oog open, één oog dicht, is de kans groot dat hij zowel slaapt als bewust genoeg is om te reageren op een dreigende dreiging.

Brood

oranje tabby kat slapen met poten weggestopt onder het lichaam - kat slaapposities

Het brood – waar je kat rechtop zit maar haar voorpoten onder haar lichaam stopt – is een favoriet op sociale media onder de slaaphoudingen van de kat. Deze schattige houding betekent waarschijnlijk dat ze niet van plan is om lang te slapen, maar dat ze snel rust krijgt voordat ze verder gaat met haar dag.

Zijwaartse slaper

wit kitten dat opzij slaapt - slaaphoudingen van de kat

Net als de buik-omhoog houding, geeft een zijwaartse slaper aan dat je kat erg ontspannen is en in een diepe slaap. Zijn kwetsbare buik is enigszins bloot in deze positie en zijn ledematen zijn uitgerekt. Hij voelt zich veilig en tevreden genoeg om niet in een alerte, oppervlakkige slaap te blijven.

Poot over het gezicht

Gevlekte Bengaalse kat opgerold slapen met poot over het gezicht - kat slaapposities

Wees stil, ons hart! Wanneer uw kat de kostbare houding aanneemt om haar poot over het gezicht te leggen, betekent dit dat ze niet gestoord wil worden. De video legt uit dat dit meestal onbewust gebeurt terwijl je kat goed slaapt. Het kan er ook op wijzen dat uw kat het daglicht of een fel licht in de kamer probeert te blokkeren. Misschien heeft ze een kattenslaapmasker nodig!

Monorail kat

bruine tabby kat slapen op de rug van een corduroy bank - kat slaaphoudingen

Een van de meest interessante slaaphoudingen van de kat in de monorail, of wanneer uw kat op de armen of ruggen van stoelen, banken, trapleuningen, hekpalen (enzovoort) ligt en langs sommige of al zijn benen bungelt. Blijkbaar rusten katten in deze positie omdat het meer geschikt is voor algemene bewaking.

ContortioniSt

langharige grijze en witte kat verwrongen op een bruine stoel - slaaphoudingen van katten

Ten slotte moeten we hulde brengen aan de vreemdste kattenslaapposities die er zijn, van ledematen die elke kant op uitsteken tot half van de bank hangen met hun hoofd rondgedraaid. We verwijzen hier over het algemeen naar als de contortionistische positie, en het blijkt dat er geen specifieke wetenschap achter zit. De kans is groot dat het precies is wat op dat moment comfortabel voelt voor uw kat!

Nu weet je wat de meest voorkomende slaaphoudingen van katten betekenen. Wat is jouw – en jouw kat – favoriet?