Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts?

Voor het grootste deel zijn katten vrij rustige huisdieren. Maar als je voor het eerst kattenouder bent, of alleen casual buitenkatten hebt gehad, heb je misschien een verkeerde indruk over hoe vaak je katten naar de dierenarts moet brengen. Dus, hoe vaak doen je neemt een kat mee naar de dierenarts? Blijf lezen voor meer informatie over frequentierichtlijnen, afhankelijk van de levensfase van uw kat, veelvoorkomende redenen om uw kat naar de dierenarts te brengen en hoe u uw kat kunt voorbereiden op zijn bezoek.

Hebben katten jaarlijkse controles nodig?

Een goede vuistregel is om uw kat elk jaar naar de dierenarts te brengen voor een controle. Maar afhankelijk van de levensfase van uw kat, zijn jaarlijkse dierenartscontroles mogelijk niet nodig. Als uw kat alleen binnen is en tussen de 2-8 jaar oud is, kunt u uw kat mogelijk om het jaar meenemen voor een controle. Praat eerst met je dierenarts!

Een bezoek aan uw dierenarts is zo belangrijk, vooral als uw kat ouder wordt. Dat komt omdat uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek wil doen. We willen enkele veel voorkomende oorzaken van gewichtsverlies, verhoogd braken, grotere urineklonten en verhoogde dorst bij uw kat oppikken; dit zijn allemaal tekenen van veel voorkomende ziekten bij oudere katten zoals diabetes mellitus, hyperthyreoïdie en chronisch nierfalen.

– Dr. Justine Lee, DVM, DACVECC, DABT

Laten we eens opsplitsen wat meestal wordt aanbevolen voor dierenartsbezoeken, afhankelijk van de levensfase van uw kat.

Kittens

De eerste paar maanden van het leven van een kitten zullen gevuld zijn met dierenartsbezoeken. Dat komt omdat kittens meestal moeten worden ontwormd, getest, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd, allemaal voordat ze zes maanden oud zijn.

 • Op 6-8 weken oud moeten kittens hun eerste reeks vaccinaties krijgen, worden getest op FIV / FeLV en worden ontwormd (afhankelijk van de resultaten van het ontlastingsmonster).
 • Na 9-12 weken moeten kittens hun volgende reeks vaccinaties ontvangen. Dit kan een rabiësvaccinatie omvatten, of uw dierenarts kan wachten tot 16 weken om die injectie te geven.
 • Hoewel katten op elke leeftijd kunnen worden gesteriliseerd of gecastreerd, moeten kittens vóór de leeftijd van vijf maanden worden gefixeerd om vroege zwangerschap te voorkomen. Veel dierenartsen zullen al vanaf twee maanden oud steriliseren of castreren.

Volwassen katten

Gezonde volwassen katten moeten jaarlijks door de dierenarts worden gezien. (Katten in de leeftijd van 2-8 jaar kunnen er misschien mee wegkomen om om het jaar naar de dierenarts te gaan, maar praat eerst met uw dierenarts.)

 • Uw kat krijgt elke 1-3 jaar vaccinboosters.
 • Uw dierenarts kan aanbevelen om jaarlijks na 5 jaar laboratoriumwerk (zoals bloedonderzoek) te doen.
 • Als uw volwassen kat een chronische medische aandoening heeft, zoals diabetes of nierziekte, moet u mogelijk meer dan één keer per jaar naar de dierenarts.

Oudere katten

Na 10 jaar kan uw dierenarts aanbevelen om uw oudere kat twee keer per jaar binnen te halen voor een controle.

 • Regelmatige gezondheidsonderzoeken zijn in dit stadium erg belangrijk. Je merkt misschien dat je oudere kat minder energie of mobiliteit heeft, maar ga er niet vanuit dat dit volkomen normaal is. Uw kat kan niet-gediagnosticeerde artritis of meer hebben. Het is het beste om uw dierenarts het te laten controleren.
 • Uw dierenarts zal ook een of twee keer per jaar laboratoriumwerk willen doen om de nier- en leverfunctie van uw kat, het bloedbeeld, de gezondheid van de urinewegen en meer te controleren.
 • Het actueel houden van uw kat op zijn rabiësvaccin booster is wettelijk verplicht, zelfs voor oudere katten.

Veelvoorkomende redenen waarom katten naar de dierenarts moeten

Nu we de vraag hebben behandeld hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts, laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen om de dierenarts te bezoeken.

Wellness controles

Wellnesscontroles maken deel uit van de jaarlijkse dierenartscontrole van uw kat en kunnen zaken omvatten als vaccinboosters, fysieke onderzoeken, vlooien- / tekenbehandeling en meer. Aarzel echter niet om meer dan één keer per jaar een welzijnscontrole in te plannen als u merkt dat uw kat zich ongewoon gedraagt of symptomen vertoont dat er iets mis kan zijn.

Kattenbak problemen

Een van de meest voorkomende redenen om uw kat naar de dierenarts te brengen buiten de welzijnscontroles om, is als ze kattenbakproblemen ondervinden. Of uw kat nu buiten de kattenbak urineert en meerdere uitstapjes naar de kattenbak maakt zonder het gebruiken, constipatie ervaren, of meer – ga naar uw dierenarts, stat!

Krijg een beetje hulp bij het monitoren van de kattenbakgewoonten van uw kat met de WiFi-enabled, zelfreinigende Litter-Robot 3 Connect! Met de app kunt u zien hoe vaak uw kat in de kattenbak gaat en vergelijken met recente gebruiksstatistieken.

Braken of diarree

De meeste huisdierouders realiseren zich niet dat katten braken Niet normaal. Als uw kat merts dan 1-2x / maand, het is de moeite waard om met uw dierenarts te praten om er zeker van te zijn dat het niet te wijten is aan een medisch probleem. Hetzelfde geldt voor diarree: als het (langzaam) overschakelen van uw kat naar een nieuw type kattenvoer niet helpt bij diarree, is het tijd om naar uw dierenarts te gaan.

Afvallen of niet eten

Als je hier en daar een pond verliest, is het geen probleem. Maar als uw kat verliest een pond, het is tijd om de dierenarts te halen. Het afvallen van uw kat kan het gevolg zijn van vele oorzaken, waarvan sommige gemakkelijk te behandelen zijn. Anderen, minder. Ga meteen naar je dierenarts, want hoe eerder de diagnose, hoe eerder behandeld! Evenzo, als u merkt dat uw kat een paar dagen niet eet, probeer dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. Dat komt omdat katten maar een paar dagen zonder eten kunnen gaan voordat ze vette veranderingen in hun lever kunnen ontwikkelen. Dit wordt hepatische lipidose genoemd, die levensbedreigend kan zijn als het niet wordt behandeld.

Obesitas

Helaas komt obesitas veel voor bij huiskatten. Als u de ribben van uw kat niet gemakkelijk kunt voelen, een duidelijke taille van bovenaf kunt bekijken of een zichtbare buikwandcorrectie vanaf de zijkant kunt zien, kan uw kat overgewicht of obesitas hebben. Obesitas maakt katten vatbaar voor zoveel medische problemen: zwaarlijvige katten hebben 4,5x meer kans om diabetes te ontwikkelen, 7x meer kans om musculoskeletale problemen te ontwikkelen en 2x meer kans om op jongere leeftijd te sterven. Uw dierenarts kan advies geven om uw kat weer op het goede spoor te krijgen naar een gezond gewicht.

Meer drinken / overmatige dorst

Als u merkt dat uw kat rond de waterbak hangt, overmatig drinkt terwijl hij nog steeds uitgedroogd lijkt of gigantische klonten urine in de kattenbak achterlaat, wilt u een bezoek brengen aan de dierenarts. Dit kunnen tekenen zijn die wijzen op nierziekte, hyperthyreoïdie en meer.

Veranderingen in mobiliteit of verminderde activiteit

Zoals we eerder vermeldden, hebben oudere katten vaak niet-gediagnosticeerde artrose. Zelfs uw volwassen (niet-oudere) kat kan met dit probleem te maken hebben. Houd veranderingen in mobiliteit, veranderde gang, langzamer springen, stijf handelen en verminderde activiteit in het algemeen in de gaten. Als u deze tekenen bij uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Gedragsproblemen

Soms zijn het niet alleen fysieke symptomen die een controle rechtvaardigen. Als uw kat plotseling agressiever of angstiger lijkt, of zich op de een of andere manier gedraagt, is het tijd om het advies van uw dierenarts in te winnen. Dit kan te maken hebben met een nieuw familielid thuis (viervoetig of tweebenig), een onderliggende medische aandoening en meer.

Waarom vindt mijn kat de dierenarts niet leuk?

De meeste katten vinden dierenartsbezoeken stressvol – zo niet ronduit traumatiserend. Tussen de autorit in hun reismand, de blootstelling aan vreemde blaffende honden en huilende katten, en het geprikt en geprikt worden door de dierenarts, kun je het ze kwalijk nemen?

Dierenarts Dr. Justine Lee geeft een paar tips over hoe u uw kat kunt voorbereiden op hun dierenartsbezoek:

 • Acclimatiseer ze aan hun drager door het een week of twee voor het dierenartsbezoek uit te zetten. Strooi één keer per dag wat kattenkruid en traktaties in de reismand om uw kat te verleiden om uit eigen beweging naar binnen te gaan.
 • Help hun stress te minimaliseren door ze, nou ja, medicijnen te geven! Dr. Lee houdt van het natuurlijke kat-kalmerende feromoonproduct genaamd Feliway; of praat met uw dierenarts over het voorschrijven van een veilig medicijn genaamd gabapentine.

Wat wordt beschouwd als een noodgeval voor huisdieren?

Omdat katten zo’n stoïcijnse aard hebben, vertonen ze vaak geen klinische tekenen van ziekte totdat het ernstig is. En omdat katten hun tekenen verbergen, rechtvaardigen zelfs subtiele tekenen (zoals verbergen) een noodbezoek aan de ER-dierenarts.

Dr. Justine Lee geeft deze algemene richtlijnen over wanneer u onmiddellijk veterinaire aandacht moet zoeken, zelfs als het midden in de nacht is.

 • Onderduiken op ongewone plaatsen
 • Ademhalingsmoeilijkheden, zoals hijgen, ademhalen met open mond of een ademhalingsfrequentie van meer dan 50 ademhalingen / minuut (hint: tel het aantal ademhalingen in 15 seconden en vermenigvuldig met 4 om de totale ademhalingen per minuut te krijgen)
 • Niet bewegen en op één plek liggen
 • Uithuilen van de pijn
 • Acuut verlamd zijn
 • Elk trauma
 • Eventuele vergiftiging
 • Overmatig kwijlen of schuimen in de mond
 • Elke aanvalsactiviteit
 • Meerdere uitstapjes maken naar de kattenbak zonder dat er urine uitkomt (vooral als er langer dan 24-36 uur helemaal geen urine in de kattenbak zit!)
 • Persen om te plassen of te poepen voor je neus of op ongebruikelijke plaatsen
 • Overmatige verzorging van het achterste uiteinde, waarbij de penis uitsteekt (wat te wijten kan zijn aan een levensbedreigende feline urethrale obstructie of urineblokkade)
 • Overvloedig braken (zoals meer dan 6-12 keer in een periode van 12-24 uur)
 • Meerdere dagen niet eten
 • Liggend in de buurt van de water kom en overmatig drinken, maar nog steeds uitgedroogd lijken
 • Elk touwtje dat uit een opening hangt (trek alsjeblieft niet – laat dit over aan veterinaire professionals)

De dierenarts is je vriend

Dus, hoe vaak breng je een kat naar de dierenarts? Nu weet u dat een jaarlijks dierenartsbezoek een goede vuistregel is, maar er zijn talloze andere redenen om uw dierenarts wat vaker te bezoeken. Afhankelijk van de levensfase, levensstijl en gezondheidsgewoonten van uw kat, is het goed om het telefoonnummer van uw dierenarts op elk gewenst moment bij de hand te hebben.

Moeten katten elk jaar naar een dierenarts?

Een goede vuistregel is om uw kat elk jaar naar de dierenarts te brengen voor een controle. Maar afhankelijk van de levensfase, levensstijl en gezondheidsgewoonten van uw kat, zijn jaarlijkse dierenartscontroles mogelijk niet nodig. Praat met uw dierenarts over wat het beste is voor uw kat.

Dekt een huisdierenverzekering dierenartscontroles?

Het type dekking dat u krijgt bij dierenartscontroles hangt af van welke huisdierenverzekering u kiest – sommige dekken alleen spoedeisende hulp, terwijl anderen preventieve zorg bieden, zoals vaccins en wellnessbezoeken. Meestal is het minder duur wanneer u een huisdierenverzekering afsluit terwijl uw kat jong is, in vergelijking met oudere katten met een hoger risico op kanker, nierfalen, schildklierproblemen, hartaandoeningen en meer.

Kunt u onderhandelen over dierenartsrekeningen?

Het is niet gebruikelijk om te onderhandelen over dierenartsrekeningen. In extreme speciale omstandigheden kan uw dierenarts bereid zijn om u een betalingsplan aan te bieden of bepaalde servicekosten van de rekening te laten vallen.